TEŞEKKÜRLER SAYIN BELEDİYE BAŞKANIMIZ

           Hatırlanacağı üzere 13 Mart Edirne Belediyesinin kuruluşunun 158. Yılıydı. Bu münasebetle Edirne Yerel Tarih Grubu olarak 15 Mart 2025 günü Belediyemizin de destekleriyle gerçekleşen panelde; Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi belediyeciliği, Edirne Belediyesinin tarihçesi ve Tarihsel süreçte Belediye Başkanlarımızı hizmetleriyle birlikte halkımıza sunduk.

             Panelin ön hazırlıklarına aylar önce başladık, Arşivler, kaynaklar titizlikle araştırıldı, incelendi. Sonuçta güncellenmiş güzel bir çalışma ortaya çıktı. Tarihsel süreçte unutulmuş kişiler, olaylar, Arşivlerin tozlu raflarında yeni belgelere de ulaştık. Halkımızla hepsini paylaştık.

             Yazımın başlığında Teşekkürler Sayın Belediye Başkanımız dedim. Öncelikle Panel konusundaki yardım ve desteklerinden dolayı Edirne’mizin son yerel seçimlerinde Halkın oylarıyla seçilen ilk kadın Belediye Başkanımız Sayın Av. Filiz Gencan AKIN’a  bir kez daha teşekkür ediyorum. Gelelim, ayrıca teşekkür etmek istediğim diğer konulara.

              Belediyede çalıştığım 1970 li yılların sonlarında zamanın Belediye Başkanı ve 24 yıl önce kurulan Edirne Yerel Tarih Grubu Başkanı Sayın Güngör Mazlum’un talimatlarıyla Edirne Belediyesinin tarihçesini, Önceki dönem Belediye Başkanlarının listesinin çıkarılarak fotoğraflarının araştırılarak Belediye Meclis salonu duvarlarına sırasıyla asmıştık. Bu çalışmaları tarihsel bilgilerinden yararlandığımız değerli kişilerin katkılarıyla bizzat ben sonuçlandırmıştım. O günkü zamanda bu ilk ve önemli bir çalışmaydı.

               Yeri gelmişken söylemem gerekiyor. Bir süre önce Meclis salonundaki Belediye Başkanlarının bazılarının çerçeveli resim ve fotoğraflarının kaldırıldığını duymuştum. Panel öncesi ziyaretimde 1960 ve 1980 Askeri darbe dönemlerinde görev yapan 4 Belediye Başkanının alındığını gördüm.. İhtilal dönemlerinde atanmış olmaları düşüncesiyle kaldırılmış olmaları bence doğru değildir.  12 Eylül döneminde atanan iki Belediye Başkanı İle çalıştım. Hayatta değiller. Bu Başkanlar darbe yaparak o koltuklara oturmadılar. Görev verildi, Edirne’ye hizmet ettiler. Onları kategorize etmek doğru değildir. Siyasi iktidarın Belediye Başkanlarını itibarsızlaştırmasına en şiddetli tepkiyi veriyoruz, eleştiriyoruz. Bizim çağdaş ve demokrat anlayışımız 4 Belediye Başkanına yapılanı kabul etmez. Onlar da bizim değerimizdir, minnetle anmamız gerekir. Umarım şu anda görevde olan Sayın Başkanımız ve ekibi bu vahim hatayı telafi edecektir..

              Panel dolayısıyla yaptığımız son çalışmalarda, Kuruluşundan bugüne kadar 158 yıllık süreçte Belediye Başkanları listesinde önemli eksiklikler görüldü. Güncellenmiş listede 49 Belediye Başkanı bu güne kadar görev yapmış. Belediyenin İnternet sitesindeki liste ile yeni hazırlanan liste arasındaki farklılığın düzeltilmesi gerekir, Bu güne kadar kayıtlarda yer almamış, kamuoyunun da bilmediği, 18.02.1935-15.04.1936 tarihleri arasında Belediye Başkanlığı yaptığını tespit ettiğimiz Şerif AKALIN’ın  fotoğraf ve belgelerinin de eklendiği mektubumu Sayın Belediye Başkanımıza ilettim. Bu mektubumda ayrıca geçmiş dönem Belediye Başkanlarının isimlerinin bir caddeye verilmesi yönündeki Belediye Meclislerinin Vefalı kararları çerçevesinde Şerif Akalın isminin de bir caddeye verilmesini önerdim.

                   Sayın Belediye Başkanımız Sayın Av. Filiz Gencan Akın konu ile ilgili çalışmaları gündemlerine aldığını ve gereğini yapacaklarını tarafıma ifade etmiş olmaları her türlü takdirin üzerindedir. Zor dönemlerde Belediye Başkanlığı yapmış, ebediyete intikal etmiş Başkanlarımıza değer vermesi, Hassasiyetle yaklaşması beni son derece mutlu etmiştir. Bunun için de teşekkür ediyorum. Bir teşekkürüm daha var!

                     Hayatta olmayan Edirne Belediye Başkanlarından 44 ünün Edirne’de olan ve Mezarları bilinenlerin sayısı oldukça azdır. Köşemdeki fotoğrafa lütfen dikkatlice bakınız. 100 yıl önce ekilen ağacın gölgesinde bir mezar hemen yanında da küçük bir mezar. Kime ait olduklarına dair hiçbir yazı ve bilgi yok.

                      Şehrimizi ve Selimiye’yi ziyarete gelenler, Yolu arasta çarşısına düşenler, Mimar Sinan caddesinden geçenler, Arasta çarşısı ve Fırını önündeki Merzifonlu Kara Mustafa Paşa çeşmesi arkasındaki bu iki mezara bakıp, bazıları da değerli kişi ve hizmet eden biridir düşüncesiyle fatiha okuyup yoluna devam ediyor.

                       Evet.. Bu mezar Edirne’nin  işgal ve savaş yıllarında, Zulümlerin yapıldığı, yokluk ve sefaletlerin hüküm sürdüğü, göçlerin, kısacası kara günlerin yaşandığı 1910-1913 Yılları arasında Belediye Başkanı olan FUAT BEY’e aittir. Baş ucunda ve Hemen yanındaki küçük mezar dade Oğlunun mezarıdır.

                      Madem ki Belediye Başkanlarımız bizim güçlü özelliklerimiz ve değerlerimizdir o halde değerlerimize önem vermeliyiz, sahip çıkmalıyız. Bu düşünceden hareketle durumu Hassasiyetlerine , Kadrişinaslığına inandığım, tertemiz duygularıyla hizmet aşkıyla çalışan Belediye Başkanımız Sayın AKIN’a mesaj yoluyla ilettim. Zaman geçmeden telefon ile dönüş yaptı ve şöyle dedi. “Önemli bir konuyu iletmeniz ve hatırlattığınız için çok teşekkür ederim. Önceki dönem Belediye Başkanlarımızdan FUAT Beyin mezarında gerekli düzenlemeleri başlatıyoruz”.. İşte budur. Çok sevindim.

                         Sonsuz Teşekkürler Sayın Belediye Başkanımız.