DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22432871,06%
Edirne
27°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Batı Trakya Türklerinin sorunları görüşüldü

Batı Trakya Türklerinin sorunları görüşüldü

     Edirne Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Erhan Pekkan ile Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkanı Sabri Mutlu, Gümülcine Başkonsolosluğu’nun açılışının 100. Yılı dolayısıyla yaptıkları ziyarette, Batı Trakya Türklerinin yaşadığı sorunları gündeme getirdi.

ABONE OL
26 Ocak 2024 15:20
Batı Trakya Türklerinin sorunları görüşüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Sabri Mutlu, Edirne Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Erhan Pekkan, Konfederasyon ve Federasyon Yöneticileri Macit Mutlu, Zürfeddin Hacıoğlu, İsmail Kocaköse ve Cevat Sedes Batı Trakya’ya çalışma ziyareti düzenlediler.

Ziyarete Gümülcine Seçilmiş Müftüsü ve Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı İbrahim Şerif ile başlayan ekip, Batı Trakya Türklerinin Lideri Dr. Sadık Ahmet’i kabri başında dualarla andı. DEB Partisi Başkanı Çiğdem Asafoğlu, T.C. Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan ve Batı Trakya Azınlığı Eğitim ve Kültür Şirketi Başkanı Hüseyin Bostancı ve Genel Müdürü Pervin Hayrullah, Sabık Milletvekili Galip Galip, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet’İ ziyaret etti.

 Yapılan görüşmelerde Batı Trakya Türklerinin yaşadığı sorunlar üzerinde duruldu.  Yaşanan bu sorunlara karşı iş birliği planlamalarının yapılması kararlaştırıldı.

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu ve Edirne Balkan Türkleri Federasyonu tarafından yapılan ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Yunan halkı ile 400 yıl boyunca birlikte yaşayıp iki ayrı ülke durumuna gelmemiz ayrı medeniyetlerin insanları olsak da ne birbirimize olan saygısını azaltmayacaktır. Hala Türkiye’de birçok azınlık yaşamakta ve diğer insanlarla aralarında hiçbir problem olmadan yaşantılarını sürdürmektedirler. Herkes kendi kültürleri doğrultusunda birbirlerine saygı içinde yaşadıkları gibi inançları ve eğitimleri konusunda da aynı hassasiyeti göstermektedirler. Örnek verecek olursak Büyükada Rum İlkokulu 4, Langa İlkokulu ise 5 öğrenciye hizmet vermektedir. Gökçeada’daki Rum okulları da hesaba katıldığında Türkiye’deki Rum okullarında eğitim gören 350 civarında öğrenci öğrenim hayatlarında devam etmektedir. Öğrencilerin okullaşması Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenmekte ve her türlü kolaylık gösterilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti tarafından etnik gruplara tanınan özgürlük son yıllarda daha da artmıştır. Sümela Manastırında 88 yıl boyunca yapılamayan ayinler 2010 yılında tekrar başlatılmış, restorasyon sebebiyle ara verilmiş ve “Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü” olarak kabul edilen15 Temmuz 2023 tarihinde 10. Ayin gerçekleştirilmiştir. Hatta diğer inançların ibadet yerleri Türkiye Cumhuriyeti tarafından restore edilerek inanç sahiplerine teslim edilmektedir. 2011 yılından itibaren Azınlık mallarının iadesi için çalışmalar başlamış ve halen devam etmektedir. Türk halkı farklı dinlere mensup insanların mezarlılarına karşı saygılı olmakta ve onlara zarar vermemektedir.

Bu anlayış içinde olan Türkiye Cumhuriyeti’nin diğer ülkelerde yaşayan, antlaşma veya yasalarla azınlık olarak kabul edilsin, edilmesin sınırları içindeki Türklere gerekli yaşamsal kolaylıkları göstermesi en büyük beklentisidir.

Nice savaşlar ve soykırımlar yaşamış olan ülkelerin insanlarıyız. Bir söz vardır; “Filler tepişir karıncalar ezilir”. Dünya her türlü düzenin para üzerine kurulduğu ülkelerin arka plan yöneticileri sizleri, bizleri ve diğer masum ülkeleri birbirine düşürmekten geri kalmadılar ve bizleri yok etmek için fırsat kollamaktadırlar. Kuzey Afrika ve Ortadoğu Ülkelerine Arap Baharı ile getirileceği vadedilen demokrasi, kan ve gözyaşı getirmiş, kendi içinde savaşlara sebep olmuştur. Afrika’nın, Güney Asya’nın zenginliklerinin nasıl sömürüldüğünü, insanlarının nasıl ve hangi gerekçelerle birbirlerine düşürüldüğünü Türk Halkı olarak bizlerin, Yunan Halkı olarak da sizlerin çok iyi düşünüp ders çıkarması gerekir.

6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’nin yaşadığı iki büyük deprem sonrası yardım amaçlı ülkemize gelen ve canları pahasına kurtarma çalışmalarına katılan Yunan Kurtarma Ekiplerinin çalışmalarını unutmayacağız. 2023 yaz döneminde yaşadığınız orman yangınlarında söndürme çalışmalarına destek amaçlı elbette en yakın komşunuz olarak Türkiye’nin gelmesi iki ülkenin felaketler karşısında nasıl dostça hareket edebileceğimizin birer göstergesidir.

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu ve Edirne Balkan Türkleri Federasyonu olarak Yunanistan yöneticilerinden taleplerimiz şunlardır;

1. Yunanistan sınırları içinde yaşayan Uluslararası Antlaşmalarla azınlık olarak kabul edilen Türklere, kanunlarınız karşısında tüm vatandaşlarınıza uyguladığınız eşit hakları tanımanız,

2. Müslüman Türklere müftülerini atama yolu ile değil kendilerinin seçimi sonucu göreve gelmesi onlara ve inançlarına duyulan saygı gereğidir. Türkiye’de Patrikhane seçimlerine müdahale edilmez ve karışılmaz. Ayrıca Azınlık vakıf mallarının mülkiyetinin ve yönetiminin bu vakıflara devretmeniz, inançlarından dolayı Müslümanları olumsuz yargılamamanız ve onlara gerekli kolaylığı göstermeniz, inanç saldırılarına, mezarlık tahribatlarına katılanların yargılanarak gerekli cezaları almalarını sağlamanız,

3. Uluslararası antlaşmalarla azınlık okullarına tanınan eğitim hakkının engellenmesi, kısıtlanması, kapatılması çalışmalarının bir an önce sonlandırarak, bu okulların yeni binalara kavuşmaları konusunda gerekli çalışmaları yapmanızdır.

Bizler; iki komşu ülke olarak sınırlarımız içinde yaşayan ve azınlık olarak yaşadığı ülkenin vatandaşı olarak her türlü hakka sahip olan bireyler olması amacıyla çalışmalar yapılmalıdır diyoruz. Bu konuda gerekli hassasiyetin gösterildiğini de görmek istiyoruz.” Haber Merkezi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.