Ender Bilar
Edirne’de Kültür ve Sanat/
Uygarlık tarihinin en temel ihtiyaçlarından biri olan ulaşım, günümüzde de toplumların gelişmişlik düzeyinin belirleyicisi olmaktadır.
Toplumdaki ekonomik, kültürel ve sosyal gelişmeler sonucunda refah seviyesinin yükselmesi, halkın daha konforlu yaşam hakkı, Türkiye’de olduğu gibi kentimizde de ulaşım sorununu beraberinde getirmiştir.
Aslında dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kent içi ulaşım oldukça karmaşık bir hale gelmiştir. İleri ülkeler ortaya çıkan sorunları gidermek amacıyla ürettikleri projeleri sürdürebilir hale getirerek kent içi ulaşım sorunlarını da en aza indirebilme başarısını göstermiştir.
Sürdürülebilir bir kent içi ulaşım politikasın da kentin öncelikleri ve tercihleri belirlenmeli, ekonomik ve kültürel önceliklerle birlikte bunları etkileyen bir takım özellikler de mutlaka göz ardı edilmemelidir.
Kentimizdeki motorlu taşıt sayılarını yıllara göre TÜİK verileriyle incelediğimizde; Motorlu taşıt sayısının 1994’de 53.459 iken 2000 yılında 68.048’e, 2010 yılında da 107.288’e yükselmiştir. Mart 2024 itibariyle de bu sayı 185.920’ye ulaşmıştır. Bu araçların 78.646’sı otomobil, 39.118’i motosiklet, 24.770’i kamyonet, 4.853’ü kamyon, 2.034’ü minibüs, 1.709’u otobüs, 34.330 traktör ve 466’sı da özel amaçlı araçlardır.
Kentimizde motorlu taşıtların % 42.30’unu otomobil oluştururken %21.04’de motosiklet oluşturmaktadır. Toplu ulaşım aracı olan minibüsün oranı ise %0,1’dir.
Bu verilerden de anlaşılacağı gibi kent yaşayanları şehir içi ulaşım aracı olarak otomobilini kullanmakta ve otomobil sayısındaki artışlarda kent ulaşımında sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Motosiklet sayısının da giderek artması kentte ayrı bir trafik sorunu olmaya adaydır.
Bu bağlam da, Edirne’de hafta sonları ile özel günlerde yaşanılan şehir içi trafik sorunu felç olmuş bir şekilde devam etmektedir. Edirne’yi kültür ve turizm kenti olarak taçlandırırız ama bir turizm otopark alanını sürdürebilir ve kullanılabilir hale getirmeyi başaramayız…
Kent içi ulaşım sorununun bir başka parçası da kentleşmenin planlı ve sürdürülebilir olmayışıdır. İmara açılan yerlerde sokak ve caddelerin darlığı, ileriye dönük planlanmaması, yapılan binalarının çoğunda otopark alanının olmayışı, otopark alanı olan binalarda kat maliklerinin otopark alanlarını tercih etmemesi, halkımızın otopark kullanma kültüründen uzak olması, gerekli denetimlerin yeterince yapılmayışı kent ulaşımında sorunların daha da büyümesine katkı sağlamaktadır.
Kent kültürü ve bilincinin en önemli unsurlarından birisi de trafik kültürü’dür. Ülkemizin değerli bir bilim insanıyla yapmış olduğumuz bir söyleşi de; “Sen kentinde bir kavşakta lüks marka aracın sürücüsü sağa yanaşarak dışarda gördüğü bir arkadaşıyla aracının camından sohbet ettiğini görmüyor musun? Veya trafiğin akışını engellemesine rağmen aracının dörtlü ışıklarını yakıp aracını park ettiğini sık sık görmüşsündür.” diye konuyla ilgili birçok örnek vererek toplumumuzda Kent Kültürü ve Bilincinin gelişmediğinin göstergesi olduğu belirtmişti.
Edirne Belediye Başkanlığı da son 10 yıldır yürüttüğü çalışmalarla kent içi trafiğinde yaşanılan sorunları gidermek amacıyla Sağlık Yolu, Çevre Yolu ile Güney ve Kuzey Çevre yollarının çalışmalarını tamamlayıp hizmete sokarak şehir içi trafiğin bir ölçüde rahatlamasına katkı sağlamıştır.
