“LAİK” mi olalım, “LAYIK” mı!

Recep Çınar

LAİKLİK nedir?

Laiklik TDK’deki sözlük anlamı şu şekildedir:

  1. İsim Laik olma durumu, laisizm.
  2. Hukuk Devlet ile din işlerinin ayrılığı. Devletin, din ve vicdan özgürlüğünün gerçekleşmesi bakımından tarafsız olması, laisizm.

Peki, LAİK Ne Demek?

LAİK, TDK sözlük anlamı şu şekilde ifade edilir:Sıfat, hukuk din işlerini devlet işlerine karıştırmayan, devlet işlerini dinden ayrı tutan.Laiklik, bir bakıma devlet dine karışacak, ama din devlete karışmayacak! Bu, Allah’ın koyduğu dini/düzeni kale almamaktır!

Osmanlıca ve Dini Terimler Lügatinde ise, LAİK Kelimesinin Cümle İçerisinde Kullanımı şöyle: LAİK, Fransızcada dine istinad etmeyen. Ruhani olmayan kimse. Dini olmayan şey, Dini olmayan fikir, Dini olmayan müessese, sistem veya prensip. Devleti dini esas ve hükümler ile idare etmeyen sistem. Temel esasların ve kanunların menşeini ve teşri’de (kanun yapmakta) hareket noktasını ve değer ölçüsünü dine isnad etmeyip insanın ve cemiyetin sadece dünyevi menfaat ve anlayış ölçüsüne terk eden; diğer tabirle: İlahi kanunu terk eden, beşeri nizamla cemiyeti idareye çalışan sistem. (… Bitaraf kalmak, yani; Hürriyet-i vicdan düsturuyla, dinsizlere ve sefahatçilere ilişilmediği gibi, dindarlara ve takvacılara da ilişmez bir hükümet…) Bu ilke, (laiklik) Fransa‘da ortaya çıkmış ve daha sonra dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye’de de 1924 yılında Anayasa’ya dâhil edilerek uygulanmaya başlanmıştır.

Peki, dini esas ve hükümlerle yönetilmeyen bir Müslüman toplum, nasıl ve niye Müslüman? Müslüman, “teslim olan insan demektir!” Neye mi? Allah’ın emirlerine, düzenine/sistemine! Hem Müslüman ol, hem de Allah’ın emirlerine uyma!İslam dinindeböyle bir Müslümanlık yok!               

Peki, “LAYIK” ne demek?

“Layık” kelimesi genellikle “Layik” şeklinde (yanlış) yazılıyor! Doğru kullanımı “LAYIK” şeklinde olmalıdır. Bu ise;

  1. Sıfat Nitelikleri, özü, hareketleri, davranışlarıyla bir şeyi elde etmeye hak kazanmış olan anlamındadır.
  2. Bir kimseye uygun olan, yaraşan.

Mesela: Müslüman’ın yaşamı, İslam’ın kurallarına layık olmalıdır!

Bunları neden yazı konusu yaptım?

Toplum olarak bu konularda yeterince bilgi sahibi olmadığımız için, (tabir caizse) sap ile samanı birbirine karıştırıyoruz! Ayrı özelliklerde olan şeylerden birini diğeri gibi sanıyoruz!.

2020 verilerine göre, Türkiye’nin nüfusunun yaklaşık %99’u Müslüman.

Mümin: Allah'tan gelen her şeyi mutlak anlamda tasdik eden, doğrulayan kimseler için kullanılan Kur'ânî bir terim.

Müslüman ise; İslâm dinini kabul eden, Allah'a teslim olmuş kişidir. Yani, Allah (cc) neyi emretmişse onu yapmaya çalışan, yasaklarından da uzaklaşan insandır.

Evreni (kâinatı) yaratan (Allah), yaşamımızla ilgili bütün evrensel kuralları koymuştur. Birilerinin icadına hiç ihtiyaç yok! Bize ne, elin gâvurunun sisteminden, kurallarından! Müslüman LAİK değil, LAYIK olur!

Dostça kalın…