DOLAR 32,3586 0.19%
EURO 34,9798 0.31%
ALTIN 2.398,200,22
BITCOIN 1970357-2,14%
Edirne
19°

KAPALI

04:09

İMSAK'A KALAN SÜRE

Belediyenin 1 milyar 75 milyon lira borcu var

Belediyenin 1 milyar 75 milyon lira borcu var

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 10 yılda yaptığı çalışmaları anlattığı toplantıda belediyenin toplam borcunu açıkladı. Gürkan, belediyenin 1 milyar 75 milyon TL borcu olduğunu, bu borçların 15 yıl vadesi bulunduğunu söyledi. Altyapı işine girerken kendisi için söylediği ‘akılsız belediye başkanıyım’ sözlerini hatırlatan Gürkan, “Edirne’de çocuklarımız için ne yapılması gerekiyorsa hepsini yaptık. Akılsız belediye başkanı olmakla gurur duyuyorum” dedi.

ABONE OL
25 Mart 2024 18:06
Belediyenin 1 milyar 75 milyon lira borcu var
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlediği toplantıda göreve geldiği 2014 yılından 2024 yılına kadar 10 yıllık süre içinde yaptığı çalışmaları anlattı.

‘GELECEK NESİLLER İÇİN YATIRIM YAPTIK’

Gürkan, ekibinden dolayı kedisinin şanslı bir belediye başkanı olduğunu belirterek, “Ne yaparsanız yapın. Ne kadar vizyoner, yetenekli, becerikli olursanız olun bir ekibiniz yoksa bunları gerçekleştirme şansınız yoktur. Ben şanslı bir belediye başkanıydım. 2014 seçimlerinde belediyeyi aldığımızda Edirne’nin temel belediyecilik hizmetlerinde bir eksiğinin olduğunu tespit ettik. Siyasetçi gelecek seçimi düşünür, devlet adamı gelecek nesli düşünür anlayışından da hareketle biz siyasi bir yatırım yapmadık. Biz gelecek nesiller için yatırım yaptık. 10 yıl boyunca hep buna dikkat ettik buna özen gösterdik. 10 yılda Edirne’nin tüm temel belediyecilik hizmetlerinin hepsini tamamlamış olduk” dedi.

‘MECLİSTE KARARLARI OY BİRLİĞİ İLE ALDIK’

Başkan Gürkan, belediye meclis toplantılarında alınan kararların yüzde 98’ini oy birliği ile aldıklarına dikkat çekerek, “Bu süreç içinde belediye meclis üyelerimizle beraber çalıştık, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Edirne Belediyesinde şunu açık yüreklilikle söyleyebilirim, her iki dönemde de aldığımız kararların yüzde 98’ini oy birliği ile aldık. Çünkü amacımız üzüm yemekti. O yüzden uzlaşmayı hep ön plana çıkardık” ifadelerini kullandı.

 Başkan Gürkan, konuşmasında şunları kaydetti:

‘TRAFİĞİ RAHATLATTIK’

“Edirne’nin göreve geldiğimizde en önemli sorunu trafik sorunuydu. Alternatif çevre yollarımız maalesef yoktu. İlk olarak güney çevre yoluyla başladık. 90 civarında kamulaştırma yaktık ve güney çevre yolunu açtık. Devlet Hastanesi ile Tıp Fakültesi arasında acil durumlarda ambülansların da acil şekilde ulaşmaları için sağlık yolunu yaptık. Edirne Belediyesinin yaptığı ilk projeli yoldur bu. Kuzey çevre yolunu da açarak şehir trafiğine girmeden Edirne’nin üç tarafını çepeçevre dolaşabileceğimiz 25 metre genişliğinde bulvar tarzında üç yolla trafiği önemli ölçüde rahatlattık. Bugün geldiğimiz notada güney çevre yolu kaç yıldır açık diye sorsanız vatandaşlara herhalde 50 yıldır falan açık derler. Oysa sadece 6-7 yıl önce açtık orasını.

