Edirne’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle, Edirne Valiliği ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) örgütü ve Sivil Toplu Kuruluşları iki farklı tören gerçekleştirildi.
Edirne Valiliği tarafından Atatürk Anıtı’nda çelek töreni gerçekleşti. Atatürk Anıtına, Edirne Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri sunuldu. Çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. CHP ve kentteki STK’lar tarafından Atatürk Anıtı’nda bir çelenk töreni daha düzenlendi. Gerçekleşen çelenk töreninde CHP Edirne İl Başkanı Yücel Balkanlı, konuşma gerçekleştirdi. Balkanlı, Cumhuriyetin sadece bir yönetim biçimi olmadığını, bir aydınlanma devrimi olduğunu söyledi.
“Cumhuriyet bir günde kurulmadı”
Balkanlı, şunları kaydetti:
“Cumhuriyet, bir günde kurulmadı. Cumhuriyet, bir imparatorluğun küllerinden doğan bağımsızlık sevdasının, özgürlük tutkusunun, çağdaşlaşma iradesinin eseridir. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başlayan o büyük yürüyüş, Amasya’da ‘Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ sözüyle vücut bulmuş, Sivas ve Erzurum Kongreleriyle halk iradesine dönüşmüş ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetle taçlanmıştır. Edirne yüzyıllar boyunca Ulusumuzun batıya açılan kapısı, direnişin ve onurun kalesi olmuştur. Kurtuluş Savaşı yıllarında işgale direnen, zulme boyun eğmeyen Edirne Cumhuriyetin anlamını en iyi bilen kentlerden biridir. Cumhuriyet, Atatürk’le birlikte, cefakar bir halkın eseridir. Kurtuluşun her aşamasında, Edirneli köylü kadının cephane taşıdığı, gençlerin canını feda ettiği, isimsiz kahramanların alın teriyle yoğrulan bir inanç vardır. Cumhuriyet, kadınların, gençlerin, emekçilerin, öğretmenlerin, köylülerin alın teriyle yoğrulmuş bir destandır ve o destan, bugün bizlerin omuzlarında yaşamaya devam etmektedir. Cumhuriyet, sadece bir yönetim biçimi değil, bir aydınlanma devrimidir. Cehaleti bilgiyle, umutsuzluğu inançla yenmiştir. Eğitimi köylere taşımış, sanatı, bilimi, kültürü halkla buluşturmuştur. Kadınlara seçme ve seçilme hakkını, gençlere özgür düşünme hakkını tanımıştır. Kız çocuklarının eğitimle buluştuğu, gençlerin fikirleriyle geleceğe yön verdiği bir ülke yaratmıştır. Cumhuriyet bir ulusun yeniden doğuşunun, bir milletin kendi kaderine sahip çıkışının destanıdır.”
Balkanlı’nın konuşmasının ardından törende Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şube Başkanı Celil Özcan ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Edirne Şube Başkanı Ayten Durmuş da konuşma gerçekleştirerek 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Konuşmaların ardından tören sona erdi. Haber Büşra Akıllı
GÜNDEM
28 Ekim 2025GÜNDEM
28 Ekim 2025GÜNDEM
28 Ekim 2025GÜNDEM
28 Ekim 2025GÜNDEM
28 Ekim 2025GÜNDEM
28 Ekim 2025GÜNDEM
28 Ekim 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.