Zafer Partisi Edirne Merkez İlçe Başkanı Arda Meriç, Edirne Belediyesinin Sayıştay raporunda, 2023 yılında Edirne merkezde 7 milyon 533 bin 852 metreküp suyun kayıp kaçak olduğunun tespit edildiğini söyledi.
Meriç, Edirne Belediyesinin Sayıştay raporu hakkında açıklama yaptı. Meriç, su kayıp-kaçak oranına değindi. Meriç, şebeke suyuna yapılan yüzde 10 zam ve bazı belediye çalışanlarının yıllık izin kullanamadığını dile getirdi.
“Halkın üzerine daha çok yük bindi”
Meriç, şunları kaydetti:
“Sayıştay Başkanlığı Edirne Belediyesi’nin 2023 yılına ait raporunu geçtiğimiz günlerde yayımlamıştır. Sayıştay Başkanlığı raporunda Edirne Belediyesi ile ilgili 22 adet bulgu tespit etmiştir. Bu bulgular arasında en dikkat çekenlerden biri olan ‘67 Belediye taşınmazının işgal altında olmasını’ 19 Kasım 2024 tarihli basın açıklamasında dile getirmiştim. Diğer dikkat çeken 3 bulgu ise şöyledir; Su Kayıp-Kaçak Oranı: 2023 yılında Edirne merkezde sisteme 16 milyon 551 bin 656 metreküp su girerken bu miktarın sadece 8 milyon 974 bin 517 metreküpü faturalandırılabilmiş ve bizlerin kullanımına sunulmuştur. 7 milyon 533 bin 852 metreküp su ise çeşitli sebeplerden ötürü kayıp-kaçak olarak kayıtlara geçmiş ve de faturalandırılamamıştır. Yani 2023 yılı itibarıyla sisteme giren suyun yüzde 45,52’si boşa gitmiştir. Bu oran 2022 yılında ise yüzde 48’dir. Sayıştay Başkanlığı raporunda ‘söz konusu husus 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda da bulgu konusu olarak yer almış ancak Belediye tarafından yeterli tedbir alınmamıştır.’ vurgusunu yapmaktadır. Bildiğiniz üzere Ekim ayı Belediye Meclisi’nde ‘artan maliyetler’ öne sürülerek suya yüzde 30 zam yapılmıştı, dünkü belediye bütçe görüşmelerinde de ilave yüzde 10 zam yapıldı. Sayıştay raporu bizlere gösteriyor ki ortada artan bir maliyet yoktur. Var olan şey ise üretilen her birim suyun neredeyse yarısının yok olduğudur. Var olan diğer gerçek ise Edirne Belediyesinin halkın üzerine daha çok yük bindirdiğidir. Gayet açıktır ki kayıp-kaçak ile etkili bir mücadele yapılırsa hem suyu ucuza kullanabiliriz hem de yaşadığımız kuraklık sebebiyle azalan su kaynaklarımızı daha etkin kullanmış oluruz. Zira bu satırları kaleme alırken Kayalıköy Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 8’e kadar düşmüştü.
“300 günlük izin hakkına sahip olanlar bulunmakta”
Tekstil atıkları ihalesi: Tekstil atıkları gibi geri dönüşüm açısından kritik bir konuda, ihale yapılmadan süreç yürütülmüş, gelir getirici bir faaliyet protokol yapılarak bir firmaya verilmiştir. Bu da şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleriyle çelişmiştir. Sayıştay Başkanlığı, ihalesiz şekilde gelir getirici bir hizmetin protokol ile doğrudan yaptırılmasının hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ifade etmektedir. Personel Fazla Mesai Düzeni ve İzin Kullanımı; 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 53 Maddesi’nde ‘işyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir ve de yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez’ ibareleri mevcuttur. Oysa Sayıştay’ın raporuna göre Edirne Belediyesi’nde çalışan işçilerin sosyal hakları olan yıllık ücretli izinlerinin, zamanında düzenli olarak kullandırılmadığı ve bu nedenle birikmiş yıllık izin sürelerinin bulunduğu belirtilmiştir. Verilen bilgilere göre işçiler arasında 300 günlük izin hakkına sahip olanlar bulunmaktadır. Bu durum, çalışan haklarının ihlaline ve iş verimliliğinin düşmesine yol açmaktadır. Bir diğer bulgu ise fazla mesai süreleridir. 4857 İş Kanunu istisnai durumlar haricinde yıllık fazla çalışma süresini 270 saat ile sınırlandırmaktadır. Buna rağmen çalışanlar arasında 290 ila 1540 saat arasında fazla mesai yapan personeller bulunmaktadır. Sayıştay Başkanlığı bu durum ile ilgili ‘söz konusu husus 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda da bulgu konusu olarak yer almış ancak Belediye tarafından herhangi bir düzeltici işlem yapılmamıştır’ demektedir. Umuyorum ki, Genel-İş Sendikası bu ihlallere bundan sonra dikkat edecek ve gerekli tedbirleri alması için de Edirne Belediyesine İş Kanunu’nu hatırlatacaktır” Haber Merkezi
GÜNDEM
27 gün önceGÜNDEM
22 Temmuz 2025GÜNDEM
22 Temmuz 2025GÜNDEM
22 Temmuz 2025GÜNDEM
22 Temmuz 2025GÜNDEM
22 Temmuz 2025GÜNDEM
22 Temmuz 2025