İnternet ilanlarında yeni dönem
İnternet ilanları için kimlik doğrulaması 1 Kasım'dan itibaren zorunlu hale geldi. Gerçekleştirilen internet satışlarında mülk sahibi ilan verirken kimlik doğrulaması yapmak zorunda kalacak. Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, gayrimenkullerin normal fiyatının üzerinde yer alacak ilanlardaki fiyatların devlet tarafından denetlenerek, gerektiğinde ceza verilebileceğini söyledi.
İnternet sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar yoluyla taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde vatandaşların mağdur edildiğinin gözlemlenmesi üzerine Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Gerçekleştirilen kararlar doğrultusunda İnternet ilanları için kimlik doğrulaması 1 Kasım'dan itibaren zorunlu hale geldi.
Taşınmazların satışlarında çift yönlü kimlik doğrulaması sisteminin hayata geçtiğini söyleyen Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, doğrulamanın ardından yetki belgelerinin de sitelerde yer alması gerektiğini belirtti. Feda, "1 Kasım 2023 tarihinden itibaren taşınmaz ticareti kanunları ile ilgili mal sahipleri taşınmazlarını satış platformlarına girecekleri zaman burada 2 defa kimlik doğrulama yapılması gereği geldi. Bu elimizdeki telefonların bir kısmında bu olmayacak. Emlak bürolarından bu işlemler yapılmaya çalışılacak. Eski telefonlardan bunları gerçekleştiremeyecekler. İlan verilen platformlardaki ilanlarda kimlik doğrulama yapıldıktan sonra hangi tapusunu satmak istiyorsa belirtecek. Daha sonra ilanlarını yayınlayabilecekler. Emlakçılarla ilgili emlakçı önce kendi vergi levhasını, yetki belgesini bunun haricinde kimliğini taratarak platformlara kayıt olabilecekler. Bunlar olmazsa ilan veremeyecekler. Yeni bir uygulama. İlerleyen günlerde ilave edilecek konulardan birisi de emlakçıya kayıt verirken e-devlet üzerinden kimliğini doğrulayacak. 2'inci olarak da doğrulamış olduğu kimliği üzerinden tapuyu kime satacağının yetkisini verecek. Emlakçı ile satıcı arasında yetkilendirme sözleşmesi dediğimiz belge düzenlenecek. Burada satıcının da bilgileri doğru olarak yer alacak. İnsanlara burada vergiler yansıyacaktır. Emlakçı girdiği ilanın faturasını kesmek zorunda. Bu ilandan düşüldüğünde devlet bu satışı takip edecek. Bu satılan gayrimenkullerden satıcı ve emlakçılardan ayrı ayrı satış komisyonlarında aldıkları yüzdelerin faturaları kesilecek. İlerleyen günlerde bunlar fatura olarak istenebilir. Eğer fatura olmazsa büyük cezalar olacak." ifadelerini kullandı.
"100 bin liraya kadar ceza verilebilecek"
Gerçekleştirilen işlemler ile birlikte dolandırıcılık ve usulsüz satışların önüne geçileceğini söyleyen Feda, yönetmeliğe uymayan emlakçılara 100 bin liraya kadar ceza verilebileceğini belirtti. Başkan Aytaç Feda, "Ev sahiplerinin ellerindeki telefonlar kimlik doğrulamaya yetmeyebiliyor. Bunları 1. kısım akraba, 2 kısım akrabalarının telefonlarının da kimlik doğrulamalarını da yapabilirler. Kimlik doğrulama olmadan ne ilan verilebilecek ne de tapu müdürlüklerinde işlem yapılabilecek. Daha önceden ölen kişilerin kimliği değiştirilerek satışları yapılabiliyordu. Biz bunlara şahit olduk. Verilen vekaleti doğruymuş gibi alıyoruz. Tapu müdürlükleri bunları inceler ve usulsüzlük varsa ona göre işlem yapar. Bu işlemler ile kimlik doğrulama yapılarak bu yasal olmayan işlemlerin önüne geçilmiş oldu. Çünkü e-devlet üzerinden bu işlem onaylanmadan adım atmak mümkün değil. Yönetmeliğe uyulmadığı zaman emlakçılarda ilan başına 100 bin lira ceza verilebilir. Bize bir satıcı geldi, bunun kimlik doğrulaması ve yetkilendirme belgesini yapmazsam, bana devlet ilan başına 100 bin lira ceza verebilecek. Vatandaşlar ile ilgili de 1 milyon liraya alınan bir ev internet üzerinde 4-5 milyon lira yazıyor ise bu yer satılıyorsa arada oluşan vergi devlet tarafından alınacak. İlanlardaki fiyat kirliliği ortadan kalkacak. Satıcı kendi e-devletinden fiyat verince, verilen fiyatın arkasında duracak ve sürekli fiyatlarda değişiklik yapamayacak. Fiyat artışları da enflasyon artışına göre olacaktır. Yıldırım, Kıyık, Yeniimaret, Kaleiçi, Karaağaç bu bölgelerdeki eski 20-30 yıllık evlerin 3 artı 1 rakamları 1 milyon 200 bin lira ile 1 milyon 500 bin lira arasında değişiyorken, Gölet civarındaki yerlerin aynı şartlardaki evlerin fiyatları 2 milyon 500 bin lirayı buluyor. Mutlaka bölgesel olarak satışlar ve fiyatlar da değişiyor." dedi.
Haber Ogün Kurkan