DOLAR 32,3792 -0.2%
EURO 34,8029 0.14%
ALTIN 2.439,270,04
BITCOIN 2039932-1,47%
Edirne
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

BALKANLARIN RİO`SU İSKEÇE (Xanthi) FESTİVALİ

BALKANLARIN RİO`SU İSKEÇE (Xanthi) FESTİVALİ

ABONE OL
5 Nisan 2024 17:24
BALKANLARIN RİO`SU İSKEÇE (Xanthi) FESTİVALİ
2

BEĞENDİM

ABONE OL

Numan Özgür METİN

[email protected]

Merhaba değerli okuyucular bu yazımda Yunanistan Xanthi (İskeçe) karnavalı hakkındaki izlenimlerimi sizlerle paylaşacağım.

Sabahın erken saatlerinde Edirne`den Pazarkule sınır kapısındaki gümrük işlemlerimizin ardından Kastanies kasabasına giriş yaptık. Orestiada, Souflı, Alexsandrapoli, Komotini üzerinden Xanthi (İskeçe) ye doğru yola çıktık.

Rehberimizin otobüste festival ve Yunanistan hakkında anlatımlarıyla birlikte ilk durağımız Xanthi (İskeçe) yakınlarında yer alan küçük bir balıkçı kasabası olan Porto Logos burada tahta köprülerle birbirine bağlanmış iki kilise var burası konumuyla ve muhteşem göl manzarasıyla önemli bir yer. Özellikle turistik tur yapan şirketler buraya mutlukla uğruyor.

Ben de daha öncede birkaç kez gelmiştim. Gün batımı burada çok güzel oluyormuş. İnşallah bir gün gelip fotoğraflamak isterim. Özellikle Vistonida gölü harika tüm doğal güzellikleriyle insanı büyülüyor.

Batı Trakya’da bulunan Xanthi (İskeçe) karnavalına yurt dışı ve Türkiye’den büyük bir katılım ve ilgi olduğunu gözlemledim. 17 Mart 2024 Pazar günü gerçekleşen büyük geçit töreni öncesi merkez demokrasi meydanında bulunan saat kulesini fotoğrafladıktan sonra eski şehir (Old Town) sokaklarını gezip sokaklarında kayboldum.

 İskeçe`nin 18. ve 19. yüzyıldaki en önemli geçim kaynağı tütün tütün ticareti tütün ekimi yapılıp çok kaliteli tütün yetiştiriliyormuş. Demokrasi meydanında bulunan saat kulesi İskeçe`nin en büyük tütün tüccarlarından biri olan Hacı Emin ağa tarafından 19. Yüzyılın başlarında yaptırılmış.

Özellikle Osmanlı döneminden kalma tarihi konaklara hayran kaldım. Sokaklarında Türk vatandaşlarına rastlamak sohbet etmek çok güzeldi. Xanthi (İskeçe)’de birbirinden güzel restoran, kafe ve tarih kokan sokaklar çok hoş vakit geçirebilirsiniz. Tabi festival zamanı olduğu için her yer doluydu.

Sakin bir zamanda gelip bence gezilesi bir yer.  Şehirde görebileceğiniz birçok önemli tarihi yapı var. Balkanların Rio karnavalı olarak adlandırılan festival.  Bir dizi konser ve etkinliklerle dolu karnavalın son günü büyük geçit töreni Saat:14:00`da. Festivali takip edip fotoğraflamak için geçit meydanında yerimi aldım. Festivalin başlamasıyla binlerce insan renkli kostümler yüz boyamalarıyla müzik ve dans eşliğinde büyük bir katılım ile çoşku ve neşeyle kutlandı.

Binlerce yerli ve yabancı katılımcı festivalde doyasıya eğlendi. Bu arada festivalde yüz boyamalarından ben de nasibimi aldım.  Benim için keyifli eğlenceli bir gün oldu. Geçit töreni sonrası akşam saatlerinde ırmağın kenarına inilip kuklalar ateşe veriliyor.

Bu da karnavalın sonu ve oruç döneminin başlaması anlamına geliyor. Çoşkulu bir şekilde renkli karnaval görüntülerini izleyip eğlenmemizin ardından, akşamüzeri saatleri dönüş yolculuğuna geçtik. Geldiğimiz güzergahtan gece geç saatlerde gümrük ve pasaport işlemlerimizin ardından güzel anılar ve fotoğraflarla Edirne`ye vardık.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıkla kalın.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.