‘BİR AYIBI ORTADAN KALDIRDIK’

 En küçük ilçelerde beldelerde atık su arıtmalar varken Edirne Belediyesi’nin atık su arıtması yoktu. Biz göreve geldiğimizde Paşaçayırı mevkiinde 64 dönümlük alan kamulaştırma işlemleri bitmişti. Hızla İller Bankası ile görüştük. İhale yetkisini verdik, ihalesi yapıldı ve 2023 tarihinde açılışını yaptık. Yüzde yüzü İller Bankası’ndan aldığımız belediye kredisi ile ödenecek. Edirne’nin ilk biyolojik atık su arıtma tesisidir. Tüm atığımızı buraya bağladık. Burası bize 200 milyon TL’ye mal oldu. 2018’de temeli atılmıştı, 2023’te bitirdik. Kastamonu Belediyesi’nin sosyal medya paylaşımını görmüştüm. Orada da biyolojik atık su arıtma tesisi hizmete açılıyor diye video yayınlamışlardı. Hemen hemen aynı proje. Ancak kapasiteleri bizim 39 bin metreküp, onların 33 bin metreküp. Cumhurbaşkanı diyor ya biz belediyeler arasında ayrım yapmıyoruz diye. Biz burasını tamamen öz kaynaklarımızla kredilendirdik. 15 yıl boyunca ödeyeceğiz. Bir kısmını ödedik. Kastamonu Belediyesi MHP’li bir belediye. Biz 200 milyon TL’ye mal ettik, onlar ise 300 milyon TL’ye mal etmiş. Yüzde 85’i AB projesi, yüzde 6’sı Çevre Bakanlığı hibesi, yüzde 9’u öz kaynak. Yani aynı tesis için 200 milyon lira öderken Kastamonu halkı 27 milyon lira ödeyecek.

 ‘VAHŞİ DEPOLAMA ÇÖPLÜĞÜNÜ KALDIRDIK’

 2017’de katı atık bertaraf tesislerine ilk çöpü döktük. O günün parasıyla 10 milyon TL’ye bitirdik, bizimle aynı tarihte Çorum aynı tesisi 70 milyona liraya, Balıkesir 85 milyon liraya bitirdi, Manisa 110 milyon liraya bitirdi. Ardından elektrik üretim tesislerine 29 yıllık yap işlet kar ortaklığı ile ihaleye çıktık. Tek kuruş harcamadan şu anda saatte 2,8 megavat çöp gazından elektrik üreten bir tesise sahibiz.

‘BİZE ÇEKTİRMEDİKLERİ KALMADI’

Selimiye Camii’nin meydan projesi. Bize çektirmedikleri kalmadı. O kadar zorluk engel çıkardılar ki. Uzun uğraşlar sonucu tam 7 yıl uğraşarak burasının projesini hazırlayıp kurullardan geçirdik. Arada davalar açıldı, kazandık. Tam ihale aşamasındayken dönemin Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum burasını bize verin biz de size başka konularda yardımcı olalım dedi. Finansını siz yapın ama bizim onaylattığımız projeyi yapacaksınız dedim. Kendilerine sadece yapımını devrettik. Finansını bakanlık sağladı buraya 60 milyon lira civarında para harcadılar.

‘AKILSIZ BELEDİYE BAŞKANI OLMAKLA DA GURUR DUYUYORUM’

