Edirne Belediyesi Kasım ayı olağan meclisi gerçekleştirildi. Düzenlenen meclis toplantısında kent gündemi bir süredir meşgul eden Ulus Pazarı ile ilgili Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan açıklamada bulundu. Gürkan yaptığı açıklamada, Ulus pazarının satışından vazgeçildiğini belirtti.
Edirne Belediyesi kasım ayı olağan meclis toplantısı Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, Edirne Belediye Meclisi ortak bildiri yayımlayarak, İsrail tarafından Gazze’de düzenlenen saldırıları kınadı.
Edirne’ye istiklal madalyası alması meclis gündemine alınacak
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’nin İstiklal madalyası alabilmesi için girişimlerde bulunacaklarını dile getirdi. Önümüzdeki ay gerçekleşecek mecliste Edirne’nin İstiklal Madalyası alması için mecliste görüşme gerçekleştirileceğini söyleyen Gürkan, Ülkemizde istiklal savaşına bizzat katılmış ya da savaştaki direnişleriyle öne çıkmış şehirlerimiz var. Bu şehirler daha sonra TBMM tarafından unvan verilmiş şehirler. Örneğin; Kahramanmaraş ve Gaziantep. İstiklal madalyası kanunu diye bir kanunumuz var. Birinci maddesinde İstiklal Madalyası bilfiil kıta başında, cephede ya da dahili isyanları teskinde milli kahramanlara veya cephe gerisinde çaba sarf edenlere verilir’ diyor. Bu meclis değil ama kamu oyunun tartışmasını istiyoruz. Edirne şehrinin de istiklal madalyasıyla, Edirnelilerin de ilk direniş örgütünü kurması hasebiyle, bunu önümüzdeki ay gündeme almak istiyorum sıradaki mecliste. Bence Edirne istiklal madalyasını hak eden şehirlerden birisi ilk direniş örgütünü kurması hasebiyle. ifadelerini kullandı.
Gerçekleştirilen toplantıda AK Parti Edirne Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Mehmet Çapoğlu, açıklamada bulundu. Çapoğlu yaptığı açıklamada, 2019-2023 arasındaki kıyaslama yapmak istiyorum. 2019’da 146 araç olan belediyenin 2023’te 179 araca ulaşmış. 24 hizmet binası 40 hizmet binasına çıkmış, bunların 5’inde kiracıyken şu anda 19’unda kiracıyız. Bin 481 personel varken 2019’da bugün bin 499 personele çıkmış. 366 erkek varken bugün 359 erkek var. 4 senede kadın çalışan sayısı artmış. 2019’da 3 yeni pazar yeri yapılması hedeflenmişti, gelen noktada herhangi bir pazar yeri olmamasına rağmen bir tanesinin de satışı söz konusu. Belediyenin mülkiyetine 2 adet tescilli bina geçmiş. Kent meydanı projesiyle ilgili koruma amaçlı imar planı onaylanmadığı için yapılmadığı belirtiliyor. Hıdır Baba Tabya alanının genişletilmesini sağlamak var, bunun sanıyorum etrafının düzenlenmesi planlanıyor. Toplu taşımada günlük sefer sayısı 2 bin 228’di 2 hafta önceki açıklamanızda ama kitapçıktaki hedef 2 bin 100 yazıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramını kabul etmiyoruz kitapçıktaki, kadın – erkek fırsat eşitliği olmasını istiyoruz. diye konuştu.
Pazar yerinin satışında iptal kararı
Ulus Pazarının bulunduğu alanın satışı ile ilgili açıklamada bulunan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, pazar yerinin satışının iptal edildiğini söyledi. İlerleyen günlerde pazar yerine ne yapılacağı ile ilgili basın toplantısı gerçekleştireceğini ifade eden Gürkan, belediyeler tarafından yapılan özelleştirmelere ilişkin AK Parti’ye yüklendi. Başkan Gürkan, Belediyeler 2 türlü finans buluyor, birisi topladığı ücretler su ücretleri, vergiler, harçlar, cezalar gibi. İkincisi de yaptığı imar planları, revizyonlarla arsalar oluşturup bunları satıp finans oluşturuyor. Bunu denetime açık olarak yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Bugüne kadar yapılan özelleştirmelerin yüzde 89’u Ak Parti tarafından yapılmış. Bize niye sattınız diye soranların dönüp kendilerine sorması lazım bu mantıkla. Mesela cami satan belediyeler yazın kaç AK Parti’li belediye çıkacak görelim. Nereden yapacağız bu işleri, bir düşünmek lazım. Özelleştirme ve satma konusuna gelirsek biz AK Partili belediyelere de, hükümete de yetişemeyiz. Kamu kurumları belediye mülklerinin arsalarının üstlerine bina yapıyor. Okul, cami, hazine veya maliye binası. Belediyeler de bunları parasız kaldıkça araştırıyor, kamu binası var mı diye bakıyor. Bunların teknik çalışmaları yapılıyor sonra Milli Emlak’a yazı yazıyorsunuz, bir bedel tespit ediliyor, siz bu bedeli kabul ediyorsunuz. Milli Emlak onaylarsa sizin vergi veya sigorta borcuna karşılık mahsup ediliyor. 20 -30 yıldır var olan bir sistem. Ben yaklaşık 3 yıl önce bu işe giriştim. Cami sattı denmemesi için şöyle yazdım; ‘Şu parseller bizim mülkiyetimiz, şu binalar var, alanları bu kadar, bunları vergi ve sigorta borçlarına karşın mahsuplaşılmasını istiyoruz.’ Bunun yanında üzerinde cami olan arsalarımızın bedelsiz olarak diyanete verilmesini istedik. Bunu hiçbir AK Parti belediye yapmadı. 2 yıl geçti halen onaylanmadı. Pazartesi pazarını satmaktan da vazgeçtim, önümüzdeki ay kat karşılığı çıkacağım orayı. dedi.
Haber Ogün Kurkan
GÜNDEM
7 gün önceGÜNDEM
21 gün önceGÜNDEM
28 Ocak 2025GÜNDEM
28 Ocak 2025GÜNDEM
28 Ocak 2025GÜNDEM
28 Ocak 2025GÜNDEM
28 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.