Sanatçı neyi resimler sorusunun cevabım olarak daha öncede bir yazı yazmıştım. Dışımızdaki gerçekliği daha doğrusu bizim dışımızda ki varlıkların bize yansıması. Antikite den beri söylenen ayna tutmak tabiri, bize yansıyanı yansıtmak ise ( Mimesis) Ustalık isteyen beceri dışında gerçek anlamda sanatsal bir ifade ve yorum olamaz. Akademik çalışmaların bir üst aşaması olarak ifade ve yorum. Sanatsal obje – sanat nesnesi olarak adlandırdığımız resim yüzeyine taşınan varlıkların imgesidir. Betimlemenin boyutu figüratif resimden soyutlama ve soyuta kadar giden yelpazenin tümünde ifade ve yorum vardır. Sanatçının kaygısı imgeyi resimlemektir. Hatta bunun için sanatçı en iyi Metafor ustasıdır tanımını hep kullanıyoruz. Bunun içinde güzel bir örneğimiz olacak. Prof. Dr. Caner KARAVİT. Edirne doğumlu sanatçımız, halen MSGSÜ, Temel Sanat Eğitimi Bölümünde görevine devam etmektedir.
Resimde gördüğünüz doğadan esinlenerek yola çıkılmış, ancak ifade amaçlı hem teknik hem de Üslup özelliğine ulaşmış yorumlar görüyoruz. Soyutlama boyutuna kayan figüratif unsurların ele alınış biçimi resminin karakteristik yanını oluşturuyor. Garipsenebilecek biçimler. Dış dünyaya yapmış olduğu göndermelerin çağrışımlarını bize taşıyabiliyor. Bizim genelde dış gerçekliği tasvir olarak nitelendirdiğimiz yansıtma, aktarma, benzetme şekliyle ortaya koymamıza natüralist denilen doğacı Doğaya özgü Ağaç ve bitki imgelerinin yorumsal yansımalarını alabiliyoruz. Bu çalışma için soyut diyemeyiz. Yazı konumuzun anlamını bu örneklerle daha çok kavrayabildiğimizi sanıyorum. Süje olgusu sanatçının düşünsel boyutunda ki tezahürleridir.
Yüksek Ressam Mehmet Enis ŞENSEVER. İDGSA. MSÜ Resim Bölümü mezunu. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Emekli Öğretim Elemanı.
Akademi girişli olan sanatçı 5 yıllık eğitim süreci içinde okulunun adı değişerek Mimar Sinan Üniversitesi olmuştur. Temel Sanat Eğitiminden sonra Prof. Neşet GÜNAL hocanın Atölyesinde, hocasının emekliliğinin ardından Prof. Dr. Neş’e ERDOK hocanın Atölyesinde yeterli çalışmalarını tamamlayıp Yüksek Lisans ile mezun olmuştur. Akademik öğreti kökenli olup Figüratif ağırlıklı, Canlı modelden desen ve pentür sorunsalını çözümleyerek sanatsal ifade boyutunda çok daha sağlam basarak denemeleri giderek şekillenmiştir. Sağlam bir figüratif alt yapı olmadan üst aşamada yorum ve kurgulamalara gidilemeyeceğini 42 yıllık sanatçı ve sanat eğitimcisi olarak bizzat deneyimleri ona yol göstermiştir. Tuval üzerine yağlıboya çalışmasında Soyuta çok yakın ifade boyutunda ki uygulamasını görüyorsunuz. Resmin adı ÇIĞLIK. ( Resim
Resmin sağ tarafında geriye doğru yaslanmış bir insan figürü görülüyor. Uzaklara doğrun haykıran bir insan imgesi. Resmin içinde Sesi duyamayacağınıza göre sesi niteleyen ses dalgalarını çağrıştıran görsel plastik organik formlar yer alıyor. Bu kompozisyon kurgusu resmin konusu ile örtüşen bütünlük içinde. Resmin içsel serüveni bizi karabasanlarla çevrili bir melankoliye de götürebiliyor. Renk her zaman Psişik bir olgudur. O nedenle renk seçimi ilintili ve tamamlayan bir öğedir. Sarı ve Lacivert tercihi konu ile tam oturmuş olabilir mi. Onu da sanat tüketicisi izleyicinin alımlamasına bırakalım. Sergilerimizde çokça yaşadığımız bir faktördür. Resimlerimize izleyicilerden farklı farklı yorumlar alabiliyoruz. Tamda konu başlığımıza uyan bir neden. Süje – özne olarak izleyeninde bir bakışının olduğu gerçeği ile karşı karşıya olduğumuzdur. Sanat kültürünün gelişmesi bireylerin nedensiz amasız sanat galerilerine müzelere bolca gitmeleri ile olur. Önce görsel hafızalarını geliştirmeleri gerekiyor. Tabi bu yetmez. Okumalar ve sorular sorarak edindikleri görsel hafıza ve bilgilerinin pekişmesi ile olacaktır. Hevesle severek her kes kendine göre denemeler yapabilir. Unutmayın her kes bir özne süjedir.
11 Eylül 2024
GÜNDEM
03 Aralık 2024GÜNDEM
03 Aralık 2024GÜNDEM
03 Aralık 2024GÜNDEM
03 Aralık 2024GÜNDEM
03 Aralık 2024EKONOMİ
03 Aralık 2024GÜNDEM
03 Aralık 2024