‘Devlet okulları paralı mı oluyor?’

Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar, devlet okullarında temizlik ve güvenlik personeli sorununun devam ettiğini, sorunun çözümü için okul aile birlikleri aracılığı ile velilere yüklenildiğini kaydetti. Zobar, “Her vatandaşımızın Anayasal hakkı olan eğitim, devlet okullarında paralı hale mi geliyor?” dedi.

Zobar, açıklamasında şunları kaydetti:

“Bilindiği gibi devlet okullarında eğitim ücretsizdir, ilk ve ortaöğretimde eğitim zorunludur. Bu sebepten dolayıdır ki anayasal bir hak ve zorunlu olan eğitimin hizmetlerinin devlet eliyle yürütülmesi ve ihtiyaçlarının giderilmesi gerekir. Buna rağmen eğitim öğretim başlarken birçok okulda kayıt olurken velilerden bağış adı altında para, temizlik, kırtasiye vb. malzemeler alması istenmektedir.

Okullarımızın şu an için en önemli sorunu temizlik yapacak hizmetli personel ve güvenlik görevlisi eksikliğidir. En değerli varlıklarımız geleceğin teminatı olan çocuklarımızın yaşam ve eğitim alanı olan okullarımızı temizleyecek hizmetli personel bulunamamaktadır. Çünkü 29 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan İşgücü Programlarının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, kamu kurumlarında kalıcı istihdam yerine geçici ve düşük ücretli çalıştırmayı teşvik etmektedir. Bu yönetmelik kapsamında 10 aylık süreyle sözleşmeli olarak çalıştırılacak kişiler, programın ilk dört haftasında haftalık 37,5 saat ve beş gün, ilk dört hafta sonunda haftalık yirmi iki buçuk saat ve üç gün çalışacaklar ve brüt 8 bin 447 TL gibi komik bir ücrete çalışmak zorunda bırakılmıştır. Asgari ücretin yarısı bile olmayan açlık sınırının da çok altında olan bu ücretle tabi ki kimse çalışmak istememektedir. Bu iş için başvuru yapanlar daha okullara gitmeden bu şartlarda çalışmaktan vazgeçmişlerdir.

‘CİDDİ SIKINTILAR YAŞANIYOR’

Eğitimden sorumlu Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullarda hizmetli personellerin 10 Eylül'de işe başlayacağını açıklamasına rağmen henüz okullarda hizmetli personel ihtiyacı giderilmemiş ve okullar temizlik konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşamaya devam etmektedir.

 Anlaşılan o ki devlet okulları ve okul idarecileri çaresizlikle baş başa bırakılmış, okul aile birliklerinin yani velilerin kendince çözümler üretilmesi beklenmektedir. Yani okullarımızı, velilerimizin vicdanları ayakta tutmaya devam edecektir. Edirne'de bu sorunları aşmak ve temiz bir ortamda eğitim verilebilmesi için temizlik personeli ücretlerinin okul aile birlikleri aracılığıyla velilerden toplanacağı duyumları gelmeye başlamıştır. Edirne halkı; eğitime önem veren, çocuğunun eğitimi için her şeyini feda eden fedakar, cefakar bir halktır. Fakat kamusal bir alan olan devlet okulunda temizlik ve güvenlik ihtiyacını karşılamak yoksulluk sınırının altında maaşla yaşamak zorunda bırakılan halkımızın görevi değil Milli Eğitim Bakanlığının görevidir.

Geçici gündelik çözümler bölgelere göre okullar arasındaki dengeyi daha da bozacaktır. Okulların temizlik ve güvenlik ihtiyaçlarını geçici çözümlerle değil, kalıcı ve kadrolu personel istihdamıyla karşılamalıdır. Okul yöneticilerini ve velileri zor durumda bırakan bu duruma son verilmelidir.

Eğitim-İş olarak günlerdir eğitimin baş sorumlusu Milli Eğitim Bakanlığına sesleniyoruz: Eğitimde tasarruf olmaz; çocuklarımızın geleceği ve sağlığı için gerekli kaynaklar öncelikli olarak eğitim kurumlarına aktarılmalıdır.” Haber Merkezi