Bana dediler ki altyapıya girme, ben gireceğim dedik. Dediler ki altyapıya girip de kazanan hiçbir belediye başkanı yok. Olsun dedim. Akıllı başkan yer üstüne akılsız başkan yer altına yatırım yapar dediler, olsun dedim. Ben Edirne’nin kanayan yarasını çözeyim, akılsız başkan olmaya razıyım. Pişman değilim. Bugün olsa yine yapar mıyım evet yine yaparım. Belki çalışma anlamında daha iyi planlarız ama yine yaparız. İçme suyu şebekemizin yüzde 60’ı asbes boruydu. Edirne’nin altyapısına ciddi şekilde girmemiz gerekiyordu. 2014 sununda İller Bankasıyla anlaşma yaptık. Aynı anda yağmur suyu projelerini çizdirdik, kanalizasyonda problem vardı projelerini çizdirdik. İçme suyu hattının tamamen yenilenmesi projesini çizdirdi. 2017 yılında iller bankasının çizdirdiği projelerle işin bedeli 315 milyon TL idi. Tam iki yıl sonra ilk kazmayı vurduk. Bugün itibariyle yağmur suyu hatlarımız bitti, kanalizasyon hatlarımız bitti, içme suyunda da ana hatlar bitti, sadece eski mahallelerde işin en ucuz kısmı kaldı. 2017’de 315 milyon TL’ye ihaleye çıktık, 215 milyon TL olarak ihalemizi gerçekleştirdik. İller Bankası bu iş için bugüne kadar sadece 50 milyon TL kredi verdi. Kalan hepsini biz borçlandık. Ödemeye devam ediyoruz. Toplamda 470 milyon lira para harcadık. Onlara bıraksaydık beldi 4 milyar liraya çıkmış olacaktı. İçme suyunda bakteri üretmeyen bozulmayan kırılmayan çatlamayan borular. Edirne’de çocuklarımız için ne yapılması gerekiyorsa hepsini yaptık. Akılsız belediye başkanı olmakla da gurur duyuyorum.

‘EDİRNESPOR’A 39 MİLYON TL DESTEK VERDİK’

Edirnespor’un geçmiş bütün borçlarını ödedik. 20 yıldır üzerinde haciz olan icra olan vatandaşların hepsini kurtardık. Sadece 5 tanesi teşekküre geldi. Seçimler de yakın olduğu için Edirnespor tartışılıyor. O ne verdi, bu ne verdi. Ben bugüne kadar hiç ses çıkarmadım. Edirne Belediyesi olarak Edirnespor’a bugüne kadar 39 milyon 250 bin lira destekte bulunduk. Helal olsun.

‘BELEDİYENİN TOPLAM BORCU 1 MİLYAR 75 MİLYON TL’

 Biz görev geldiğimiz 2014 yılında belediyenin bütçesi 147 milyon liraydı. Borcu ise 140 milyon liraydı. Bütçe ile borç orantısını yaptığınızda bütçenin yüzde 95’i oranında borcumuz vardı. 2024 yılı bütçesi 2 milyar 864 milyon lira. Aldığımızla bıraktığımız arasında bütçeyi 19 kat arttırarak bırakıyoruz. Toplam borcumuz da faizleriyle beraber (İller Bankası, piyasa borçları) tümü 1 milyar 75 milyon TL’dir. Bu borçlar 15 yıla kadar vadeli. Bu yılın bütçesiyle borç oranı bütçenin yüzde 37,5’i oranında borçlu olarak devrediyoruz. Bu borçların büyük kısmı altyapı ve atık su arıtma için.

‘BU BİR VEDA DEĞİL VEFA TOPLANTISIYDI’

Alnımız açık başımız dik. Gözlerimiz hep karşıdakinin gözlerine bakarak geldik. Yine alnımız açık başımız dik. Yine sizlerin gözlerinize bakarak ayrılıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız yol arkadaşlığı, verdiğiniz destekler, STK’lar, eski başkanlar, çalışma arkadaşlarım hep var olun. Sizlere sağlıklar diliyorum. Uzun ömürler diliyorum. Bu bir veda toplantısı değildi vefa toplantısıydı. Ben aslında Edirne Belediyesi çalışanlarının nasıl çalıştığını neler yaptığını herkes öğrensin istedim. Hayatım boyunca bir Atatürk’ün huzurunda bir de Allah’ın huzurunda başımı eğdim, başka da hiç kimsenin huzurunda eğmedim. Hiçbir zaman da eğmeyeceğim. Son nefesime kadar Atatürk için Cumhuriyet için Edirne için CHP için çalışmaya devam edeceğim.”

Haber Seyide Esen

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.