Konut fiyatları arttı

Gayrimenkul Uzmanı Turgay Yılmaz, “Edirne’de konut fiyatları son bir yılda yüzde 33,74 oranında arttı. Konut kredisi faizleri ise yüzde 3,60 seviyelerine ulaşarak ev sahibi olmayı imkânsız hale getirdi” dedi. Yılmaz, konut kredisi faiz oranlarının yüksek olduğunu, kredi musluğunun kapalı olduğunu söyledi.

Yılmaz, “Merkez Bankası’nın Konut Fiyat Endeksi ve sektörel veriler, Edirne’nin konut fiyatı en yüksek 8. il konumuna geldiğini gösteriyor. Şehirde ortalama satılık konut fiyatları 3 milyon 192 bin 650 TL seviyesine ulaştı. Konut fiyatlarının hızla yükselmesi, özellikle dar ve orta gelirli vatandaşlar için ev sahibi olmayı giderek daha zor hale getiriyor” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, konut kredisi faiz oranlarının da konuta erişimi kısıtlayan en büyük etkenlerden biri olduğunu belirterek, “Bugün devlet bankalarında bile 120 ay vadeli konut kredisi faizleri yüzde 2,69 ile yüzde 3,60 arasında değişiyor. Örneğin, 1 milyon TL konut kredisi çeken bir vatandaş 10 yıl boyunca aylık 31 bin TL civarında ödeme yapmak zorunda kalıyor. Bu, konut kredilerinin artık bir çözüm olmaktan çıktığını gösteriyor” dedi.

“Barınma krizinin çözümüne ilişkin öneriler”

Yılmaz, barınma krizinin çözümüne ilişkin önerilerini şu şekilde sıraladı: Konut maliyetlerinin düşürülmesi, konut arzının artırılması, dar ve sabit gelirli vatandaşların konuta erişiminin kolaylaştırılması.

Yılmaz, “Belediyeler, Ege-Koop modeli gibi başarılı örneklerden faydalanarak imarlı ve altyapılı konut arsaları üretmeli. Ayrıca, merkezi yönetim ‘Konut Destek Paketi’ hazırlayarak hiç evi olmayan vatandaşlara sosyal devlet anlayışıyla destek vermelidir. Çünkü barınma hakkı, temel bir insan hakkıdır ve sosyal devletin en sade tanımıdır” dedi.

“Öğrencilerin barınma sorunu büyüdü”

Yılmaz, yüksek kiralar nedeniyle öğrencilerin barınma sorununun büyüdüğüne dikkat çekerek şunları söyledi:

“Günümüzde Edirne’de 1+1 dairelerin kirası eşyalı olarak 18 bin TL, eşyasız 13-15 TL civarında. Bu rakamları ödeyemeyecek durumdaki aileler, çocuklarını üniversiteye gönderemiyor. Birçok öğrenci yüksek kiralar nedeniyle eğitimini yarıda bırakıp memleketine dönmek zorunda kalabilir. Bu durum, yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda sosyal ve psikolojik bir krize de yol açacaktır. Barınma krizi her geçen gün daha da büyüyor ve toplumsal huzuru tehdit eden bir boyut kazanıyor. Eğer konut politikalarında radikal adımlar atılmazsa, hem dar gelirli vatandaşlar hem de öğrenciler için durum daha da içinden çıkılmaz bir hale gelecek” Haber Merkezi