DOLAR 32,2061 0%
EURO 35,0943 0.2%
ALTIN 2.535,601,41
BITCOIN 2160085-0,24%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bu yıl ibadete açılacak

Bu yıl ibadete açılacak

Uzunköprü ilçesinde en önemli iki Vakıf eserinden biri olan Muradiye Camii’nde kapsamlı restorasyon çalışmaları devam ediyor. Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, çalışmaların bu yıl içerisinde tamamlanarak caminin yeniden ibadete açılmasının planlandığını bildirdi.

ABONE OL
29 Şubat 2024 10:58
Bu yıl ibadete açılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzunköprü Muradiye Camii’nde sürdürülen restorasyon çalışmalarına ilişkin Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç tarafından açıklama yapıldı. Saraç, temelinden minaresinin külahına kadar Muradiye Camii’nde elden geçirilmeyen tek bir nokta bırakılmadığının altını çizdi.

Bölge Müdürü Saraç, “17 Ocak 2022 tarihinde yer teslimi yaparak başladığımız iş kapsamında öncelikle yapının gelecek nesillere daha sağlam ulaştırılması amacıyla beden duvarlarının temellerini genişleterek güçlendirdik. Bu, tüm yapının sağlamlığını ve dayanıklılığını artıran en önemli işlemdi” dedi. Saraç, çalışmalar kapsamında ayrıca cami içi kaba ve ince sıvaların tamamlandığını, içlik ve dışlıkların yenilendiğini, hasarlı durumdaki eski ahşap çatının tamamen sökülüp projesi doğrultusunda yeniden yapıldığını ve üzerinin kurşun örtü ile kaplandığını belirtti.

Bölge Müdürü Ahmet Saraç, “Camimizin içinde bulunan özgün kalem işlerini itina ile yerinden söktük, şu anda ihya çalışmaları devam ediyor. Minare korkuluklarını yeniledik, ahşap minare külahını yenileyip kurşun kaplamasını yaptık. