Sütte hesap tutmuyor

Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, bir yılda yem fiyatlarının yüzde 48 oranında artmasına karşın çiğ süt fiyatının yüzde 14 oranında artığını açıkladı. Bir ineğin üreticiye günlük maliyetinin 291 lira 50 kuruş olduğunu söyleyen Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi’ne çağrıda bulunarak bir an önce süt fiyatlarına zam yapılmasını istediklerini söyledi. Suiçmez, “yem ile süt fiyatı arasındaki artış farkı şaka gibi. Artık bıçak kemiğe dayandı değil bıçak kemiğin içinde” dedi.

Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, birlik binasında düzenlediği basın toplantısında çiğ süt fiyatının yüzde 34 oranında arttırılmasını istediklerini açıkladı. Bir ineğin günlük maliyetini ortaya koyan Suiçmez, şu anda 12,5 lira olan bir litre çiğ süt fiyatının 17 lira olması gerektiğini söyledi.

Suiçmez, açıklamasında şunları kaydetti:

“2023 yılı Ocak ayında üreticinin eline geçen bir litre süt fiyatı 11 lira. Üzerinden tam bir yıl geçmiş, 2024’ün Ocak ayında şu anda sütün litresi 12,5 lira. Bir yıllık artışa baktığımızda yüzde 14. Bizim ürettiğimiz sütün fiyatında bir yıl içinde yüzde 14 oranında artış yapılmış. Şaka gibi geliyor dimi. Artık bıçak kemiğe dayandı değil bıçak kemiğin içinde.

SÜT YÜZDE 14, YEM YÜZDE 48 ARTTI

Diğer yandan üreticilerin kullandığı yemlerin fiyatları bir firmanın 2023’ün Ocak ayında 380 lira. Bugün ise 560 lira. Yüzdelik artış oranı yüzde 48. Başka bir firmanın ise süt yemi 375 lira geçen yılki fiyatı, bugünkü fiyatı ise 542 lira. Bunun da yüzdelik artış oranı yüzde 44. Yani süt yüzde 14 artmış, yem yüzde 48-44 oranında artmış.

 Bir hayvan günde 20 kilo silaj yer mi, yemek zorunda. Sanayi yemi olmadan maliyet çıkardım. Protein vermek için mısır gluteni dediğimiz bir ürün var.  Ondan yemesi lazım. Ayçiçeği küspesi 1,5 kilo yemesi lazım. Yonca, 4,5 kilo yemesi lazım. Arpa kırması, 5 kilo yemek zorunda. Bakın sanayi yemini saymıyorum. Bay pas dediğimiz takviye 500 gram kadar, 1,5 kilo saman yemesi lazım. Sonuç olarak bu hayvan günde 34-35 kilogram yem yemek zorunda. Bunun maliyeti 241 lira 50 kuruş. Sadece beslemenin hesabı böyle. Bu hayvanın işçiliği yok mu? Geçen yıl bir işçinin maliyeti yaklaşık 10 bin liraydı. Şu anda hayvancılık işletmelerinde 20 bin liradan aşağı çalışan bulmak mümkün değil. Sağlık hizmetleri var. Bu hayvanın bir yıl içinde veterinerlik hizmetleri, aşıları, parazit ilaçları gibi hizmetleri var. Bu da günlük olarak 13 liraya tekabül ediyor. Günde 4 lira enerji maliyeti vardır. Bu hayvan her gün toplamda 291 lira 50 kuruş para yiyor. Sana maliyeti bu. Kendim de üreticiyim. Bu maliyeti kabul ettiğimizde bizim ineğimizin 20 litre süt verdiğini düşünürsek, maliyetlerin kafa kafaya gelebilmesi için bu sütü 14,5 liraya satmam lazım. Eğer benim inek 22 litre süt verirse ben bunu 13 lira 20 kuruşa satmam lazım. Hangi hesabı yaparsanız yapın ister litre sütten ister 22 litreden yapın şu anda verilen fiyatla biz zarar ediyoruz.

‘ULUSAL SÜT KONSEYİ TOPLANMAK İÇİN DAHA NEYİ BEKLİYOR?’

Ulusal Süt Konseyi yarın toplanacak, öbür gün toplanacak deniyor. Daha ne bekliyorlar acaba merak ediyorum. Buradan soruyorum, daha neyi bekliyorsunuz. Bu ücretle bu hayvancılığı yapmaz bu insanlar. Hasan aga, Ahmet aga, Ayşe abla satacak inekleri. Geri dönüşü olmayan bir yola girdik. Biz gidip yüzde 50 istemiyoruz. Yüzde 70 istemiyoruz. Bir yılda yeme yüzde 48 zam gelmiş dedik. Rakam çok net. Ben burada resmi rakamlarla konuşuyorum. Yüzde 14 bizim süte gelmiş. Yüzde 48 yeme gelmiş. Yüzde 14’ü 48’den almışız biz. Ne kalmış alacağımız yüzde 34. Şu anki rakamın üzerine yüzde 34’ü koyduğunda 16 lira 75 kuruş bizim süt parası almamız lazım. Sütün fiyatının bu olması lazım. En azından süt fiyatı üreticinin eline geçecek para 17 lira olsun, bu insanlar da umutla bu işi yapsınlar. Ulusal Süt Konseyi daha neyi bekliyor. Biz fiyatı 1 Ocak’tan itibaren istiyoruz. Yazıktır günahtır bu insanlara. Çok tehlikeli bir yere gidiyoruz. İnanın bu insanlar kestirecek bu hayvanlarını. Bakmayacaklar. Zararına kimse dayanamaz, dayanması da mümkün değil.”

Haber Seyide Esen

https://www.youtube.com/watch?v=E9iuDZiqt10