Bağ kurmak, insanın doğasında var olan bir durumdur. Bizler, biyolojik ve psikolojik olarak bağ kurmak üzerine tasarlanmışız. Sağlıklı bir bağlanma şekli, güven, aidiyet ve duygusal doyum getirirken, bazı bağlar zamanla sağlıksız hale gelir ve bağımlılık biçimine dönüşebilir.
İlişki içerisinde bağlanma ile bağımlılık arasındaki farkı anlayabilmek zor olabilir. Bu nedenle sıkça kurulan cümle örnekleriyle ilerleyebiliriz. İlişkinizde sıklıkla “Sensiz yapamam.” Cümlesi var ise bu bağımlı bir ilişkiye işaret edebilir. Bunun yerine “Seni seviyorum ve sadece sen olduğun için seviyorum.” gibi cümleler sağlıklı bir bağlanmayı gösterebilir. “Seni seviyorum çünkü..” cümlesini tamamlama şekliniz ilişkinizle ilgili size ipucu verecektir.
Sağlıklı bağlanan ilişkilerde bireyselliğe saygı vardır. Bağımlı ilişkilerde ise kimlikler iç içe geçmiştir. Bu tür ilişkilerde “biz” olurken “ben” kalabilmek zordur. İlişkide kimliğinin kaybolması ve başkasının hayatını yaşama örüntüleri daha sık görülür. Sağlıklı bağlanmalarda sınırlar vardır. Bağımlı ilişkilerde ise sınırlar siliktir veya kolay aşılabilir. Yalnız kalmaktan korkma ve yalnız kalamayacağına inanma yine bağımlı ilişki yapılarındandır. Sağlıklı bağlanma şeklinde ayrılık ihtimali üzebilir ama yıkıcı bir etki yaratmaz. Bağımlı bir ilişkide ayrılık olmasa da tehdidi söz konusu olduğunda bile travmatik etki yaratabilir.
Neden bu kadar bağlanıyorum? Sorusu için bağlanmanın psikolojik kökenine bakabiliriz. En temel psikolojik açıklamalar şu şekildedir: Kaygılı bağlanma stiline sahip bireyler, terk edilme korkusu ile bağımlı bir ilişki modeli sergileyebilirler. Çocukluk deneyimlerinde güvenli bağlanma yaşamamış kişiler, ilişkilerinde partnerini “tamamlayıcı” olarak görebilir. Özdeğer eksikliği yaşayan bir birey, kendini değerli görebilmek için başkasının sevgisine ihtiyaç hissedebilir.
İlişkinizde bağımlı olmamak, sağlıklı bağlar geliştirmek için; ilişkideki varlığınız ile ilgili öz farkındalık geliştirebilmek önemli bir başlangıçtır. Bu ilişkide varlığımı nasıl hissediyorum veya varlığım ne kadar hissediliyor gibi sorular size yol gösterici olabilir. Bunun yanında ilişkilerde sınır koyabilir olmak, hayır diyebilmek gibi davranışlar karşılıklı olabiliyorsa sağlıklı bağlar için önemli bir detaydır. Kendinizle zaman geçirebilir olmak, bu sayede depoları doldurabilmek ve psikolojik olarak daha dayanıklı olabilmek için bireyi ve ilişkiyi destekler.
İlişkinizde sağlıksız yapıları fark ediyorsanız ancak bunu nasıl dönüştüreceğinizi bilemiyorsanız profesyonel bir destek almaktan çekinmeyin. Dönüşüm ve yeniden yapılanma fark etmek ile başlar. Tüm ilişkilerde sağlıklı bağlar kurmak dileğiyle.
GÜNDEM
24 Haziran 2025GÜNDEM
24 Haziran 2025GÜNDEM
24 Haziran 2025GÜNDEM
24 Haziran 2025GÜNDEM
24 Haziran 2025GÜNDEM
24 Haziran 2025GÜNDEM
24 Haziran 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.