(Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası!)
Recep Çınar
Yıllık takvime baktığınızda birçok konuda kutlama günü veya haftaları olduğunu görürüz. Bu konuda Dünya ülkeleri arasında belki de önde geliriz!
12 -18 Aralık tarihleri arasında eskiden her yıl “Yerli Malı Haftası” olarak kutlanırdı. Hatta bizim çocukluğumuzda “Yerli Malı, Yurdun Malı, Her Türk Onu Kullanmalı “ şeklinde edebiyat yapılırdı! Daha sonra bu haftanın adı, “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” şeklinde değiştirildi.
Bu gün 19 Aralık, “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” günü kutlaması dün sona erdi. Nasıl kutlandı ki? Eskiden olduğu gibi pek gündemde olmuyor! Günlük yaşam mücadelesi içerisinde birçoğumuz bu gibi konulardan bile habersiz kaldık. Zaten söylemden/anmaktan başka bir şey de yapıldığı yok ki!
Aslında bu haftanın kutlanması, “İnsanların parasını, malını eşyalarını, zamanını, sağlığını… gerektirdiği gibi korumak ve kullanmak” anlamındadır. Tutumluluk, bazılarının yaptığı gibi cimrilik demek de değildir!
Yalnızca kendimize ait olanı değil, elektriği, suyu, yiyecekleri, okullarda kullanılan eşyaları, bize ait olmayan her şeyi kendimizinmiş gibi özenle kullanıp korumaktır. İşte bu haftanın önemi daha ilkokullarda çocuklara anlatılırdı.
Tutum ve yatırım, ülkeler için de önemli bir konudur. Çünkü devletler de gelirleriyle giderlerini dengelemek zorundadır. Bir devlet eğer gelir ve giderlerini iyi ayarlarsa; gelir kaynaklarını iyi yatırımlarda kullanırsa kalkınır, zenginleşir ve başkalarına bağımlı kalmaz. Mesela; 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçemizde bütçe giderlerinin 14 trilyon 731 milyar lira, bütçe gelirlerinin ise 12 trilyon 800 milyar lira olacağı öngörülüyor! Yani, 2 trilyon açık! Yani, futbol tabiriyle; “dakika: 1, gol: 2”! Bir asırlık Cumhuriyet tarihimizde ilk ve tek denk bütçe (1997 yılı) 54. Refah Yol Hükümeti zamanında Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından yapılmış ve uygulanmıştı.
Bilindiği gibi 17 Şubat – Mart 1923 tarihlerinde Gazi Mustafa Kemal paşa, Başkanlığında İzmir İktisat Kongresi yapıldı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, ancak yerli mallar üretilmesi ve kullanılması ile olacağı kararlaştırıldı.
Cumhuriyet döneminde temelleri atılan kendi kendine yeter bir toplum olmadaki ilk adım günümüzde nasıl ve ne kadar devam ediyor, ettiriliyor!
Peki, şimdi dönüp kendimize bir bakalım! Gelir kaynaklarımız nasıl kullanılıyor? Bu konu sık sık basılı ve görsel medyada açıklanıyor! Mesela; 2024 yılında bütçeden ödenen faiz 1 trilyon 254 milyar lira! 2025 yılında 2 trilyon TL’den fazla faiz ödemesi var. Son 20 yılda ise 563 milyar dolar faiz ödemişiz!
İzmir iktisat/Ekonomi Kongresinde alınan kararlarda; Bağımsızlığımız korunacak, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması sağlanacaktı! Ne yaptık, ne kadar yaptık? Bu konuda yapılması gerekenler yapılsaydı, bugün ekonomide bu dar boğaz içerisinde çırpınır mıydık?
Üretimlerimiz ihtiyacımızın ne kadarını karşılıyor? Veya ihtiyacımız olan şeylerin ne kadarını üretebiliyoruz? Ayrıca, ne kadarını ithal ediyoruz? Son yıllarda ülkemiz adeta başka ülkelerin açık pazarı haline getirildi! Makine ve ekipmanlar, Petrol ve petrol ürünleri, Elektrikli aletler, Kimyasal maddeler, Demir ve çelik… olmak üzere birçok sanayi ürünleri ithal ediyoruz. Çocukların oyuncak otomobilinden, hayvanlarımızın samanına, canlı hayvanından karkas etine, buğdayından mercimeğine… varınca ihtiyaçlarını dışarıdan karşılayan bir ülke hangi yerli malı üretiminden söz edecek? Çarşı pazara bir baksanıza her yer başta ‘Çin’ malları olmak üzere ithal mallarla dolu.
Cumhuriyet döneminde temelleri atılan kendi kendine yeter bir toplum olmadaki ilk adım daha sonra Milli Görüş Lideri merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın hükümetlerde bulunduğu dönemlerde devam ettirildi ve birçok fabrikalar kurulup üretim yapar hale getirildi. Bunlardan birisi de 1970’li yılların sonlarında Lalapaşa Sinan Köyde kurulan Çimento Fabrikası. Ne yazık ki, daha sonra diğerleri gibi o da satıldı! Netice; Ülkemiz birçok ihtiyacını dışarıdan ithal ederek karşılamaya mahkûm edildi. Hal böyle olunca hangi yerli mallarımız ile “Tutum, Yatırım ve Türk Malları” haftasını kutlayacağız?
Dostça kalın…
GÜNDEM
17 Haziran 2025GÜNDEM
17 Haziran 2025GÜNDEM
17 Haziran 2025GÜNDEM
17 Haziran 2025GÜNDEM
17 Haziran 2025GÜNDEM
17 Haziran 2025GÜNDEM
17 Haziran 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.