İnsan sosyal bir varlık olmasına rağmen yalnızlığa da ihtiyaç duyabilir. Kişinin kendisi ile kalabilmesi, kendisi ile vakit geçirebilir olması çok kıymetlidir. Seçilmiş yalnızlıkta kişi yalnızlıkla baş etmeye değil onunla var olmaya odaklıdır.
Seçilmiş yalnızlık, kişinin zorunluluktan veya dışlanmalardan ziyade, kendi isteği ile bilinçli olarak tercih etmesi durumudur. Bunu seçen kişi bundan rahatsızlık duymaz aksine gelişimi için bu süreçten fayda sağlamaya odaklanır. Geçici veya dönemsel bir ihtiyaç olabilir. Dış dünyadan soyutlanma gibi görünse de aksine içe dönüş ve farkındalık geliştirici olması açısından olumludur.
Seçilmiş yalnızlık olgusu, psikolojik kuramlarla farklı açılardan ele alınabilir. Örneğin; Maslow’a göre insanlar, temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra kendini gerçekleştirme ihtiyacına yönelirler. Seçilmiş yalnızlık, özellikle kendini gerçekleştirme basamağında görülür. Burada kişi, dış onay ya da aidiyet ihtiyacını aşmış ve artık içsel gelişimine odaklanmak istemektedir.
Jung ise, kişilik tiplerini dışa dönük ve içe dönük olarak ayırır. Seçilmiş yalnızlık, içe dönük bireylerde yenilenme, düşünme ve üretkenlik alanıdır.
Gestalt yaklaşımına göre birey, kendi ihtiyaçlarının farkına vardığında seçim yapma özgürlüğü kazanır. Burada yalnızlık bir kaçış değil bilinçli temas kesme sürecidir.
Bowlby’in bağlanma kuramına göre sağlıklı bağlanma stiline sahip bireyler yalnız kalmaktan korkmaz. Güvenli bağlanan birey, sosyal bağları varken de yalnız kalabilme cesaretine sahiptir. Burada yalnızlık tehdit değil özgürlük anlamına gelir.
Varoluşçu psikoloji, yalnızlık varoluşun temel boyutudur der. İnsanın anlam arayışında seçilmiş yalnızlığın önemi vurgulanır.
Terapötik açıdan incelendiğinde ise, seçilmiş yalnızlık bireyin hayatında durup düşünme, kendine dönebilme ve geçmiş deneyimlerini işleyebilme alanı yaratır. Terapötik açıdan yalnızlık, bastırılması gereken bir şey değil duygu düzenleme becerisi kazanma süreci olarak değerlendirilir. Kişinin kendisi ile nasıl temas kurduğu önemlidir. Kendinizle nasıl vakit geçiriyorsunuz sorusuna verilen cevap kişinin öz değeri hakkında bilgi verir. Bireyler seçilmiş yalnızlığa genellikle bir içsel ihtiyaç sonucu yönelebilir. Bu ihtiyaç hem koruyucu hem dönüştürücüdür.
Zorunlu yalnızlık çoğunlukla kaygı ve depresyonla ilişkili görülebilirken, seçilmiş yalnızlık bir nevi duygusal dayanıklılık pratiğidir. Bu süreçte içsel kaynaklarımızı keşfederiz. Yoğun duygusal yaşantıların ardından, kendini tanıma ve anlam arayışında, tükenmişlik hissinde, sınır koyma ve kendini koruma ihtiyacında, yaratıcılık ve üretkenlik sürecinde seçilmiş yalnızlığı tercih edebilirsiniz. Bu normal ve sağlıklı bir süreçtir. Yalnız olmayı seçmişseniz bu zayıflık değil güçlü farkındalıktır.
GÜNDEM
26 Temmuz 2025GÜNDEM
26 Temmuz 2025GÜNDEM
26 Temmuz 2025GÜNDEM
26 Temmuz 2025GÜNDEM
26 Temmuz 2025GÜNDEM
26 Temmuz 2025GÜNDEM
26 Temmuz 2025