DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2045602-2,46%
Edirne
17°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne’de ipi İba mı, Sedefçi mi göğüsleyecek?

Edirne’de ipi İba mı, Sedefçi mi göğüsleyecek?

ABONE OL
29 Mart 2024 10:27
Edirne’de ipi İba mı, Sedefçi mi göğüsleyecek?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

       Son zamanların en güzel seçimlerinden biri gerçekleşiyor.

Türkiye’de ekonomi yönetimi seçimlere odaklanırken, Merkez Bankası politika faizini sürpriz bir şekilde 500 baz puan artırarak yüzde 50’ye çıkardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da alınan kararların arkasında olduğunu Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e güveninin tam olduğunu söyledi. Böylece, 1 Nisan sabahı olası kur oynaklığının önüne geçilirken, ekonomide Ortodoks politikalardan “sapma” olmayacağını yalnızca iç pazara değil, büyük sermaye gruplarına duyurarak “güvence” vermiş oldu.

Bu karar Türkiye’nin ekonomide irrasyonel politikalardan, rasyonel politikalara dönüşün kesin olduğu güvencesini verirken, ülkemizin yaşamış olduğu derin bir ekonomik buhrandan 2026’da çıkmamızın da yolunu açmış oldu.

***

Türkiye’nin bir numaralı gündemi ekonomiye dair ufak bir açıklamadan sonra artık Edirne gündemine dönebiliriz.

Edirne son zamanların en heyecan verici seçim atmosferine sahip. Takip edebildiğim kadarıyla (2014-2024) ilk defa üç parti potansiyel olarak seçim kazanmak için yarışıyor. ORC, MAK gibi güvenilir anket şirketlerinin yanı sıra Fatih Portakal gibi ünlü gazeteciler de Edirne’de sürpriz olacağını söylüyorlar.

Ciravoğlu’nun adaylıktan düşürülmesiyle seçimlerin kaybedildiğini yazmıştım. Bunu destekleyen olaylar vuku buldu, seçim sonuçlarına dair sürprizlerin olacağına dair kamuoyu anketleri yayımlandı. Gerek anketler, gerekse Ankara kulislerine göre Edirne’de yarışın AK Partili Belgin İba ile yaşlı kurt İYİ Partili Hamdi Sedefçi arasında geçeceği anlaşılıyor. Yarışın başa baş geçtiği seçim atmosferinde sonucu hala CHP’lilerin belirleyeceği kanaatini taşıyorum. Belki de bazı CHP’liler, 2019 seçimlerinde İYİ Parti’nin kendilerini bir dönem daha seçtirmelerini hatırlayabilir, ona göre rey verebilir, bakıp göreceğiz.

***

İba’nın şansızlığı

Edirne’nin köklü ailelerinden olan Belgin İba, AK Parti tarafından “aday” olarak tayin edilmesinden bu yana müthiş bir seçim çalışmasına imza atıyor. Köy köy, mahalle mahalle gezerek halkı “ikna” etmeye çalışıyor. Edirne’ye dair hayata geçirmeye çalıştığı projeleri anlatarak seçmen üzerinde etkili olmaya çalışıyor.

İba’nın talihsizliği, Türkiye’nin 2019’a oranla tarihin belki de en derin ekonomik krizini yaşaması. İnsanlar, sebze ve meyveyi taneyle alırken, ciğeri de ayda yılda bir görür hale geldi. Kira sorunu, alım gücünün düşmesiyle yoksullaşan halk, bunun hesabını AK Parti’ye yani İba’ya kesebilir. Aksinin gerçekleşmesi halinde bence çok büyük bir başarıya imza atmış olacak. Belki de ilk defa Edirne’de çoğunluğun partisine yönelik algısını da yıkma fırsatı yakalayacak.

***

Sedefçi’nin talihi

Yaşlı kurt Hamdi Sedefçi Edirne’de 10 yıl sonra “başkan” olmaya çok yakın. Sedefçi, ORC’nin son ölçümlerine göre kararsızların “oyunu” almış gibi görünüyor. Eğer eli CHP’ye gitmekte zorlananları, çekimser kalanları, CHP’nin “hizmetlerinden” memnun kalmayanları, elbette küskünleri ikna edebilirse önde olduğu tahmin edilen seçimi kazanabilir. Böylece, 2014’teki “hesabı” da kendi lehine kapatmış olacak.

***

Gencan’ın “ideolojik” kampanyası

Gürkan’ın dizayn etmiş olduğu grubun karşısında konumlanan “yenilerin” adayı Avukat Filiz Gencan’ın kampanyası biraz kafa karıştırıcı gibi geldi. Gencan, güncel olarak iktidarda olan partisinin çokça eleştirilere tabi tutulan “hizmet” performansını yetersiz bulmuş olacak ki, altyapı sözü verebiliyor. Parti içindeki “düalist” yapıyı isteseniz bu kadar açık anlatamazsınız.

Gencan’ın kampanyasını en azından sahadaki, laik-anti laik, Cumhuriyetçi-Anti Cumhuriyetçi, Kemalist-Anti Kemalist söylemi Edirneliler tarafından “alıcı” bulamayacağını söyleyebilirim. Adı üstünde bu yerel seçim. İnsanlar, suyum temiz akar mı, düzgün yolda yürüyebilecek miyim, yeni kamusal alanlar inşa edilecek mi, ulaşım sorunu nasıl çözülecek gibi temel ve somut sorulara yanıt arıyor. Bir de yaklaşık iki dönemdir iktidarda olan partisinin yapamadıklarını sahada nasıl anlatacak? Anlattı da halk ikna olabildi mi? Bende oturmayan noktalar bu. Umarım yanılıyorumdur, CHP’deki yeniler de “davalarında” haklı çıkar.

***

Sonuç olarak, yerel seçim atmosferi Edirne’de çok güzel geçti. İlk defa üç parti potansiyel olarak kazanma iddiaları ile kampanyalarını yürüttü. Adaylar, Edirne’ye dair projelerini hem sesli hem de görüntülü olarak aktardılar. Seçmeni ikna etmeye çalıştılar. Adayların bu yarışı “dostane” şekilde yürüttükleri için kendi adıma teşekkür ederim. Umarım seçimin kazananı Edirne olur.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.