Edirne’de Kültür ve Sanat/
Ender Bilar
Tarih, Kültür ve Sanat Kenti Edirne’de güzel ve başarılı işlerin olmasını görmek Edirne’ye gönül verenleri fazlasıyla mutlu ediyor.
Yaklaşık iki yıl önce kendileriyle tanışma fırsatı bulduğum ve kurmuş oldukları “Dönüşüm Logos” çatısı altında kentimiz gençleri için planladıkları projeleri paylaştıklarında heyecan duymuştum.
“Dönüşüm Logos” oluşumunu kurarak önderlik eden felsefe öğretmeni Recep Altınordu, Felsefe Yüksek Lisans Öğrencisi Asrın Atacan Gal ve özel eğitim öğretmeni Emirhan Coşkun’u da ekibine katarak çalışmalarına başlıyor. Kendilerine bir yol haritası belirliyor ve amaçlarını bakın nasıl tanımlıyorlar;
“Evrende biz ve her şeyin değişmesi kaçınılmaz bir bilimsel ve felsefi döngüdür. Ancak dönüşüm, değişimi yaşayanların seçimidir. Bizler bu değişim diyalektiği içinde dönüşümü amaç edinmiş ve bunu akıl, bilgi ve söylem ile birleştiren eğitim – danışmanlık – proje alanlarında çalışan bir oluşumuz. Geçmiş, bizim elimizde değiştiremeyeceğimiz bir süreçtir ancak gelecek ve bu gelecekteki dönüşüm bizim seçimlerimiz ve eylemlerimizle olur. Bu anlamda farklı meslek gruplarından kişilerin bir araya gelerek oluşturduğumuz bu oluşum, projeler tasarlayarak bunu uygulanabilir ve sürdürebilir bir şekilde hayata geçirmektedir. Yıllardır farklı alanlarda tasarladığımız ve uyguladığımız projeleri tek elde topluyoruz. Bunlar; AGAPİ, Düşünce Günleri, Liseler Arası Psikoloji Sempozyumu, Model Yerel Yönetimler Konferansı ve TWI’dır.”
Başarılı çalışmalarıyla kentimizde izler bırakan bu oluşum Edirne Belediyesi ve TAKSAV işbirliği ve desteğiyle bu yılda 26-30 Ağustos tarihleri arasında “Sınırları Aşmak” mottosuyla “Edirne Düşünce Günleri”nin ikincisini düzenliyorlar.
Aslında Edirne Düşünce Günleri’nin birincisi Edirne Kent Konseyi Düşünce Çalışma Grubu ve Edirne Belediyesi’nin işbirliği ve desteğiyle 4-8 Eylül 2023 tarihleri arasında kentin değişik tarihi mekanlarında gençlerimizin katılımıyla gerçekleştirilmişti.
Akademisyenler ile alanında uzman kişiler tarafından yönetilen atölyelerde “Sınırda Yaşamanın Anlamı” mottosuyla, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan sınır kapısı Edirne’nin çeşitli tarihi mekanlarında edebiyat, mitoloji, felsefe, sosyoloji, tarih ve sanat gibi konular değerlendirilmiş ve atölyelerin yanında fotoğraf sergisi, müze gezisi, müzik dinletisi ve tiyatro gösterimi de yapılmıştı.
2024 yılında da Edirne Düşünce Günleri’nin ikincisi, Edirne Belediyesi, TAKSAV Edirne İl Temsilciliği ve Dönüşüm Logos ekibinin ortak çalışmalarıyla 26- 30 Ağustos 2024 tarihlerinde; kentin önemli kültürel ve tarihi alanlarında 13 atölye çalışmasıyla gerçekleştirilecektir.
