evden eve nakliyat
DOLAR 34,5884 0.28%
EURO 36,2207 -0.05%
ALTIN 2.983,350,73
BITCOIN 34188872,10%
Edirne
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

EDİRNE LOJİSTİK MERKEZ OLMA YOLUNDA NASIL İLERLEMELİ?-1

EDİRNE LOJİSTİK MERKEZ OLMA YOLUNDA NASIL İLERLEMELİ?-1

ABONE OL
3 Mayıs 2024 13:22
EDİRNE LOJİSTİK MERKEZ OLMA YOLUNDA NASIL İLERLEMELİ?-1
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Öğr.Gör. Selçuk DURANLAR

Trakya Üniversitesi Edirne Sosyal Bilimler MYO Yönetim ve Organizasyon Bölümü

Lojistik merkezi kavramı, tesislerin birleştirilmesi, konteyner sahaları, dağıtım merkezleri, limanlar, lojistik köyleri, iç konteyner depoları, iç terminaller, intermodal terminaller, yük terminalleri, taşıma düğümleri ve depolar şeklinde anılmaktadır.  Birçok depo veya terminaller sahipleri de kendisini lojistik merkezler olarak da adlandırmaktadır.

          Lojistik sektörünün büyüklüğünün küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yaklaşık %10-12’sini oluşturmakta ve 8-12 trilyon ABD doları civarında olduğu varsayılmaktadır.

   Lojistik faaliyetler bir ülkenin kalkınmasında kaldıraç görevi üstlenmektedir. Makro ve mikro perspektiften ele alındığında, lojistik ülkelerin stratejik ve jeopolitik öneminin artmasına, lojistik üslerin kurulmasına, uluslararası ticaretin gelişmesine ve ülkenin ekonomik sosyal açıdan kalkınmasına imkan sağlamaktadır.

Lojistik merkezleri, markalara depolama alanı ve bazı durumlarda ek lojistik hizmetleri sunan depolardır. Lojistik merkezlerinin tek bir ağ içerisinde birden fazla lokasyon sunması alışılmadık bir durum değildir. Bu, çevrimiçi markaların envanteri stratejik olarak çeşitli konumlara dağıtmasına, toplama ve paketleme sürecini kolaylaştırmasına ve bitmiş ürünlerin başka bir konuma veya son kullanıcıya gönderilmesine olanak tanır. Ancak bazı lojistik merkezler diğerlerine göre daha sınırlıdır. Örneğin, malların bir dağıtım konumundan diğerine aktarılmasına odaklanırken, diğerleri siparişlerin depolanması, yerine getirilmesi ve nihai varış noktalarına gönderilmesine odaklamaktadırlar.

    LOJISTIK MERKEZLERİ

Lojistik merkezleri, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde malzeme dağıtımına ilişkin faaliyetlerin yürütüldüğü lojistik ve taşımacılık amaçlarını yerine getirmek için lojistik merkezleri belirli alanlarda bulunur.

Lojistik merkezinin sahip olması gereken bazı temel unsurlar şunlardır :

Malların uluslararası taşımacılığını kolaylaştırmak için bir lojistik merkezinin birden fazla taşıma aracının (hava, nehir, demiryolu, karayolu araçları vb.) geliş ve gidişini yönetebilmesi gerekir. Faaliyet gösterdiği pazarda güvenlik ve performansa ilişkin bir dizi standart ve mevzuat kuralına uymak zorundadırlar(https://www.keyence.eu/ss/produets/auto-id/logistics/role/type.jsp)

Lojistik Merkez Türleri

Lojistik merkezlerin birçok çeşidi bulunmaktadır ve günümüzde lojistiğin öneminin artması sonucu hepsi temel bir değer kazanmıştır.

Aktarım merkezi

Ana işlevi, malları sınıflandırmak ve onları hemen bir sonraki varış noktasına göndermektir. Bueada hiçbir zaman depolama yapılmamaktadır. Mallar teslim alınır alınmaz menşei ve varış yeri araştırılır ve hemen sevk edilir. Bu lojistik merkezlerde hız ve işbirliği olmazsa amacını yerine getiremez hale gelmektedir.

Dağıtım merkezi

Envanteri depolamak ve yönetmek, ürünleri bölgeye, ürün türüne vb. göre sınıflandırmaktır. Bundan sonra ürünler perakende mağazalara veya son tüketicilere gönderilir. Burası standart lojistik merkezidir.

Aşağıdaki işlevleri gerçekleştirmek için gerekli teknolojiyle donatılmıştır:

  • Malların sevkiyatı,
  • Mal seçimi,
  • Bilgi işleme (paketleme türü, dağıtım),
  • Etiketlerin paketlenmesi ve uygulanması.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP