Ilgın’dan süpürge üreticileri için çağrı

Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, süpürge üreticisinin yaşadığı sorunları gündeme getirdi. Ilgın, “Süpürge teli üretiminin azalmaması ve gelecek kuşaklara taşınabilmesi için üreticimizin yükünü hafifletecek bir hasat ekipmanının geliştirilmesini gerekli görüyorum” dedi.

Ilgın, üretici ziyaretlerinde karşılaştığı sorunlara değinerek süpürge hasat ekipmanlarının geliştirilmesi gerektiğini aktardı. Ilgın, süpürge üreticisinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

“ÜRETİMİ SÜRDÜRMEK ZORLAŞIYOR”

Ilgın, şunları söyledi:

“Yerel basınımız, Uzunköprü ilçemizin bazı köylerinde adeta bir marka hâline gelen süpürge teli üretimiyle ilgili bugün çok güzel bir haber hazırlayarak önemli bir sorunu gündeme taşıdı. Bu yaz, süpürge teli üretiminin yoğun olarak yapıldığı Süleymaniye ve Hasanpınar köylerimizi ziyaret etmiş; hasada ve hasat sonrası çalışmalara katılarak üreticilerimizin misafiri olmuştum. Süpürge, Edirne’miz için bir geçim kaynağı olmanın yanı sıra aynalı süpürge geleneği ile de kültürel mirasımızın adeta  bir parçasıdır. Kazancı yüksek bir ürün olmasına rağmen, gazeteci arkadaşlarımızın da dikkat çektiği gibi üretim büyük ölçüde insan gücüne dayanıyor. Süpürge telleri tek tek orakla biçiliyor, istifleniyor, ayıklanıyor; ardından yıllar önce tasarlanmış makinelerle tohumları ayrılıyor. Tozun, toprağın içinde günlerce süren, yoğun emek isteyen bir süreç… Köylerimizde genç nüfus ve çalışacak insan sayısı azaldıkça bu üretimi sürdürmek de zorlaşıyor. Tarım teknolojileri alanında akademik çalışma yapmam nedeniyle bu süreç özellikle dikkatimi çekmişti. Süpürge teli üretiminin azalmaması ve gelecek kuşaklara taşınabilmesi için üreticimizin yükünü hafifletecek bir hasat ekipmanının geliştirilmesini gerekli görüyorum.

“ÇÖZÜM GELİŞTİRMİŞ OLACAĞIZ”

Bu ekipman; bitkiyi dipten kesen, bütün hâlde ve aynı yöne yatırarak toplayan, bitkiler arasındaki boy farkını gözeten ve süpürgelik lifleri kırmadan hasat yapabilen bir yapıda olmalıdır. Üreticilerimizin deneyimiyle geliştirilecek bir prototip, tarla denemeleriyle olgunlaştırılmalıdır. Üniversitemizin, kalkınma ajansımızın ve ilgili kurumlarımızın bu çalışmaya gerekli desteği vereceğine inanıyorum. Geliştirilecek ve sahada başarısı kanıtlanacak makineler, üretimi teşvik etmek amacıyla üreticilerimize hibe yoluyla kazandırılmalıdır. Bu alansa üreticimizin emeğini teknolojiyle desteklersek hem ; Uzunköprü’müzün bu değerini yaşatacak hem üretimi devam ettirmiş olacak hem de sürekli şikayet etmek yerine bir çözüm geliştirmiş olacağız.” Haber Merkezi