PSİKOLOJİK SERMAYE
Uzman Psikolog Nergis ÖZDİNÇ
Sermaye, kelime anlamı olarak bakıldığında daha çok ticari alanda, bir girişimin geliştirilmesi ve yürütülmesi için kullanılan bir kavramdır. Yapılacak girişime gelir getirebilecek her türlü mal sermaye olarak kabul edilir. Peki psikolojide “sermaye” kavramını nasıl kullanabiliriz?
Psikolojik sermaye, kişilerin kendileri hakkındaki görüşleri, yaptıkları işe karşı tutumları, etik uyumlulukları ve yaşama karşı genel yaklaşımlarını içerir. İnsanların kendilerini tanıyor olmaları, problemlerle nasıl başa çıkacaklarını bilmeleri, umut geliştirebilir olmaları, kendilerini yeterli hissetmeleri, onların psikolojik sermayelerini oluşturur.
İnsan gelişen ve geliştirilebilen bir varlıktır. İnsanların kendi gelişimleri için psikolojik sermayeleri olması gerektiği düşüncesindeyim. Psikolojik sermayenin temelleri elbette küçük yaşta atılır. Geleceğe yatırım insana ve kendimize olan yatırımla başlarsa bu yatırım diğer tüm yatırımları da olumlu yönde etkileyecektir. Çocuklarımız doğduğunda hemen yaptığımız ilk yatırım banka hesabı açmak veya mal almak mı? Evet bu çocuğunuzun ekonomik sermayesi için önemli. Peki aynı şekilde çocuğunuzun psikolojik sermayesi için neler yapılabilir?
Kendisi ile barışık, zor ve stresli durumlarla nasıl baş edebileceğini bilen, kendini yönetebilen kişiler psikolojik sermayesi güçlü olan kişilerdir. Bu kişiler hem kendi hayatlarını hem de içinde bulundukları her türlü grubu yönetebilir ve başarılı sonuçlar alabilirler.
İnsan, psikolojik açıdan hep olumsuz tarafları görme ve bunları ortaya çıkarma eğilimi gösterir. Kötü yanlarımızı düzeltmek için harcayacağımız zamanı, iyi yanlarımızı geliştirmek için harcıyor olsak kendi kişisel gelişimimiz için çok daha olumlu bir sonuç elde edebiliriz. Bu alanda kötüyüm, bu işte iyi değilim demek yerine, neyi iyi yapıyorum, hangi alanda kendimi yeterli hissediyorum, ne yaparken keyif alıyorum gibi sorulara verdiğimiz cevaplar psikolojik sermayemiz hakkında bize bilgi verecektir. Çocuklarımız için de bu şekilde düşünebiliriz. Çocuğunuza zayıf olduğu alanlarda mı yoksa güçlü olduğu alanlarda mı kursa gönderiyorsunuz? Çocuğunuzun güçlü alanlarını desteklerseniz psikolojik sermayesine katkı sağlamış olursunuz.
Para, mal, mülkten oluşan sermaye geçicidir. Bunlara bağlı gelişen mutluluk, kendine güven kavramları da bahsedilen sermaye ile yok olma potansiyeli taşır. Bu nedenle insanların psikolojik sermayelerini keşfetmeleri ve bunlara yatırım yapmaları, bu sermayelerini güçlendirmeye çalışmaları psikolojik sağlık açısından daha kalıcı olacaktır.
Psikolojik sermayeniz güçlü ise, psikolojik açıdan daha dayanıklı olursunuz ve karşınıza çıkan güçlüklerle daha kolay baş edebilir olursunuz. Güçlü taraflarınıza odaklandığınızda, kısacası psikolojik sermayenizi geliştirmek için çaba harcadığınızda hayatın her alanında iyi olma hali de sizinle birlikte olacaktır.