Çiğ süt desteğinde önemli değişiklik

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, süt hayvanlarına getirilen sigorta zorunluluğunu değerlendirdi. Çiğ süt desteği almak isteyen üreticilerin  sigorta yaptırmalarının zorunlu olduğunu söyleyen Suiçmez, sigorta yaptırmayanların verilen çiğ süt desteklemesinden yararlanamayacağını belirtti. 

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiğ süt üretimi ile ilgili alınan kararı değerlendirdi. Alınan karar doğrultusunda süt üretimi yapan vatandaşların hayvanlarına sigorta yaptırma zorunluluğu getirildi. Üreticilerin 2 çeşit sigorta çeşidini seçebileceklerini dile getiren Suiçmez, desteklemelerden yararlanmak için dar kapsamlı sigortanın yeterli olduğunu belirtti.

Edirne Süt Üreticileri Birliği'nin sanayiciler ile sözleşmesinin 1 Ocak itibariyle sona ereceğini aktaran Suiçmez, 31 Aralık tarihine kadar üreticilerin hayvanlarına sigorta yaptırmaları gerektiğini belirtti. Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, "Bu yönetmelik aslında 15 Eylül'de yürürlüğe girdi. Bu, dar kapsamlı dedikleri bir sistem. Net rakamı biz de bilmiyoruz ama 260 ile 280 lira arasında yıllık bazda bir ücret. Neden 1 Ocak'a kadar yaptırılması gerek? Çünkü Edirne Süt Üreticileri Birliği'nin sanayicilerle sözleşmesi 1 Ocak'a kadar geçerli. Mevcut sözleşmesi devam eden üreticiler 1 Ocak'a kadar destekten faydalanabilecek. Yeni bir üye alımında ise o üye girdiği gibi hayvanlarını sigortalatması gerekiyor. Bunu duyurmaya uğraşıyoruz. Burada üreticilerimiz mutlaka Aralık ayı içerisinde dar kapsamlı dediğimiz sigortalarını yaptırmaları gerekiyor." diye konuştu.

"Sigorta yapacaklar buna dikkat etmeli"

Üreticilerin sadece sağmal hayvanları ve gebe düvelerini sigorta yaptırmasının yeterli olacağını aktaran Suiçmez, "Üreticiler sadece sağmal hayvanlarını ve gebe düveleri sigortalatmak zorunda. Diğer hayvanlarını yaptırma zorunluluğu yok. Süt desteklemelerinde bugüne kadar şöyle bir şey vardı, işletmedeki hayvan sayısına göre süt dökebiliyordunuz. Bunlar sistem üzerinde karşılaştırılıyor. Mesela bakanlık demiş ki, Holstein hayvan 32 litre süt verebilir. İşletmende 10 hayvanın varsa, 32 litre üzerinden süt dökebilirsin. Eğer bunun üzerine çıktıysan sizi sistemden atıyor ve destek alamıyorsunuz. Bu da onun gibi bir şey, mesela işletmede 30 hayvanın var, bunların kimisi daha buzağı niteliğinde veya gebe olmayan düveler. İşte bunları sigorta yaptırma zorunlulukları yok. Sadece sağmal hayvanları ve gebe düveleri yaptırmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Sigorta ile ilgili sorunu çözmeye çalışıyoruz"

Üreticilerin sigorta ile ilgili sorunlarını çözüme kavuşturmak için çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Başkan Suiçmez, "Bunun yanında 1 aydan beri merkez birliğiyle diyalog halindeyiz. Aralık 15'ine kadar bu işi ısrarla çözmeye bakıyoruz. Bütün üyelerimizi farklı sigorta acentelerine göndermek yerine merkez birliğinin yukarıda sağlayacağı bir anlaşmayla üyelerimizi mevcut hayvanlarının tamamını TARSİM'e almak için girişimimiz var ama henüz neticelenmedi. Henüz görüşme halindeyiz, umarım olur. Burada amaç; Türkiye'deki büyük ve küçükbaş hayvanlarının kayıt sisteminde sağlıklı bir veri oluşturmak. Bununla ilgili sağmal hayvanlardan daha sağlıklı veri alabileceğiz, yani mevcudumuzu ortaya çıkartabileceğiz. Bu şekilde olursa ileride hem sağmal hayvan varlığını anlayacağız hem de ileride faydalarını göreceğiz. Bu, bu işin birinci adımı. Bugüne kadar önüne gelen lastikçisi, benzincisi, petrolcüsü sisteme girip arz-talep dengesini bozuyordu. İstediği zaman sistemden çıktı arz-talep dengesini bozdu. Şimdi bunun arkasından süt üretim kota sistemi gelecek. Devlet elindeki veriler sağlıklı olmadığı için bir planlama yapmakta zorlanıyor." şeklinde konuştu.

Haber Ogün Kurkan