İYİ Parti Meriç İlçe Başkanı Ömer Ergin, açıklanan buğday fiyatını ve pirim desteğinin yetersiz olduğunu belirtti. Ergin, “Buğday fiyatı kadar, fiyatlarını kimin açıkladığı da çok önemli. Açıklanan fiyat iyi olursa Cumhurbaşkanımız, Orta olursa Tarım bakanımız, kötü olursa TMO. Bu sende en sona kaldık. Fiyatı Toprak Mahsulleri Ofisi açıkladı Allah’tan hayırlısı” dedi.
İYİ Parti Meriç İlçe Başkanı Ömer Ergin, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından ton başına 13 bin 500 lira olarak açıklanan buğday alım fiyatının yetersiz olduğunu belirtti. Ergin, yaptığı yazılı basın açıklamasında şunları kaydetti:
“Buğday fiyatı kadar, fiyatlarını kimin açıkladığı da çok önemli. Açıklanan fiyat iyi olursa Cumhurbaşkanımız, Orta olursa Tarım bakanımız, kötü olursa TMO. Bu sende en sona kaldık. Fiyatı Toprak Mahsulleri Ofisi açıkladı Allah’tan hayırlısı.
‘BU YIL PİRİM DESTEĞİ KALDIRILDI’
Buğday fiyatında geçen yıla göre yüzde 22,7 artış sağlandı. Bu artış oranı Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı resmi enflasyonun üzerinde girdi maliyetleriyle üretim yapan çiftçi için tam bir hayal kırıklığıdır. Açıklanan bu fiyat AKP hükümetinin Türk tarımı ve Türk Çiftçisine verdiği değerin de bir göstergesidir. Bu yıl pirim desteği kaldırıldı.
Üreticiye verilen destekler ürün fiyatına eklenerek hesap yapılmaz, çiftçinin destekleme alması başka şey, buğday fiyatları başka mesele.
Çiftçinin aldığı paraya destek verdik mi diyeceksiniz yoksa mahsule para mı verdik diyeceksiniz…? Ürüne verdiyseniz destek yok edildi, destek olarak verdiyseniz ürüne para vermediniz demek.
‘FİYAT REVİZE EDİLMELİ’
2024 yılı Ayçiçek prim destekleri ala ödenmedi, desteklerin geç ödenmesi yüzde 50, yüzde 60’lara varan enflasyonist bir ortamda büyük değer kayıplarına neden oldu. Alım gücü yarı yarıya düştü. Çiftçi desteklerin ödenmesini 8 – 10 ay bekliyor ama çiftçiye bu ekim maliyetleri için harcama yaparken herkes vade farkını talep ediyor ve alıyor. Devlet kurumları da buna dahil. Sermayesini üretime yatırmış, bütün riskleri göze almış emeğini, zamanını bu işe bağlamış bir ülkenin temel taşına verilen değer bu mu? Çiftçi artık kalem oyunlarına kanmıyor. Üretim maliyeti beli, ülkenin enflasyon oranı ortada. Kredi faizleri uçmuş gitmiş. Bu fiyatla sürdürülebilir tarım mümkün mü? Acilen Hububat fiyatları revize edilerek üreticinin hakkı verilmelidir.” Haber Merkezi
GÜNDEM
05 Haziran 2025GÜNDEM
05 Haziran 2025GÜNDEM
05 Haziran 2025GÜNDEM
05 Haziran 2025GÜNDEM
05 Haziran 2025GÜNDEM
05 Haziran 2025GÜNDEM
05 Haziran 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.