Edirne CHP Taban Hareketi, sokak hayvanlarıyla ilgili çözüm önerisi sundu. Sokak hayvanlarının hızlı bir şekilde kısırlaştırma ve rehabilitasyonunun yapılması gerektiği belirtilen açıklamada, “En önemlisi sokak hayvanlarına barınak adı altında hapishaneler yapıp ölüme terk etmek değil, yaşamlarını rahat sürdürebilecekleri doğal barınak alanları yaratmak. Bu konuda Valilik ve Belediye ortak hareket ederek sokak hayvanları parkları yaratılmalıdır. Devletin elindeki geniş araziler bunun için kullanılmalıdır” dedi.
Edirne CHP Taban Hareketi, sokak hayvanlarıyla ilgili çözüm önerileri sundu. Yapılan yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“1) Öncelikli olarak Tarım ve orman bakanlığı-valilik-Belediye-Vetenerler üçgeni ile hızlı bir şekilde kısırlaştırma ve Rehabilitasyon yapılmalıdır. (5 yıllık bir planda bu iş çözülebilir-2023 yılında valilik-belediye-veterinerler bir protokol yapmış ama uygulamaya geçilmemiş)
2)En önemlisi sokak hayvanlarına barınak adı altında hapishaneler yapıp ölüme terk etmek değil,yaşamlarını rahat sürdürebilecekleri doğal barınak alanları yaratmak.Bu konuda Valilik ve Belediye ortak hareket ederek sokak hayvanları parkları yaratılmalıdır.Devletin elindeki geniş araziler bunun için kullanılmalıdır.(Milli parklar yaratılıp oralarda koruma altına alınmalı)
3)Hayvan ithalattının yasaklanarak, sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi için teşvik edilmesi(belirli bir süre ,kısırlaştırma tamamlanana kadar)
4)Özellikle köylerin kontrol altına alınması. Yazın beslenen köpek ve kediler, kışın şehir merkezlerine bırakılmaktadır.
5) Hayvanların da bir kimliği olması(çip) ve hayvan edinenlerin takip edilerek, bunların sokaklara bırakılmasının önüne geçilmesi. Çip ve kimliği olmayan hayvanların korumaya alınması. Çip olan hayvanların sokağa salınması durumunda sahibine cezai işlem uygulanması
6)Gelişmiş ülker de sahipsiz hayvanların korunması, bakımı ve yakalanması belediyelerin sorumluluğundadır. Vatandaşlar, sokakta sahipsiz hayvan görmeleri durumunda belediyeye bağlı özel ekipleri aramali. Bu ekipler, önce çip kontrolü yapmali ve hayvanda çip varsa sahibine iade edilmesini sağlamali.
Üzerinde çip bulunmayan hayvanlara insanlara zarar vermemeleri için çip takılmali, sonra karantina, aşılama ve kısırlaştırma adımları uygulanmali. Hayvanlar, barınaklara yerleştirilmeli. Ve sahiplendirilmeye hız verilmeli.
7) Bunun birde ciddi bir finans sorunu var, bu konuda Belediyelere çok ciddi destekler merkezi hükümet tarafından sağlanmalıdır. Mali açıdan tek başına belediyelerin çözebileceği bir sorundeğildir.
İlk olarak, sokak hayvanlarının korunması, insanlık değerlerimizle uyumlu bir şekilde hareket etmek anlamına gelir. Hayvanlar da bizim gibi canlı varlıklardır ve onlara saygı göstermek, insanlığımızın bir göstergesidir. Sokak hayvanları, çoğunlukla insanların ihmali sonucu sokaklarda yaşamak zorunda kalan hayvanlardır. Onları korumak, onlara yaşama hakkı tanımak ve onların acı çekmesini önlemek anlamına gelir.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINDA
Madde 1- Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğar ve aynı var olmak hakkına sahiptir.
Madde 2-1.Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. 2.Bir tür hayvan olan insan, öbür hayvanları yok edemez, bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez, bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir.
HAYVAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ
Madde 1- Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğar ve aynı var olmak hakkına sahiptir. Madde 2-1.Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. 2.Bir tür hayvan olan insan, öbür hayvanları yok edemez, bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez, bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. 3.Bütün hayvanların insanlarca gözetilme, bakılma ve korunma hakları vardır. Madde 3-1.Hiçbir hayvana kötü davranılmaz, acımasız ve zalimce işlem yapılamaz. 2.Bir hayvan öldürülmesi zorunlu olursa; bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.Madde 4-1.Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel ve doğal çevrelerinde, karada, havada veya suda yaşama ve üreme hakkına sahiptir. 2.Eğitim amacı ile olsa bile, özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır. Madde 5-1.Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bütün hayvanlar uyumlu biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir. 2.İnsanların kendi çıkarları için bu uyumda ya da bu koşullarda yapacakları her türlü değişiklik bu haklara aykırıdır.
Madde 6-1.İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar, doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. 2.Bir Hayvanı Terk Etmek Acımasızca ve insanlık dışı Bir Davranıştır.
Madde 7- Bütün çalışan hayvanlar iş süresinin yoğunluğunun sınırlandırılması, onarıcı ve güçlerini artırıcı beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir.
Madde 8- Hayvanlarda fiziksel ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak, hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi bilimsel, ticari ve başka biçimlerdeki her türlü deneyler için de böyledir.
Madde 9-Hayvan beslemek için yetiştirilmişse; bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de korkutmadan ve acı çektirmeden yapılmalıdır.
Madde10-1.Hayvanlardan insanın eğlencesi olsun diye yararlanılmaz. 2.Hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır.
Madde11-1.Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış, bir “biocide” yani yaşama karşı suçtur.
Madde 12-1 Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir “genocide” yani türe karşı suçtur. 2.Doğal çevrenin kirletilmesi ve yıkılıp yok edilmesinin sonu “genocide”,soykırıma varır.
Madde 13-1.Hayvanın ölüsüne de saygı göstermek gerekir. 2. Hayvan haklarına saldırıyı göstermek amacı gütseler bile hayvanların öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonlarda yasaklanmalıdır.
Madde 14-1.Hayvanları savunma ve koruma kuruluşları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır. 2.Hayvan hakları da insan hakları gibi yasa ile korunmalıdır.”
Haber Merkezi
GÜNDEM
8 gün önceGÜNDEM
03 Temmuz 2025GÜNDEM
03 Temmuz 2025GÜNDEM
03 Temmuz 2025GÜNDEM
03 Temmuz 2025GÜNDEM
03 Temmuz 2025GÜNDEM
03 Temmuz 2025