‘Fatih’in heykeli ortada yok!’
DSİ Emekli Bölge Müdür Yardımcısı Yüksek Mühendis Hüseyin Erkin, Osmanlı Padişahı Edirneli Fatih Sultan Mehmet’in Edirne’de yapılan heykelinin ortada olmadığını açıkladı. Erkin, “Heykel imalatı istediğimiz gibi yapılamadı. Heykel alanı hazırlıkları sırasında valimizi kaybettik. Bir iki yıl sonra heykel DSİ kavşağına kondu. Oradan alındı Selimiye Meydanına kondu. Buradan da alındı şimdi ortada yok” dedi.
DSİ Emekli Bölge Müdür Yardımcısı Yüksek Mühendis Hüseyin Erkin, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in 30 Mart 1432’de Edirne’de doğduğunu belirtti. Erkin, açıklamasında şunları kaydetti:
“Dünyada hiçbir şehre nasip olmayan imkanlara sahip Edirne ''Kırkpınar'' adıyla özdeşleştiği gibi ''Fatih Sultan Mehmet'' ile de özdeşleşmelidir. Ortaçağın kapanıp Yeni çağın açılmasına neden olan, Osmanlı devletinin 7. Padişahı Fatih Sultan Mehmet 30 Mart 1432 de Edirne’de doğdu. Çok iyi yetişmiş Arapça, Farsça, Latince, İtalyanca bilen çok okuyan fen ve matematiği seven hırslı bir genç padişahtır. En büyük hayali ‘’İstanbul’u fethetmekti’’ bununla ilgili çalışmalarını Edirne de başlatır ve her türlü hazırlığı yapar. İstanbul Boğazına Rumeli Hisarı yaptırır. 15. Yüzyılın en önemli silahı olacak olan büyük topu ‘’Şahi Top’’ dört adet Edirne de dökülüyor. Günümüzde Kıyık semtinde ‘’Tophane Bayırı’’ adıyla anılan alanda deneme atışları yapılır. Doğum ayı olan 23 Mart tarihinde ordusuyla Edirne’den yola çıkılır. Babası II. Murat ve Fatih Sultan Mehmet zamanında Edirne ihya edilir. Edirne ve ülkemiz için çok önemli olan Fatih Sultan Mehmed’in Edirne ile özdeşleşmesi için Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği başkanlığını yaptığım yıllarda 2003-2006 yıllarında 5 yıl boyunca Fatihin doğum günü münasebetiyle 30 Mart tarihinde Fatihin tanıtımı için ‘’Edirneli Fatih Sultan Mehmet’’ panelleri yaptık. Zamanın Edirne valisi merhum Fahri Yücel beyde bu çalışmalarımıza büyük destek vermişti. Edirne’ye görkemli bir Fatih heykeli ve alanı yapılması önerimi çok beğenmişti. Ne tekim fatih heykeli yaptırdık lakin heykel imalatı istediğimiz gibi yapılamadı. Heykel alanı hazırlıkları sırasında valimizi kaybettik. Bir iki yıl sonra heykel DSİ kavşağına kondu. Oradan alındı Selimiye meydanına kondu. Buradan da alındı şimdi ortada yok.
92 yıl Osmanlıya başkentlik yapmış ‘’Payitaht Edirne’’ hazineler şehridir. Bunlardan en önemeli olanı da ‘’Edirneli Fatih Sultan Mehmet’’ tir. Maalesef her yıl İstanbul’un fetih yıl dönümlerinde Edirne’den hiç bahsedilmiyor. Benim muradım ise her 29 Mayıs İstanbul fetih kutlamaları Edirne’de yapılacak Fatih Sultan Mehmet etkinlikleri ile başlatılmasıydı. Bu etkinlikler Edirne belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Valilikleri koordinasyonu ile yapılmasını hayal etmiştim. Bu etkinlikler, tarihi kültürel ve ticari bağları olan Edirne ve İstanbul’u her konuda faydalandırmaktı. Ne yazık ki bu düşüncelerim benimsenip geliştirilemedi. Konuyla ilgili düşüncelerimi basın aracılığıyla canlı tutmaya çalışıyorum. Umarım yeni seçilecek belediye başkan ve meclisi bu konuda bizimle bunları paylaşır ve hayata geçirilir. Edirneli Fatih Sultan Mehmed’in 592. Doğum günü kutlu olsun.” Haber Merkezi