Konut alacaksanız acele edin!

Bu yıl ağustosta konut kredi faizleri yüksek olduğu halde, yükselen kiralar, alıcı lehine oluşan fırsatların önemli ölçüde etkili olduğunu dile getiren Gayrimenkul Uzmanı Turgay Yılmaz, “Şirketlerin kendi içinde yaptığı düşük faizli kampanyalar, nakit alımda yüzde 25’e varan indirimler, yine ikinci elde yüzde 20-25 bandına çıkan pazarlık marjı alımı tetikleyen faktörler oldu. Ayrıca, konut fiyat artışının gerilemesi, hatta reelde düşüşü ‘alım için doğru zaman’ mesajını verince, nakdi olan ya da alternatif yatırım araçlarından çekilen tüketiciler konut piyasasına yöneldi” dedi.

Ülke genelinde konut satışları ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 artarak 134 bin 155 oldu. Konut fiyatlarının reel bazda gerilemesi ve faizlerin önümüzdeki süreçte düşeceği ve fiyatların artabileceğini öngören alıcılar fırsat dönemini pas geçmedi ve yılın en yüksek konut satışı gerçekleşti. Evlerin yüzde 90’i peşin ve senetle alınırken, sadece yüzde 10,1’i için banka kredisi kullanıldı.

ARTIŞIN NEDENLERİ

Gayrimenkul Uzmanı Turgay Yılmaz, Şirketlerin kendi içinde yaptığı düşük faizli kampanyalar, nakit alımda yüzde 25’e varan indirimler, yine ikinci elde yüzde 20-25 bandına çıkan pazarlık marjının alımı tetikleyen faktörler olduğunu belirterek, “Ayrıca, konut fiyat artışının gerilemesi, hatta reelde düşüşü ‘alım için doğru zaman’ mesajını verince, nakdi olan ya da alternatif yatırım araçlarından çekilen tüketiciler konut piyasasına yöneldi” dedi.

FİYAT-PERFORMANS EVLERİ ÖNE ÇIKIYOR

Yatırım amaçlı alınacak konutlarda 1.5-2 milyon liraya Edirne'de konutlar bulunduğunu aktaran Yılmaz, kiraların da en düşük 10 bin liradan başladığını söyledi. Yılmaz, açıklamasında şunları kaydetti:

“Nakit alımlarda 1,5 milyon liralık ev alınıp kiraya verilirse ilerleyen yıllardaki kira artışlarıyla birlikte evin kendi parasını kurtarma süresi 10 yılın altına geriliyor. 10 yıl içinde de fiyatının katlanması olasılığı artıyor. Kredi faizlerinin daha da düştüğü ortamda konutun yeniden yatırım aracı olarak kabul görmesiyle birlikte konut fiyatlarının hızla artması beklentisi piyasada hâkim durumda.

ZİRAAT BANKASI KONUT KREDİSİ KAMPANYASI BAŞLATTI

Ziraat Bankası Konut Kredisi Ürün Paketinde faiz indirdi. 1-24 ay vade aralığında yüzde 3,09 faiz oranı, 25-36 ay vade aralığında yüzde 2,99 faiz oranı, 37-60 ay vade aralığında yüzde 2,89 faiz oranı, 61-120 ay vade aralığında yüzde 2,79 faiz oranı imkânı sunuyor.

KREDİ İÇİN ŞARTLAR VAR

Konut kredisinden, Bankkart, KMH ve Talimat ürünlerine sahip olan veya yeni başvuruda bulunan; BES, AZG, Konut Sigortası, KASKO, Eşya Sigortası, DASK ürünlerinden en az dört tanesine sahip olan veya yeni başvuruda bulunanlar faydalanabilecek.

İKİNCİ EVİNİ ALACAKLAR DİKKAT!

İkinci evini alacaklar için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun yüzde 22,5 oranındaki kuralı geçerli olacak. Başka bir deyişle alınacak evin değerinin sadece yüzde 22,5'i kadar kredi kullandırılacak.

NE KADAR ÖDEME ÇIKIYOR?

1 milyon lira kredi kullanan birisi 60 ay vadede yüzde 2,89 oranında faizle aylık olarak 35 bin 285 lira ödeme yapması gerekiyor. Aynı şartlarda 120 ay vadede yüzde 2,79 oranında faizle aylık ödeme 29 bin seviyesinde gerçekleşiyor.

MALİYETLER YÜKSELİYOR

İnşaat maliyetlerindeki artış hızı yavaşlasa da devam etti. TÜİK’in Haziran ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerine göre endeks, Haziran’da aylık bazda yüzde 0.40, yıllık bazda yüzde 66.12 artış gösterdi. Yıllık bazda malzeme endeksi yüzde 51.55, işçilik endeksi de yüzde 105.5 artış kaydetti. Son açıklanan konut fiyat artışları maliyetin gerisinde. Azalan talep nedeniyle kimi müteahhitler maliyeti fiyata yansıtamıyor. Ama uzmanlar bu durumun kalıcı olamayacağına dikkat çekiyor. İnşaatı süren projeleri zamanında teslim etmek adına kârından taviz veren firmaların, yeni projelere yeni maliyetlerle başlayacağı belirtilirken, kredi faizinin gerilemesi, piyasanın hareketlenmesi halinde fiyat artışının kaçınılmaz olacağı kesindir.”

Haber Tunç Eryonar