evden eve nakliyat
DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18401700,33%
Edirne
27°

AÇIK

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

 “Talika” geleceğe miras

 “Talika” geleceğe miras

Edirneli Geleneksel El Sanatları Sanatkârı Özcan Abacı, Kültür ve Turizm Bakanlığına kayıtlı Türkiye’nin 86 ustanın arasına girmeyi başardı. Edirne’nin Süloğlu İlçesine bağlı Geçkinli köyünde kendi imkanlarıyla atölyesinde gördüğü her şeyin maketini yaparak başlayan 55 yaşındaki Abacı, kısa sürede minyatür talika, fayton yaparak işinin ustası oldu. Abacı, minyatür talitakının, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer aldığını da ifade etti.

ABONE OL
8 Nisan 2024 16:02
 “Talika” geleceğe miras
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Abacı, “Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Geleneksel El Sanatları Sanatçısı belgesi verildi. Türkiye’de halen bakanlığın onayladığı 1/5 ölçekli veya ölçekli olarak bu araçları küçülten ve yapan tek usta benim” dedi.

86 USTA ARASINDA

Abacı, şunları kaydetti:

“Edirne Valiliği 2005 yılında Sarayiçi’nde bir sergi açmıştı. O dönemin Bakanı da gelmişti. Bakana benim yaptığım maket talika hediye edilmişti. Sergi sonrası bir beyefendi geldi. Baya ilgili bir şekilde bilgi aldı benden. Aradan birkaç ay geçtikten sonra beni Kültür ve Turizm Bakanlığından aradılar. Altın Eller El Sanatları Festivali düzenliyoruz. Ve ilk defa düzenlenecek. Türkiye’den 86 usta davet edilmişti. Biri de bendim.  Edirne Valiliğinin düzenlediği sergide benimle ilgilenen kişi Kültür Bakanlığı Kültür Ateşesiyimiş. Asıl keşfedilmem bu şekilde oldu. Festival daha sonra geleneksel hale gelerek her yıl düzenlendi. Bu festivalde bana Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Geleneksel El Sanatları Sanatçısı belgesi verildi. Türkiye’de halen bakanlığın onayladığı 1/5 ölçekli veya ölçekli olarak bu araçları küçülten ve yapan tek usta benim.

“MİRAS LİSTESİNE ALINDI”

Ben aynı zamanda Anadolu’da yaşadığı bilinen ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının gün ışığına çıkartıp yaşatılmasını sağlamak, geliştirilerek ulusal ve uluslararası platformlarda gerekli olan her türlü çalışmayı yapmak ve yaptırma üzere kurulan ANELSANDER Anadolu El Sanatlarını Yaşatma ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu üyesiyim. Biz dernek olarak Mesleki Yeterlilik Kurumu ile bir protokol imzaladık. Bütün el sanatlarının standardını hazırlamaya yönelik. İlk 4 dalda başladık ve birisi talika. Talikayı hem il hem ulusal envanterde somut olmayan kültürel miras listesine kaydettirdik. Ben geleceğe dair böyle bir şey bıraktım. Ben kendi adıma bu kadar başarabildim. Ayrıca talikayı Bakanlık kaybolmaya yüz tutmuş kültürel miras listesine aldı”  Haber Ergin Yıldız

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP