Çakmak sulaması 2029’a uzadı

Edirne Milletvekili Ediz Ün, Çakmak barajının birinci aşama sulamasının bitiş tarihinin 2026 yılı yatırım programına göre 2029 yılına uzadığını belirtti. Ün, “2025 yılı yatırım programı yayınlandığında birinci aşama sulamanın 2028’de bitirileceği belirtiliyordu. Bu yıl 2029 olmuş. Biz konuya geçen yıl da değinmiş her yatırım programında bitime 3 yıl konulduğunu söylemiştik. Ayrılan parayla bu işlerin bitirilemeyeceğini görmek için müneccim olmaya gerek yok” dedi.

 Her yatırım programında Çakmak Barajının birinci aşama sulamasının bir yıl daha uzadığına dikkat çeken Ün, şunları kaydetti:  

“Çakmak Sulamasının kaderi her yatırım programı yayınlandığında değişmiyor. Her yatırım programında tamamlanmasına 3 yıl var. 2026 yılı yatırım programı da şaşırtmadı yine 3 yıl sonra bitirileceği öngörülüyor. Demek ki burada bir öngörüsüzlük var.

Geçtiğimiz yıl 2025 yılı yatırım programı yayınlandığında birinci aşama sulamanın 2028’de bitirileceği belirtiliyordu. Bu yıl 2029 olmuş. Biz konuya geçen yıl da değinmiş her yatırım programında bitime 3 yıl konulduğunu söylemiştik. Ayrılan parayla bu işlerin bitirilemeyeceğini görmek için müneccim olmaya gerek yoktu.

2019 yılı yatırım programına göre Çakmak’ta birinci merhalenin 2022’de bitirilmesi gerekiyor. Bitime üç yıl gibi bir süre veriliyor. 2025’te 2028 yılı 2026’da 2029 yılı hedef gösteriliyor. 3 yıl hiç değişmiyor. 2026 yatırım programına göre; bu yılın birim fiyatlarıyla Çakmak Birinci Aşama Sulamasının tamamlanması için yaklaşık 5 milyar 120 milyon para gerekli ve bunun 3 milyar 375 milyonluk bir kısmı harcanmış. Bugünün fiyatlarıyla yaklaşık 1 milyar 750 milyon liralık bir para daha gerekli. 2026 yılı için ayrılan para 634 milyon lira.

Bu tarihe kadar Çakmak sulamasının birinci aşamasının çoktan bitirilmesi hatta ikinci aşamasına da başlanıp bitirilmesi gerekirdi. Maalesef işler uzadıkça uzuyor. Oysa Edirne’de yaşayan herkes sulama projelerinin ne kadar önemli olduğunu, bunların bitimiyle ikinci ürün ekimine geçilebileceğini bilir. Çiftçinin kazanacağını bilir. Küresel iklim değişikliği ve her yıl biraz daha ağırlaşan kuraklık problemi sulama yatırımlarını, sulun verimli kullanımını ülkeler için yaşamsal önemdedir. Bölgemiz kuraklığı en ağır biçimde yaşamaktadır. Geçtiğimiz yıl başta ayçiçeği olmak üzere kuraklık nedeniyle yaşanan verim kaybı ve çiftçimizin uğradığı zarar hepimizin mamulüdür. Bunun için Çakmak’ın ve diğer sulama projelerinin gerekli kaynaklar sağlanarak tamamlanmalıdır.” Haber Merkezi