‘Her 100 liralık verginin 22 lirası rantiyeye gidiyor’

Zafer Partisi Edirne Merkez İlçe Başkanı Arda Meriç, Türkiye’de yılın altı ayında devlet bütçesinden1 trilyon 464 milyar TL faiz ödemesi yapıldığını belirtti. Meriç, “Ödediğiniz her 100 TL’lik verginin 22,12 TL’si, doğrudan finansal rantiyelere aktarılmıştır. Aynı dönemde yatırımlara ayrılan pay ise sadece 464 milyar TL’de kalmıştır. Siz mutfağınızda "kemer sıkarken", iktidar bu parayı kimlere veriyor?” dedi.

Zafer Partisi Edirne Merkez İlçe Başkanı Arda Meriç, yaptığı yazılı açıklamada merkezi yönetim bütçesi verilerini değerlendirdi. Yayınlanan verilerde yılın ilk 6 ayında devletin bütçesinden 1 trilyon 464 milyar TL faiz ödemesi yapıldığını belirten Meriç, açıklamasında şunları kaydetti:

“1,46 trilyon TL’lik faiz ödemesi, bir kamu hizmeti değil, toplumun genelinden alınıp bir avuç varlıklı kesime yapılan bir transferdir. Siz yüksek vergi yükü altında ezilirken, bu kaynaklar tüketim eğilimi düşük olan "rantiyelere" aktarılmaktadır. Kendi cebinizden çıkan paranın, refahınız için değil de sermaye gruplarının faiz geliri için kullanıldığını hiç düşündünüz mü?

İktidar, "faiz dışı fazla" verdiklerini söyleyerek bunu bir başarı hikâyesi gibi sunuyor. Oysa bu, sizin sosyal harcamalarınızdan ve ülkemizin yatırım potansiyelinden çekilen paraların finansal sektöre "hibe" edilmesi demektir. Yani sizin sofranızdan eksilen, tefecinin kazancına eklenmektedir.

Dolaylı vergilerle (KDV, ÖTV ve yeni türetilen araç vergileri gibi) hanehalkı harcamalarınız kısıtlanırken, ekonomi "kısır bir döngüye" sokulmuştur. Bu adaletsiz vergi düzeniyle, iktidar ekonominin motoru olan sizlerin alım gücünü kendi elleriyle zayıflatmaktadır.

Biz "Fonksiyonel Maliye" diyoruz; yani bütçenin tek amacı rantı beslemek değil, tam istihdamı sağlamak olmalıdır. Mevcut bütçe açığı yatırıma değil, sadece faiz yüküne çarpmaktadır.

Rant ekonomisi, üretim ekonomisine tahakküm etmektedir. Devletin elini kolunu bağlayan bu yüksek faiz yükü, ülkemizin etkin bir üretici olma kapasitesini zayıflatmaktadır.” Haber Merkezi