Hollanda, AB içinde tarım ürünlerinin en büyük ikinci ithalatçısı ve dünyada da tarım ürünlerinin en büyük ikinci ihracatçısı olmaya devam etmektedir. Diğer AB üye ülkelerinden gelen ürünler, tüketiciye yönelik ürün ithalatında başı çekmektedir. 2024 yılında, ABD, 1,6 milyar doların üzerinde ithalat değeriyle Hollanda’ya bu ürünlerin en büyük onuncu tedarikçisi olmuştur. Rotterdam limanı, hacim bakımından Avrupa’nın en büyük ve dünyanın en büyük onuncu limanıdır. Hollandalılar, tarım ithalatının büyük bir kısmı doğrudan veya karıştırma, yeniden paketleme veya işleme yoluyla değer katıldıktan sonra yeniden ihraç edilmektedir. Hollanda, ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci tarım ürünleri ihracatçısıdır.
Hollanda tarım sektörü çoğunlukla tahıllar (özellikle buğday), yem bitkileri (örneğin yemlik mısır) ve patates üretmektedir. Bahçe bitkileri sektörü ise sebze ve çiçek soğanlarına odaklanmaktadır. Seralarda çoğunlukla sebze ve tatlı biber ve gül gibi çiçekler üretilmektedir. Hollanda tarım sektörü yıllık yaklaşık 65 milyar avro değerinde tarım ürünü ihraç etmektedir. Bu, Hollanda’nın toplam ihracatının %17,5’ini oluşturmaktadır. Bunun dörtte biri en büyük ticaret ortağı Almanya’ya gitmektedir. Hollanda ekonomisinin ve istihdamının %10’unu oluşturan tarım ve bahçecilik sektörleri çok önemli bir rol oynamaktadır.
Hükümet, daha sürdürülebilir bir tarım ve bahçecilik için girişimcilerle birlikte çalışmaktadır. Hükümet sübvansiyonları ve bilgi birikimi, tarımı bakım hizmetleriyle (bakım çiftlikleri olarak adlandırılan) veya doğa yönetimiyle (örneğin, çayır kuşlarının üremesi için tarlaları nadasa bırakarak) birleştiren çiftlikler için kullanılan bir terim olan çok fonksiyonlu tarımı teşvik etmeye yardımcı olacaktır.
Örneğin, kimyasal böcek ilaçları kullanmazlar. Organik çiftliklerin geleneksel tarımla rekabet gücünü artırmak için hükümet, süpermarketler, Hollanda Tarım ve Bahçecilik Konfederasyonu (LTO) ve diğer taraflarla organik ürünlerin ortak tanıtımı ve mağazalarda daha geniş bir ürün yelpazesi sunulması için anlaşmalar imzalamıştır. Bu çabaların organik ürün satışlarında %10’luk bir artışa yol açması beklenmektedir.
Hükümet, ‘Enerji Kaynağı Olarak Sera’ programı aracılığıyla yeni, sürdürülebilir teknolojilerin geliştirilmesini teşvik etmektedir. Bu program, hükümet, Bahçe Ürünleri Kurulu ve Hollanda Tarım ve Bahçecilik Konfederasyonu arasında bir işbirliğidir. Biyokütle, Hollanda ekonomisi için giderek daha önemli hale gelirken, enerji, kimya ve diğer sektörler, yeşil hammaddelerin kullanımını artırmayı planlamaktadır. Hollanda ekonomisinin yeşilleşmesi girişimciler için büyük fırsatlar sunmaktadır. 2030 yılına kadar tüm fosil hammaddelerin (petrol, kömür, doğal gaz) %30’unun yeşil malzemelerle (biyokütle) değiştirilmesi hedefleniyor. Amaç, biyokütle ile çalışan yeşil bir ekonomi (biyobazlı ekonomi) yaratmaktır.
Kaynakça:
GÜNDEM
08 Temmuz 2026GÜNDEM
08 Temmuz 2026GÜNDEM
08 Temmuz 2026GÜNDEM
08 Temmuz 2026GÜNDEM
08 Temmuz 2026GÜNDEM
08 Temmuz 2026GÜNDEM
08 Temmuz 2026Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.