DOLAR 32,1035 -0.32%
EURO 35,2666 0.24%
ALTIN 2.521,430,84
BITCOIN 2163879-0,01%
Edirne
17°

KAPALI

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

İlaç temininde sorun

İlaç temininde sorun

Edirne Eczacılar Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, bazı ilaçları depodan temin edemediklerini söyledi. Kılıçcıgil, “Astım, KOAH tedavisinde kullanılan ilaçlar, kalp yetmezliğinde, tansiyon, kanser ilaçları gibi birçok kalemde şu anda depolarımızda ilaçları temin edemiyoruz. Bununla ilgili olarak biz eczacılar olarak kendi aramızda kurduğumuz mesajlaşma uygulamalarıyla ilaçları arayıp, vatandaşlarımızın en azından eczane eczane gezmesinin önüne geçmeye çalışıyoruz ama bu da mevcut sıkıntıları çözmek için yeterli olmuyor. İlaç yoklukları ciddi boyutlara ulaşacak” dedi.

ABONE OL
29 Şubat 2024 14:56
İlaç temininde sorun
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kılıçcıgil, yaptığı açıklamada, yüzde 25’lik Euro kuru güncellemesinin beklentilerin altında kaldığını ifade etti. İlaç fiyat farklarının da yüksek olduğunu kaydeden Kılıçcıgil, vatandaşın ilaca erşiminde zorlandığını dile getirdi.

“İLAÇ FİRMALARININ TALEPLERİNİ KARŞILAMAYACAK BOYUTTA OLDUĞUNUN FARKINDAYIZ”

Kılıçcıgil, şunları söyledi:

 “En son Aralık ayında ilaçta bir Euro kuru güncellemesi gerçekleşmişti. Burada yapılan yüzde 25’lik Euro kuru güncellemesiyle ilaçlarda belli oranda rahatlama bekliyorduk ancak bu güncelleme döviz kurlarındaki artışla birlikte 3 ay içerisinde ciddi oranda az kaldı. En son Euro kuru 17,54 TL olarak belirleniyordu şu anda mevcut Euro kurunu hesaba kattığımızda bu belirlemenin çok düşük kaldığını ve ilaç firmalarının taleplerini karşılamayacak boyutta olduğunun farkındayız. Daha önceki dönemlerde sadece Şubat ayında bir ilaç kuru fiyatı belirleniyordu ama Sağlık Bakanlığı son durumu değerlendirdiğinde Temmuz ve Aralık ayında Euro kurunu güncellemeye başladı. O dönemlerde biz oldukça rahatladık ama bu son gelen yüzde 25’lik Euro kuru güncellemesi maalesef beklentilerin çok altında oldu. Sadece Euro kuru değil, aynı zamanda ülkemizdeki mevcut enflasyonu da değerlendirdiğimizde yerli ilaç sanayisinin ilaç üretiminde de sıkıntı yaşamaya başladığını depolarda gözlemliyoruz.

“SOSYAL GÜVENLİK KURUMU’NUN ADIMLAR ATMASINI BEKLİYORUZ”

Özellikle astım, KOAH tedavisinde kullanılan ilaçlar, kalp yetmezliğinde, tansiyon, kanser ilaçları gibi birçok kalemde şu anda depolarımızda ilaçları temin edemiyoruz. Bununla ilgili olarak biz eczacılar olarak kendi aramızda kurduğumuz mesajlaşma uygulamalarıyla ilaçları arayıp, vatandaşlarımızın en azından eczane eczane gezmesinin önüne geçmeye çalışıyoruz ama bu da mevcut sıkıntıları çözmek için yeterli olmuyor. İlaç yoklukları ciddi boyutlara ulaşacak. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bir yeşil bandı vardı; bu yüzde 5’e indirilmişti alınan kararlarla. Bunun yükseltilmesi ve ilaç fiyat farklarının azaltılmasını talep ediyoruz. Çünkü ilacın ulaşım sadece depoda bulunabilirliği değil, aynı zamanda vatandaşın onu alabiliyor olmasıyla da ilgilidir. Bu sebeple Sosyal Güvenlik Kurumu’nun adımlar atmasını bekliyoruz.” Haber Ergin Yıldız

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP