Kilo verememenin fizyolojik ve psikolojik pek çok sebebi olduğu şüphesiz. Ancak bazen önemsemediğimiz detaylar sonuç almamızı engelleyebilir. Mesela düzensiz ve kalitesiz uyumak gibi!
Yapılan araştırmalar zayıf uykunun hem yetişkinlerde hem de çocuklarda kilo alımı ve daha yüksek obezite olasılığı ile ilişkili olduğunu saptamıştır. Uykusuzluk çeken kişilerin iştahının arttığını biliyoruz. Bunun nedeni uykunun açlık ve tokluk hormonu olan grelin ve leptin üzerindeki etkisidir. Ghrelin, midede salınan ve beyindeki açlığa işaret eden bir hormondur. Seviyeler mide boşken yani yemeden önce yüksektir ve yemekten sonra düşüktür. Leptin, yağ hücrelerinden salınan bir hormondur. Açlığı bastırır ve beyinde tokluk sinyali verir. Yeterli uyku almadığınızda vücut daha çok ghrelin ve daha az leptin üreterek sizi aç bırakır ve iştahınızı artırır.
Yetersiz uyku, kendi kendini kontrol etme ve karar verme yeteneklerinizi azaltırken beynin yemeğe tepkisini artırabilir. Kalitesiz uyku, kalori, yağ ve karbonhidrat bakımından yüksek yiyecek alımının artmasıyla ilişkilendirilir. Yetersiz ve kalitesiz uyku, gece geç saatte atıştırmaya, porsiyon büyütmeye ve yanlış zamanda yemeye neden olarak kilo almanıza sebep olur.
GÜNDEM
23 Kasım 2024GÜNDEM
23 Kasım 2024GÜNDEM
23 Kasım 2024GÜNDEM
23 Kasım 2024GÜNDEM
23 Kasım 2024EKONOMİ
23 Kasım 2024GÜNDEM
23 Kasım 2024