evden eve nakliyat
DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18416500,41%
Edirne
27°

AÇIK

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

İyilik Neden Önemlidir ve Faydaları Nelerdir?

İyilik Neden Önemlidir ve Faydaları Nelerdir?

ABONE OL
20 Temmuz 2024 16:26
İyilik Neden Önemlidir ve Faydaları Nelerdir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Doç.Dr.Yeliz YEŞİL

İyilik sözleri insanların günlük yaşamlarında önemli bir rol oynuyor ve kalbinizi olumlu duygulara sevk etmek için her gün paylaşılıyor. “Çünkü nezaket budur. Bu başkası için bir şeyi o yapamadığından değil, sen yapabileceğin için yapmaktır.” -Andrew İskender. Size ışıl ışıl bir gülümseme veren birine hiç gülümsediniz mi? Karşılık olarak gülümsemek her zaman bir reflekstir, değil mi? İşte nezaket burada başlıyor. İyilik, sakin sulara bir çakıl taşı atmaya benzer, orada her yere yayılan dalgalar yaratır. Göldeki kaosa neden olabilecek dalgaların aksine, nezaket saf sihir olan bir dalgalanmadır, aynı zamanda iyidir! Birinin karşıdan karşıya geçmesine yardım etmek veya ihtiyacı olan biriyle gülümseyip konuşmak gibi küçük bir nezaket eylemi saf sihirdir. Bu nezaket, başkalarının ne düşündüğünü beklemeden, bencillik yapmadan pek çok sorunu aynı anda çözebilir. Hadi ama! Biraz daha nazik ve biraz daha nazik olun. Bugün nezaketin önemine, faydalarına, nezaketi hayatınıza nasıl katabileceğinize bakacağız. Nezaket, tarih boyunca tüm kültürlerin ve dinlerin saygı duyduğu dünyanın en değerli şeyidir ve muhtemelen gelecekte de saygı duyulacak tek şeydir. Nezaket; cömertlik, iyi kalplilik, fedakarlık ve olumlu davranış, iyi niyet, iyi niyet, iyilikseverlik gibi nitelikleri oluşturur (kaynak: https://www.calmsage.com/importance-of-kindness/).

Aile üyelerinize, arkadaşlarınıza, meslektaşlarınıza, tanıdıklarınıza veya hiç tanımadığınız birine minnettarlığınızı ve en basit nezaket davranışlarınızı gösterebilirsiniz. Kim olursa olsun, bunu her gün en az bir kişiye göstereceğine söz ver. Genellikle nezaketin başkalarını mutlu etmek için tek yönlü bir bilet olduğunu düşünürüz, ancak bunun bize de fayda sağladığını unutuyoruz. Başkalarına karşı nazik olduğunuzda, yalnızca dünyada bir fark yaratmakla kalmaz, aynı zamanda zihinsel sağlığınızı da güçlendirirsiniz. Birisine nazik davrandığınızda, kendinizi daha iyi hissedersiniz. Serotonin gibi hormonlar, memnuniyetinizden ve mutluluğunuzdan destek alır. Bu nedenle, ne zaman kendinizi iyi hissetmek istiyorsanız, gönüllü olmaktan ve ihtiyacı olan birine yardım etmekten çekinmeyin. Nezaket kalbinize ve zihninize iyi gelir. Birisine nezaket gösterirseniz; oksitosin adı verilen, kan damarlarının genişlemesine yardımcı olan ve bunun sonucunda kan basıncı ve kalp damarlarının gerilmesi gibi sorunları azaltan hormonu salgılayabilirsiniz. Eminiz ki sıcakkanlı biri olarak anılmak ve uzun bir hayatın tadını çıkarmak istiyorsunuz. Üstelik nezaketin bir diğer avantajı da acıyı ve kaygıyı hafifletmesidir. Kişi yardım etmek için harekete geçtiğinde içsel neşe, mutlu bir ruh hali ve kişisel uyanıklık gibi olumlu hisler yaşar. Kaygılı ve gerginseniz başkalarına yardım etmenin yollarını arayın. Nezaket, stresi ve depresyonu tersine çevirir. Birine karşı nazik davrandığınızda stresle ilgili sorunlarınızı barışçıl bir şekilde çözdüğünüz kanıtlanmıştır. Depresyon, saldırganlık, yalnızlık ve diğer birçok rahatsızlık hissi, nazik davranışlarınızla sakinleşme eğilimindedir. Üstelik bağışıklık sisteminiz yavaş yavaş iyileşir ve mutluluğunuz artar (kaynak: https://www.calmsage.com/importance-of-kindness/).Bu sebeplerden dolayı nezaketi elden bırakmamak gerekir, çünkü nezaketli davranışın size mutlaka bir dönüşü olacaktır.

Kaynakça: Akanksha, Soni (2024). Why Is Kindness Important & What Are Its Benefits?https://www.calmsage.com/importance-of-kindness/.Çeviri:Yeliz Yeşil.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP