“Yurttaşların güvenliğini tehdit eden tablo”

Edirne İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Mehmet Güneş Yılmaz, Edirne’nin ilçelerinin imar barışı sürecinde yapı kayıt belgesi sayılarını açıkladı. Yılmaz, imar barışı kapsamında kent genelinde toplam 25 bin 517 yapı kayıt belgesi düzenlendiğini bunların 22 bin 416’sının aktif, 3 bin 101’inin ise iptal edilmiş durumda olduğunu söyledi.  Yılmaz, “Yurttaşların can ve mal güvenliğini doğrudan tehdit eden bir tablo” dedi.

Edirne İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantılarının birinci birleşimi Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu başkanlığında yapıldı. İl Genel Meclisi’nde düzenlenen toplantıda İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun, imar kanunu geçici 16’ncı maddesi (imar barışı) hakkındaki komisyon raporu görüşüldü.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Mehmet Güneş Yılmaz, imar barışı sürecinde yapıların statik sağlamlığına, zemin etütlerine ya da afet risk analizlerine dair hiçbir belge aranmadığını dolayısıyla yüzbinlerce yapının deprem, sel veya heyelan gibi afetlere karşı dayanıklılığı belirsiz kaldığını ifade etti.

“İnsan hayatını merkeze alan bir anlayışla yürütülmelidir”

Yılmaz, şunları kaydetti:

“Komisyonumuz, ‘İmar Barışı’ uygulamasının, temel şehircilik ilkeleri ve kamusal yarar anlayışı açısından ciddi sakıncalar taşıdığı kanaatindedir. Söz konusu uygulama, yapıların fiziksel dayanıklılığı ve deprem güvenliği gibi yaşamsal kriterler dikkate alınmadan, yalnızca beyan esasına dayalı olarak yürütülmüştür. Bu durum, yurttaşların can ve mal güvenliğini doğrudan tehdit eden bir tablo yaratmıştır.  Hiçbir çağdaş planlama yaklaşımında, özellikle 3’ncü sınıf dünya ülkelerinde dahi, böylesine kapsamlı bir yapı affının mühendislik denetiminden geçmeden uygulanması mümkün değildir. Ancak ülkemizde ‘barış’ adı altında yürürlüğe sokulan bu düzenleme, bilimsel şehircilik ilkelerini devre dışı bırakmış, adeta kaçak ve denetimsiz yapılaşmayı ödüllendiren anlayışı kurumsallaştırmıştır. İmar barışı sürecinde yapıların statik sağlamlığına, zemin etütlerine ya da afet risk analizlerine dair hiçbir belge aranmamış dolayısıyla yüzbinlerce yapının deprem, sel veya heyelan gibi afetlere karşı dayanıklılığı belirsiz kalmıştır. Bu durum, ilerleyen yıllarda yaşanabilecek can kayıplarının ve yıkımların zeminini hazırlamaktadır. Ayrıca uygulamanın geçici niteliği ve plansız biçimde uygulanması, birçok bölgede mülkiyet ve hak kayıplarına neden olmuştur. Kaçak yapıların yasal hale getirilmesiyle birlikte imar planı bütünlüğü bozulmuş, planlı şekilde inşaat yapmak isteyen yurttaşlar komşu parsellerdeki uygunsuz yapılaşma nedeniyle mağdur duruma düşmüştür. Bu durum hem kamu yararı ilkesini zedelemiş hem de adalet ve eşitlik açısından ciddi sorunlar doğurmuştur. Komisyonumuz, kentlerin planlı, güvenli ve yaşanabilir olması için imar aflarının bir yönetim aracı olarak kullanılmasına karşıdır. Kamu yararını önceleyen, bilimsel, sosyal adalet temelli bir kentleşme politikası yalnızca mühendislik ve şehircilik ilkeleriyle değil, aynı zamanda insan hayatını merkeze alan bir anlayışla yürütülmelidir.”

İmar ve Bayındırlık Komisyon raporuna göre ilçelere göre yapı kayıt belgeleri şöyle:

Enez’de 3 bin 155, Havsa’da 686, İpsala’da 1.694, Keşan’da 6 bin 559, Lalapaşa’da 265, Meriç’te 586, Edirne Merkez’de 6 bin 297, Süloğlu’nda 372, Uzunköprü’de 2 bin 865 yapı kayıt belgesi düzenlendi. Haber Büşra Akıllı