Kız öğrenci yurdunda neler oluyor?
CHP Edirne İl Gençlik Kolları Başkanı Özgür Hata, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı Edirne Selimiye Kız Öğrenci Yurdu’nda tadilat çalışmaları kapsamında çalışan erkek işçilerin kız öğrencilerin ranzalarına telefon numarası yazdığını ve bakışlarıyla taciz ettiğini öne sürdü. Hata, “Tacize karşı ses yükselten öğrencilerin üzerine, “halkı yanıltıcı bilgi yayma” suçlamasıyla savcılık soruşturması başlatılmıştır.
Mağdur olan değil, ses çıkaran öğrencilerin cezalandırılması kabul edilemez” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi İl Gençlik Kolları Başkanı Özgür Hata, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı Edirne Selimiye Kız Öğrenci Yurdu’ndaki iddialara tepki göstererek, “Geçtiğimiz Eylül ayında İstanbul Cevizlibağ KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda yaşanan skandalın neredeyse aynısının Edirne’de tekrarlanması, ülkemizde güvenli barınma hakkının nasıl bir zafiyete uğradığını bir kez daha gözler önüne sermiştir” dedi.
‘ÖĞRENCİLERE SORUŞTURMA AÇILDI’
CHP’li Hata yaptığı yazılı basın açıklamasında şunları kaydetti:
“Selimiye Yurdu’nda uzun süredir devam eden tadilat çalışmaları kapsamında, özel bir firmaya bağlı olarak çalışan erkek işçilerin, kız öğrencilerin odalarına öğrenciler yokken girdikleri, ranzalara telefon numarası yazdıkları, öğrenciler koridorda yanlarından geçerken rahatsız edici, taciz boyutuna ulaşan bakışlarla onları huzursuz ettikleri iddiaları gündeme gelmiştir.
Bu vahim iddialar yurt yönetimine iletilmek istenirken, öğrenciler kendi aralarında durumu konuşmak için kurdukları WhatsApp grubunda konuyu değerlendirmiş; ancak bu durumun ardından şikâyet etmeye çalışan öğrencilerin yurt yönetimi tarafından savunmaları alınarak yurttan çıkarma cezası ile karşı karşıya bırakıldığı öğrenilmiştir.
Sonrasında ise tacize karşı ses yükselten bu öğrencilerin üzerine, “halkı yanıltıcı bilgi yayma” suçlamasıyla savcılık soruşturması başlatılmıştır.
Mağdur olan değil, ses çıkaran öğrencilerin cezalandırılması kabul edilemezdir.
GENÇLİK SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜNE SORDU
Bu nedenle Edirne Selimiye Kız Öğrenci Yurdu yönetimine ve Edirne Gençlik ve Spor İl Müdürü’ne açık ve net sorular yöneltiyoruz:
1.Tadilatta çalışan işçiler tarafından öğrencilerin ranzalarına telefon numarası yazılmış mıdır, yazılmamış mıdır?
2. Konuyla ilgili olarak kaç öğrencinin savunması alınmış, kaç öğrenciye yurttan çıkarma cezası verilmiştir?
3. Öğrencilerin şikâyetleri neden dikkate alınmamış, neden ciddiyetle değerlendirilmemiştir?
4. Neden öğrenciler susturulmaya, sindirilmeye ve olayın üstü örtülmeye çalışılmıştır?
Hak arayan, tacize maruz kalan o kızlarımız sizin kendi çocuklarınız olsaydı, yine onları susturmaya mı çalışacaktınız?
‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’
Bizler, ailelerin kız çocuklarını devletin yurtlarına güvenle emanet ettiğini, bu emanete sahip çıkmanın ise yurt yönetimlerinin en temel sorumluluğu olduğunu hatırlatıyoruz.
Ancak Selimiye Yurdu’nda yaşananlar, yönetimin ihmali ve denetimsizliği nedeniyle öğrencilerin tacize maruz kalmasına, ardından da mağdur öğrencilerin suçluymuş gibi cezalandırılmasına yol açmıştır.
Bu kabul edilemez tablo karşısında, Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Gençlik Kolları olarak bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı, öğrencilerin yanında durmaya devam edeceğimizi, kimsenin gençleri baskıyla susturamayacağını açıkça söylüyoruz. Gençlerimiz güvenli, özgür ve huzurlu bir barınma ortamını hak ediyor. Biz susmayacağız; bu karanlığı örten perdeyi kaldırana kadar mücadele edeceğiz.” Haber Merkezi