M.Enis ŞENSEVER
İşte burda bizim kimi müdahaleler de bulunmamız görsel olarak akla uygun mizansenlerle derinlik algısını makul seviyelerde görselleştirmiş olmamızdan kaynaklanır. Model çalışmalarında aşırı anatomik bozukluğa yer verecek duruşları ( Poz) tercih etmeyiz. Çok çok iyi deseni güçlü ressamlar modelleri her açıdan gözlemledikleri için zor pozisyonlardaki anatomik çizimlerin altından kalkabilmektedirler. Yeri gelmişken Boris VALLEJO nun ‘’Fantasy Art Technıques ‘’ isimli çizim kitabında modellerden nasıl yararlanıyor. Örnek olarak yer verelim.
Rakursi ile ilgili paylaştığımız görsellerden biri, omuzunda diren tutan köylü resmidir. Öne doğru gelen sol el sanki resmin dışına fırlayacakmış gibidir.
Geriye giden diren ise daralmış ve küçülmüştür. Yine izleyiciye çiçek sunan bir gencin bize doğru uzanan eli ile bir atölye çalışmasında rakursi çizimine yer verelim.
Birde bizden bir ressamımızın Şeref AKDİK in CER Atölyesinde bakım ve onarımının yapıldığı Lokomotif resmini örnek olarak verebiliriz .
Demek oluyor ki Rakursi çalışmaları anlatımı güçlendirmek için özellikle vurgulayıcı bir çizim tercihi olarak karşımıza çıkmaktadır. Aksiyona dayalı hareket unsuru içerdiğinden illüstrasyon ağırlıklı çizimlerde önemli bir çizim tekniği olarak kabul görmektedir. Atölye çalışmalarında öğrencilerin ödevleri içinde deneme ve gözlemleri açısından yer verilmesi de uygundur diye düşünüyorum. İyi çalışmalar dileğimle.
Not; Annemin rahatsızlığı nedeni ile yazılarıma ara vermiştim. Selam ve sevgilerimle
26 Nisan 2024
GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024EKONOMİ
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024