‘Çok modlu taşımacılık sistemleri desteklenmeli’

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da 9-11 Ekim 2024 tarihlerinde Todor Kableshkov Taşımacılık Üniversitesinin düzenlediği “VII. Uluslararası Bilimsel Konferans "Ulaştırmada Teknik ve İnşaat Teknolojileri – 2024” adlı konferansta gazetemiz yazarlarından aynı zamanda konferansın düzenleme komitesinde yer alan Trakya Üniversitesi Öğr.Gör. Selçuk Duranlar, “Türkiye’de Ulaştırma Politikaları ve Ulaştırma Güvenliği” adlı bildiriyi sundu.

Duranlar, ulaştırma sektörünün Türkiye’de enerji tüketimi açısından 1/4’lük paya sahip büyük bir enerji sektörü olduğunu belirterek, “Ancak plansız büyümeden dolayı birçok dünya ülkesiyle karşılaştırıldığında oldukça verimsiz olduğu görülmektedir. Ekonomik ve çevre dostu bir yapıya kavuşturulması için ulaşım politikası oluşturulmalıdır. Türkiye’de en çok tercih edilen taşıma modu olarak uluslararası karayolu yük taşımacılığı değer ve ağırlık bazında uluslararası denizyolu yük taşımacılığının ardından ikinci sıradadır. Uluslararası karayolu güzergahları aynı zamanda limanlara ve sınır kapılarına da bağlantı sağlamaktadır” dedi.

Kentlerin özelliklerine göre kentsel hareketlilik indeksleri belirlenerek gelişime açık yönlerin tespit edilmesi ve kendilerini buna göre geliştirmelerinin teşvik edilmesine dikkat çeken Duranlar, “Bireysel araç kullanımını azaltarak toplu taşımanın yaygınlaşmasını sağlayacak sıkışıklık ücretlendirilmesi, düşük emisyon bölgesi, park et devam et, toplu taşıma koridoru benzeri uygulamaların ulusal düzeyde yaygınlaşması teşvik edilmelidir.

Tüm lojistik araç ve ekipmanların modernizasyonu sağlanarak, araçların yaş ortalaması ve emisyonları dünya standartları düzeyine çıkarılmalıdır. Lojistik faaliyetlerde en az doğal kaynak kullanan ve en az atık oluşturan ürün, hizmet, süreç ve sistemler geliştirilmesine yönelik eko-inovasyon uygulamaları teşvik edilmelidir. Büyük limanlar demiryolu ile Organize Sanayi Bölgeleri, lojistik merkez, maden ve büyük işletmelere demiryolu ile bağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Haber Bahar Oduncu