evden eve nakliyat
DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18416500,41%
Edirne
27°

AÇIK

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

Eğitim geleceğimizdir

Eğitim geleceğimizdir

ABONE OL
21 Mayıs 2024 15:31
Eğitim geleceğimizdir
2

BEĞENDİM

ABONE OL

Olcay Dal

2013 ve 2015 yılları arasında her öğrenciye birer tablet dağıtılmıştı. 2014-2015 eğitim öğretim yılında ise çocuğunu özel okula gönderen her veliye öğrenci başına 3.000 lira destek verilmişti.

13 Mayıs 2024’te açıklanan tasarruf paketiyle kamuda kemer sıkılacağı, 3 yıl boyunca yatırım ve inşaat yapılmayacağı açıklandı. Yeni atamaların olmayacağı, sadece emekli olan personel sayısı kadar işe alımlar gerçekleştirileceği ifade edildi.

Eğitim açısından bakacak olursak bu tasarruf paketinden sonra yeni okullar yapılmayacağı anlaşılıyor. Bu yetmiyormuş gibi yeni öğretmen atamaları da olmayacak anlamına geliyor.

Edirne’deki yeni yerleşim bölgesinde yaşayan, okul çağına gelmiş çocuğu olan ve her ikisi de çalışan genç bir çiftimiz olduğunu düşünelim, ki bu sayı gerçekte azımsanmayacak kadar çoktur. Bu çiftimiz için çocuklarının okula başlayacağı o ilk günün hayatlarının en mutlu ve en heyecanlı anlarından biri olması gerekir. Dünyanın her yerinde bu böyledir.

Yeni yerleşim bölgesinde yer alan ve depreme dayanıksız olduğu için yıkılan Trakya Birlik İlkokulu bir senedir Vali Fahri Yücel İlkokulu ile aynı binada sabahçı ve öğlenci ikili eğitim yapıyor. Genç çiftimiz de 6 yaşındaki çocuklarını ya 7.50’de derse başlayan Vali Fahri Yücel İlkokulu’na ya da 17.40’ta çıkan Trakya Birlik İlkokulu’na kayıt ettirmek arasında karar vermek zorunda bırakılıyor. İşte o ilk günün mutluluk ve heyecan tablosu bu durum ile karşılaşıldığında hüsrana ve mecburiyete dönüşüyor.

İkisinin de çalıştığını söylediğimiz çiftimiz için adı geçen okullarımız giriş çıkış saatleri sebebiyle imkansız seçenekler haline geliyor. Çocuklarını bırakacak kimsesi de olmayan çiftimiz tüm ekonomik şartlarını zorlayarak özel okul arayışına koyuluyor.

Görüştükleri okullar 170.000 ile 270.000 lira arasında fiyat istemeye başlıyorlar ilkokul birinci sınıf öğrencisine. Bu rakamın sadece eğitim ve yemek için istendiğini kitap, kılık kıyafet, tablet ve servis ücretlerinin hariç olduğunu belirtmekte fayda var.

2024-2025 yılı için 2 tane 1.sınıf açmayı planlayan özel okullar şube sayısını 4’e çıkarıyor. Kısacası özel okula gidecek 1.sınıf öğrencisi sayısı 2 kat artıyor.

Resmi okullardaki öğrenci sayısı kağıt üzerinde sınıf başına 25 öğrenci olarak gözüküyor. Bu sayı yeni yerleşim bölgesindeki 40 kişilik bir sınıf ile örneğin Karaağaç’taki 10 kişilik bir sınıfın ortalaması alınarak belirleniyor. Yeni ve eski yerleşim yerlerindeki okulların sınıf mevcutları birbirinden çok farklı bir grafik sergiliyor. Genç çiftimiz için bu tablo da özel okul tercihinde etkili oluyor.

Sorunun çözümü aslında gayet basit. En çok 25 öğrencili sınıfları olan, öğle yemeği verilen ve öğleden sonra spor ve sanatsal etkinliklerle öğrencilerin mesai bitimine kadar verimli zaman geçireceği resmi okullar planlamasında aileler de kazanıyor, öğrencilerimiz de. İstekli öğretmenlerimizce yapılacak bu faaliyetlerin sonucunda en büyük kazanan ise geleceğimiz ve ülkemiz oluyor.

Mevcut tabloda tek kazanan var onlar da özel okul patronları. Özel okullarda çalışan öğretmenlerimiz kayıt için istenen bu fiyatlara rağmen almaları gereken ücretlere ulaşamıyorlar.

Başöğretmenizin “Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır, ya da esarete ve sefalete terk eder.” sözünü aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor.

Eğitim bugünü değil yarını planlama sürecidir. Unutmayalım ki bu Eylül’de okula başlayacak çocuklarımız 30 sene sonrasının yöneticileri, doktorları, öğretmenleri, hakimleri olacak. Onları 2024’te ne kadar verimli yetiştirmeye başlarsak, 2054’te de o kadar refah içinde olacağız.

Olcay Dal

Eğitim-İş Edirne Şube Sekreteri

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP