Duygular ilişkilerin temel yapı taşlarıdır. Duygularla hisseder, duygularla yaşarız. Duygular bazen en büyük gücümüz olurken bazen de kolay yönlendirilen yanımız olabilir. Duygular üzerinden kontrol kurma ya da yönlendirme söz konusu ise orada duygusal manipülasyondan bahsedebiliriz.
İlişkilerde onaylanma ve sevilme ihtiyacımız, bağlanma stillerinin etkisi özellikle kaygılı bağlanma stiline sahipsek, çocukluk deneyimlerinden edindiğimiz koşullu sevgi anlayışı, kendi sınırlarımızı tanıyamama, hayır diyememe gibi nedenler bizi duygusal manipülasyona açık hale getirebilir.
Duygusal manipülasyonu fark etmek zaman alabilir, hatta bazen ilişki bittikten sonra fark edilebilir. Duygusal manipülasyon türlerini incelersek manipülatif davranışları daha kolay fark edebiliriz.
Sessizlikle Cezalandırma (Stonewalling): İlişkilerde yaşanan bir olaydan sonra duygusal uzaklık kurma, küsme davranışı görülür. Bu şekilde cezalandırma ile partneri kontrol altında tutmak amaçlanır. Bu şekilde olumsuz duygular yaratılarak partnere geri adım attırılır.
Suçluluk Duygusu Yaratma: Bir davranıştan dolayı sürekli suçlu hissettirmek için yapılan bir manipülasyondur. Genellikle “fedakârlık” ya da “hayal kırıklığı” üzerinden işler. Burada amaç karşıdaki kişinin sınırlarını yumuşatarak kontrol etmektir.
Gerçekliği Çarpıtma (Gaslighting): Bu manipülasyon türünde, kişinin algılarını, hafızasını veya duygularını sorgulamasına neden olacak şekilde sürekli inkâr, küçümseme ve çarpıtma yapılması gözlenir. Böylece partnerin kendine güvenini sarsmak ve kontrolü ele almak amaçlanır. “Ben öyle bir şey demedim”, Yine Uydurma” gibi cümleler sık kullanılır.
Koşullu Sevgi: Burada sevgiyle tehdit edilme gözlenir. Kişi sevgisini, ilgisini veya yakınlığını bir şartla sunar. İstediğini yaptırmak için duygusal bağlılığı kullanma söz konusudur. “Beni memnun edersen sevilirsin” mesajı hissedilir.
Fedakarlıkla Borçlandırma: Partner, yaptığı fedakarlıkları sürekli hatırlatarak karşısındakini borçlu ve minnettar hissetmesini sağlar. Bunların karşılığında sürekli “verme” bekler. Amaç yine kontrol etmek.
Dolaylı Öfke (Pasif Agresyon): İlişkideki memnuniyetsizlik ve öfke gibi duygular doğrudan ifade edilmek yerine alay etme, imalar ve unutma gibi yollarla ifade edilir. Yüzleşmeden kaçarak karşı tarafı cezalandırma amaçlanır. “Tabi gidebilirsin, senin için başka şeyler daha önemli zaten.” gibi cümleler sık kullanılır.
Kıyas Üzerinden Değersizleştirme: Partneri başkalarıyla kıyaslayarak yetersiz, eksik veya başarısız hissettirme gözlenir. Amaç kişinin özsaygısını zedeleyerek kontrol altına almaktır.
Sahiplenme ve Kıskançlık Maskesiyle Kısıtlama: Sevgi göstergesi olarak aşırı sahiplenerek partnerin hayatını kısıtlama ve bireyselliği bastırma gözlenir. Kişiyi izole ederek kontrol etme amaçlanır.
Duygusal manipülasyon her zaman bağırma gibi görünür değildir. Bazen sessizce susarak, bazen “sadece seni düşünüyorum” diyerek yapılır. Sevgi denen şey bizi sıkıştırmamalı. Aksine huzur vermeli. Korkutularak yönetilen şey sevgi ve ilgi olamaz.
Duygularımız bizim pusulamızdır. Başkasının ellerinde kontrol edildiğinde yönümüzü başkaları belirler.
GÜNDEM
27 gün önceGÜNDEM
22 Temmuz 2025GÜNDEM
22 Temmuz 2025GÜNDEM
22 Temmuz 2025GÜNDEM
22 Temmuz 2025GÜNDEM
22 Temmuz 2025GÜNDEM
22 Temmuz 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.