evden eve nakliyat
DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18372740,36%
Edirne
27°

AÇIK

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

SICAK, ÇOK SICAK

SICAK, ÇOK SICAK

ABONE OL
20 Temmuz 2024 16:47
SICAK, ÇOK SICAK
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ercan Kerman

Gazetemiz YENİGÜN her görüşe ve düşünceye saygılı yaklaştığından her konuda yazan, yazar sayısı epey fazla. Ben yazmaya ara verdim. Fakat bu yıl yaşanan aşırı sıcaklar birçoklarının dengesini bozarken beni yazmaya teşvik etti.

Biraz abuk sabuk konuşan olduğunda “Daha dur bakalım, patlıcan sıcakları da var” denirdi. Yani patlıcan sıcaklarında rıski dengelerin biraz daha bozulacağı düşünülürdü. Bu sıcakların bir baka adı da “Orak sıcaklarıdır”. Bu aylarda ekinler olgunlaşıp elle yani orakla biçilip, harmanda dövülmesi bir ay gibi zaman alırdı.

Bu sıcaklardan sonra “Pastırma yazı” gelirdi. Pastırma yazında öğlen saatlerinde sıcak olsa da gece sıcaklık düşer rahat nefes alınabilirdi.

Şimdi öyle mi? Havadaki nem oranının yüksekliğinden gece de sıcaklık devam ediyor.

Dünyamızda ekvatorun kuzeyinde dört mevsim yaşanan bir kuşak vardır. Medeniyet bu kuşakta gelişmiştir. Ve nüfus yoğunluğu da bu kuşaktadır.

Dünyamızın etrafından dönen uydularının çoğunluğu bu kuşak üstünde döner. Televizyon da ülkemizin de bulunduğu bu kuşağın sıcaklık değerlerine bakıyorum. Japonya’dan Çin’e, New York’a kadar bu kuşağın her yeri 30 derece civarında yani küresel ısınma dedikleri yavaş yavaş yerleşiyor. Gelecek yılların yazları da sıcak olacak.

Su kullanımı ile ilgili tedbirleri almamız gerekiyor. Gerçi evlerde kullandığımız su oranı yüzde on civarındaymış. En çok su tarımsal sulamada kullanıyormuş. Öyleyse alınacak önlemlere oradan başlamamız gerekiyor. Vahşi sulama teknikleriyle yer altı sularını iyice derinlere kaçırdık. Konya ovasındaki Obruklar bize açık uyarı veriyor. Ama dinleyen kim? Herkes tasarrufu komşum yapsın diye düşünüyor. Meşhur hikayedir.

Kasabadaki işgal komutanı o gece her ailenin meydandaki fıçıya bir ibrik şarap getirip dökmesini emretmiş. Herkes diğerleri şarap getirdiğinde ben su döksem farkedilmez diye düşünmüş. Netice fıçı suyla doluymuş.

Bizim yeraltı suyu kullanımımızda bunun gibi. Herkes fedakarlığı başkanlarından bekliyor. Kendisinin özel olduğunu, her şeyi yapabileceğini düşünüyor.

Yazımı tatlıya bağlamak istiyorum. Her kış haberlerde Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası yurda giriş yaptı diye anlatılır ya işte bu kışta ilk gelecek olan soğuk hava dalgasının büyük bir törenle karşılanmasını teklif ediyorum.

Hatta bir komite kurularak, yapılacak hazırlıkların planlanmasını istiyorum.

Bu sıcak günlerde soğuk espriler bile serinletmeye yetmiyorsa ben ne yapayım.

Kalın Sağlıcakla.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP