Kadınlar şiddete karşı yürüdü

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu destekleriyle Edirne Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi tarafından kadın yönelik şiddete karşı farkındalık yürüyüşü düzenlendi. Gerçekleştirilen yürüyüş öncesi açıklamada bulunan ETSO AB Dış İlişkiler Sorumlusu Elif Yardımcı, 2014-2023 döneminde AB'den 43 milyon Euro destek sağlandığını belirtti.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu işbirliğiyle, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi tarafından kadına yönelik şiddete karşı "Şiddetsiz adımlar" sloganıyla kadınlar 25 Kasım Stadı önünden Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. 

Saraçlar Caddesi üzerinde toplanan kadınlar "Kadınlar birlikte güçlü", "Şiddete sessiz kalma", "Güçlü kadın güçlü yarın" yazılı dövizlerle ve turuncu balonlarla anıta kadar yürüdü.

Kadınlar yürüyüş esnasında ellerindeki turuncu balonları gökyüzüne bırakarak kadına karşı şiddete tepki gösterdi. 

ETSO AB Dış İlişkiler Sorumlusu Elif Yardımcı, yaptığı açıklamada, AB'nin temel hedeflerinden birisinin de kadınların siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel hayata katılımlarını artırmak olduğunu dile getirdi.

Avrupa Birliği tarafından Türkiye'deki kadınların ve kız çocuklarının gelişimi için projelere destek verdiğini aktaran Yardımcı, "Avrupa Birliği, Türkiye'de kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesi konusunda topluma yardım etmeye ve Türkiye'nin halihazırda elde ettiği kazanımlar korumasına yardımcı olmayı amaçlıyor. Avrupa Birliği, kadınların ve erkeklerin hayatın tüm alanlarında aynı fırsatlara, haklara ve yükümlülüklere sahip olduğu bir toplum için yerel ortaklar, STK'lar, BM, uluslararası kuruluşlar ve Türk yetkilileri ile aktif bir şekilde çalışmaktadır. Üçüncü küresel Toplumsal Cinsiyet Eylem Planımız (GAP), Türkiye dahil dünya genelinde dış ilişkilerimizde ve politikalarımızda toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesine yönelik bir yol haritası görevi görüyor. Üçüncü küresel Cinsiyet Eylem Planıma (GAP III), dünya genelinde, Türkiye dahil, cinsiyet eşitliğini teşvik etme konusunda bir yol haritası olarak hizmet etmektedir. Bu, Cinsiyet Temelli Şiddetten arınmak, cinsel ve üreme sağlığı ve haklan, ekonomik ve sosyal haklar ve kızları ve kadınları güçlendirme, eşit katılım ve liderlik sağlama ve yeşil geçiş ve dijital dönüşüm tarafından sunulan fırsatları ele almak gibi temel alanları kapsar." ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği tarafından 2014 ile 2023 tarihleri arasından projelere 43 milyon Euro bütçe aktarıldığını aktaran Yardımcı, "2025 yılına kadar, finansal işbirliği projelerimizde cinsiyetle ilgili yönleri entegre etmeyi taahhüt ediyoruz ve tüm yeni programların yüzde 85'inin cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesine katkıda bulunmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Politika reformlarını, farkındalık yaratmayı ve STK'ların toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik değişimin dönüştürücü aktörleri olarak hareket etmelerini destekliyoruz. Ayrıca ulusal ve yerel politika oluşturma ve bütçeleme süreçlerinin tüm aşamalarında ve kadınların adalete erişiminde toplumsal cinsiyet perspektifinin sistematik ve sürdürülebilir entegrasyonunu da destekliyoruz. 2014-2023 bütçe döneminde AB'den sağlanan desteğin toplam tutarı yaklaşık 43 milyon Euro'dur. Devam eden desteğin tutarı yaklaşık 16 milyon Euro'dur." şeklinde konuştu.

Yürüyüşe Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın eşi Esra Gürkan, sivil toplum ve dernek temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Haber Ogün Kurkan

https://youtu.be/N8B12D7lJ-Y