Adı;  “Arda Köprüsü” olmalı! 

Recep Çınar

Temeli Temmuz 2013’te atılan Karaağaç Alternatif Köprüsünde sona geliniyor! Geçen yıl çıkan haberlerde Aralık ortasına kadar köprü tamamlanacak ve yılsonunda açılışı yapılacaktı. Herhalde 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesi seçim yatırımı olarak kullanılacak!

İster köprü, isterse başka bir eser yapılmasına sebep olan kimselere elbette toplum olarak teşekkür ederiz. Ayrıca, hayırlı işlere sebep olanlar Allah katında da karşılığını bulurlar. Çünkü gerçekten ihtiyaç olup da yapılan yatırımlar insana hizmettir.

Bu köprünün yapımına başlayalı 10 yılı aştı. Günümüz teknik, teknolojik şartlarında tabii ki az bir süre değil. Zira Ecdadımızın yüzyıllarca önce o günün şartlarında birkaç senede tamamladığı Yeni İmaret köprüsünün günümüzdeki restorasyonu bile yıllarca sürmüştü!

Karaağaç Alternatif Köprüsü, bazılarına göre çok yönlü fayda sağlayacak. Hem Karaağaç’a, dolayısıyla Yunanistan’a gidiş gelişleri hızlandıracak ve kolaylaştıracak hem de tarihi Tunca ve Meriç köprülerimizin daha fazla yıpranması önlenmiş olacak. Olacak da, bu yeni köprü projesini yaptıran ve yapanlar hiç mi şehrin siluetini hesaba katmadılar? Veya hiç mi şehircilik bilgileri yok? Bu nasıl şehircilik anlayışı? Edirne’ye en çok turist çeken tarihi eserlerin başında Mimar Sinan’ın eşsiz eseri Selimiye Camii gelir. Ancak böyle bir köprü yapımı ile onun da silueti mahvedildi! Kapıkule tarafından Edirne’ye bir giriş yapın bakalım, söz konusu köprüye yaklaşınca karşınıza nasıl bir manzara çıkacak! İşte, fotoğrafta görün!

Ayrıca, kamu yararına yapılan eserlere,  ille de birilerinin adını vermek mi gerekir? Çok özel durumlarda tabii ki verilebilir. Mesela, Vakıf eserleri incelendiğinde genelde kim kendi imkânları ile bir şey yaptırmış ise ona o şahsın adı verilmiştir. Esas olan da budur. Mesela; 1. Murat Camii, 2. Beyazıt Külliyesi… gibi. Bu köprü, Arda nehri üzerine yapıldığına göre adı da bellidir; “Arda Köprüsü” olmalı. Zaten köprü halk arasında genelde “Karaağaç” veya “Arda Köprüsü” olarak anılıyor.

Esasında Tunca, Arda ve Meriç; bunlar adeta 3 kardeşler.  Arda, Meriç ile köprüsünden az ileride birleşiyor. Ve 3 kardeş nehir “Meriç” adıyla Ege denizine dökülüyor.

Meriç nehrinin ismini taşıyan köprümüz var. Tunca’nın da var. Peki, Arda’yı mahrum mu edelim? Yeni yapılan köprüye de “Arda Köprüsü” adı verilmesi bence en uygun olanı ve doğrusudur.

Ben inanıyorum ki bundan halkımız halkımız da memnun olacaktır.

Dostça kalın…