Kent halkının yaşadığı ulaşım sorunlarını çözmek ve yeni önerileri değerlendirmek amacıyla her İl’de Valilik bünyesinde kurulmuş “İl Trafik Komisyonu” bulunmaktadır. Trafik komisyonları yapmış oldukları toplantılarda kentin ulaşım sorunlarını çözüme ulaştırmak amacıyla çeşitli kararlar almakta ve bu kararların uygulanması için gerekli çalışmaları yürütmektedir. Edirne Valiliği İl Trafik Komisyonu da bu çalışmaları Vali veya Vali Yardımcısı’nın başkanlığında yürütmektedir.
Son olarak Edirne Valiliği İl Trafik Komisyonu Başkanlığının 04.10.2023 tarih ve 2023/06-(01-22) sayılı kararları gereği kabul edilen trafik düzenlemesiyle Koca Sinan ve Abdurrahman Mahallesi Uzunkaldırım Caddesinde yeni bir düzenlemeye gidilmiştir. Yapılan düzenlemeyle Sadık Ahmet Caddesinin; Ahmet Çalışkan Caddesinden başlayarak Muammer Aksoy Caddesi istikametine tek yön olarak uygulanması ve cadde üzerinde gidiş yönlerine göre yolun sol tarafının yol üstü araç park yeri olarak düzenlenmesi için karar alınmıştır. Abdurrahman Mahallesinin Uzunkaldırım Caddesinde de Dikilitaş Sokak kesişiminden başlayarak, Tarlakapı Caddesine kadar TEK YÖN, Tarlakapı Caddesinden Eski İstanbul Caddesine kadar İKİ YÖNLÜ OLARAK düzenlenmesi kararlaştırılmıştır. Alınan bu kararların da uygulanması için gerekli uyarı levhalarının yerlerine takılması ve trafik işaretlenmelerinin yapılması için gereğini ilgililere iletmiş ve uygulamanın da 16 Ekim 2023 tarihinden itibaren başlayacağını basın ve diğer yollardan duyurulmasını sağlamıştır.
Bu kentte yaşayanların her gün yaşadığı ulaşım sorunlarını çözmek için alınan bu kararlara ne yazık ki, vatandaşların çoğu uymamaktadır. Tek yönlü ve girilmez trafik işaretine rağmen vatandaşların trafik kurallarını ihlal ederek yolu tehlikeli bir şekilde kullanmaya devam ettiği görülmektedir.
Edirne’de 2012 yılında 847 ölümlü yaralanmalı trafik kazası yaşanırken, 2022’de 964’e çıkmıştır. 2012 yılında gerçekleşen kazaların 444’ü şehir içinde gerçekleşirken 2022 de gerçekleşen şehir için kaza sayısı da 710 olmuştur. 2012 yılında yerleşim yerlerinde gerçekleşen kazalarda 3 kişi ölürken, bu sayı 2022 yılında 16’ya yükselmiştir. Bu veriler de göstermektedir ki; yerleşim yerlerinde trafik kurallarına yeterince uyulmadığıdır.
Vatandaşların alınan kararlara uyma zorunluluğu olduğu gibi bu kararlara itiraz hakkı da belirlenen yönetmelik ve kanunlar kapsamında bulunmaktadır. Ama kurallara uymama, yolu tehlikeli bir şekilde kullanma hakkı bulunmamaktadır.
Şehrimizde trafik denetimlerinin sıkı bir şekilde yapılması, uymayanların ilgili kanunlar çerçevesinde cezalandırılması gerekmektedir.
Alışkanlıklarımızı bırakmalıyız. Kendi çıkarlarımızı toplumun, halkın çıkarları önünde tutarak kurallara uymamayı yaşamımızın parçası haline getirmek, en önemlisi kent kültürü ve bilincinden yoksun olmak en üzücü tarafı olmaktadır.
Lütfen unutmayalım ki; “Her Trafik Kuralı, En Az Bir Hayat Kadar Değerlidir.”
GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024EKONOMİ
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.