Edirne’nin yerel, kültürel değerlerini; felsefe, psikoloji, tarih, arkeoloji, edebiyat, müzik, el sanatları gibi çeşitli alanlarda atölyeler tasarlayarak tanıtmak ve kentteki insanların özgür düşünceyle kültürel gereksinimlerini karşılamak amacıyla yapılacak etkinlik 15 yaş üstü 80 katılımcıyla gerçekleştirilecektir. Etkinliğe katılmak isteyen gençler katılım formunu doldurmakta ve ücretsiz kayıt yaptırarak beş gün boyunca düzenlenen etkinliklere katılmaktadır. Etkinlikler sonunda katılımcılara da katılım belgesi verilmektedir.
Kentimiz gençlerinde kent kültürü ve kentlilik bilinci oluşturması açısında da ayrı bir değeri olan bu etkinliğin Edirne Belediye Başkanlığınca da desteklenmesi çok değerlidir.
“Sınırları Aşmak” mottosuyla 26 Ağustos 2024 günü Edirne Belediyesi Kent Müzesi’nde saat 14.00 yapılacak açılış töreni ile başlayan etkinlik programı 30 Ağustos 2024 günü saat 17.00’de Edirne Belediyesi tarihi binasında yapılacak kapanış töreni ile son bulacaktır.
Katılımcılar ile akademisyenleri çeşitli atölyeler tasarlayarak bir araya getirecek olan bu proje, Edirne’nin sosyo-kültürel yapısının tanıtılması, düşünsel çalışmalar yürütülmesi, katılımcılara kent kültürünün kazandırılması, kentte yaşayan bireylerde farkındalık oluşturması, düşünen, araştıran ve sorgulayan bir gençliğin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Program kapsamında 13 atölye oluşturulmuştur. Bu atölyeler de; Dr. M. Umut Doğan, Antik Çağda Sınırları Aşan Kadın Düşünceleri, Prof. Dr. Can Karaböcek; Yeryüzünün Yeni Lanetlileri Kimdir? Kimlikçi Politikaların Eleştirisi, Ender Bilar; Kentin Kültür Miraslarıyla Sınırları Aşmak, Prof.Dr.Hasan Aslan; Sınır Taşı, Dr. Armağan Altay; Modern Türk Şiirinde Dilin Sınırları, Dr. Emre Elmas; Söz Uçar Yazı Kalır Mı? Yazı, Şizofreni ve Ölüm, Prof.Dr. Eray Yağanak; Yurtsuzluk: Hak Kavramını İnsan Üzerinden Yeniden Düşünmek, Hakan Salih Coşkuntuna; Drama, Felsefe Ve Tiyatro Birlikteliğinde Doğal İzdüşümlerin Sınırları, Doç. Dr. Elife Kılıç; Felsefe ve Coğrafya Kesişiminde Mekânsal Sınırlar, Prof.Dr.Nedim Yıldız; Hakikatin Sınırlarını Aşmak: Nietzsche’de Ahlak Felsefesi adlı konferanslarıyla katılımcılarla buluşacaktır. Yrd. Doç. Dr. Mehtap Cömert; Edirnekari Atölyesi ve Nadide Dilek Altay da; “En Özel Sınır; Kapılar” adlı fotoğraf atölyesiyle etkinliğe zenginlik katarken, Psikiyatr Can Tutuğ da; “Haz ve Caz” adlı konseriyle etkinliğe ayrı bir renk katacaktır.
Recep Altınordu, Nevzat Çolak, Asrın Gal, Egecan Akıncıoğlu ve Emirhan Coşkun’dan oluşan proje ekibi bu yılda kentimizde bu başarılı çalışmayı gençlerimiz buluştururken proje’nin danışmanlığını da bilim insanı Prof. Dr. Hasan Aslan yürütmektedir.
Bu yılda bir konferansla katkı sunacağım bu başarılı çalışmanın danışman kadrosunda yer almakta beni ayrıca gururlandırmaktadır.
Bu başarılı projede emeği geçenleri kutluyor, bu projenin gerçekleşmesine katkı sağlayan başta Edirne Belediye Başkanı Sayın Av. Filiz Gencan Akın ve TAKSAV Edirne Temsilciliği ile Dönüşüm Logos ekibini kutluyor ve teşekkür ediyorum.
GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024EKONOMİ
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.