Uzm. Psk. Nergis ÖZDİNÇ
Bazı ilişkilerde tartışmalar, kırgınlıklar ve uzaklaşmalar tekrar tekrar yaşanır. Sorun çözülmüş gibi görünse de bir süre sonra aynı tema farklı biçimde geri döner. Bu psikolojik bir örüntüdür.
Bazen kendimizi “Neden hep aynı şeyleri yaşıyoruz?” diye sorgularken bulabiliriz. İlişkimizle ilgili içgörü sağlayamaz ve ilişki örüntülerimizi fark etmezsek döngü muhtemelen siz tükenene kadar devam edecektir.
Peki bu döngüler nereden geliyor? Tekrarlanan döngülerin kaynaklarından biri çocukluk şemalarımız olabilir. Çocukluk deneyimlerimiz, kendimiz ve diğerleri hakkında temel inançlar geliştirmemizi sağlar. Oluşan şemalar, hayata dair filtreler gibidir. Gördüklerimizi şemamızdan süzerek algılarız. Örneğin değersizlik şeması olan biri partnerinin ilgisizliğini “beni sevmiyor” diye yorumlayabilir. Bununla birlikte “yetersizlik”, terk edilme” gibi inançlar ilişkide tetiklenebilir. Çocukluk dönemindeki ihtiyaçların karşılanmaması ve kendimizle ilgili olumsuz inançlarımız tekrarlanan döngülerin kaynaklarından biri olabilir.
Bağlanma stillerimiz de döngülerimizin mimarı olabilir. “Bağlanma Stillerine Göre İlişkiler” başlıklı yazımda detaylarını bulabileceğiniz için genel olarak bir örnekle ifade etmek isterim; Kaygılı bir partner, kaçıngan biri ile tekrarlanan döngülere girebilir. Burada kaygılı birey yaklaşmak ister, kaçıngan birey bunu görünce geri çekilir. Kaygılı olan birey bunu terk edilme gibi algılayıp daha çok yaklaşmak ister. Diğeri daha çok uzaklaşır. Döngü şu şekildedir: Yaklaş-kaç-yapış-uzaklaş-patlama-pişmanlık. Bağlanma stillerinize göre farklı döngüler içinde kendimizi bulabiliriz.
Partner seçimlerimiz de ilişkilerde tekrarlanan döngülere hizmet edebilir. Geçmişte tamamlanamayan bir duygusal ihtiyacı tamamlayacağımızı sandığımız ilişkilere çekilebiliriz. Aynı ihtiyaç yine karşılanmadığında, ilişkimiz bir duygusal tekrar sahnesine dönüşebilir.
Sıklıkla karşılaşılan döngü örüntüleri şu şekildedir; Susma- Patlama döngüsünde, partnerlerden biri duygularını bastırır ve bir süre sonra patlar. Diğeri savunmaya geçer ve döngü devam eder. Yaklaşma – Geri Çekilme döngüsünde, partnerlerden biri yakınlık isterken diğeri uzaklaşır. Yakınlaşan daha çok yapışırken diğeri kaçar ve döngü böyle devam eder. Suçlama- Suçluluk döngüsünde, biri hep “haklı”, diğeri hep “suçlu” olur.
Bu döngülerden çıkmak için önce döngünün fark edilip kabul edilmesi gerekir. Döngü tetikleyicilerini tanımak döngüyü kırmak için önemlidir. Hissettiğiniz duyguları tanımak ve bu duyguları partnerinizi suçlamadan paylaşmak, anlaşılmak için değerlidir. Döngüyü fark ettiniz, kabul ettiniz ama nasıl ilerleyeceğinizi bilemiyorsanız profesyonel bir destek almaktan çekinmeyin.
GÜNDEM
20 gün önceGÜNDEM
15 Temmuz 2025GÜNDEM
15 Temmuz 2025GÜNDEM
15 Temmuz 2025GÜNDEM
15 Temmuz 2025GÜNDEM
15 Temmuz 2025GÜNDEM
15 Temmuz 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.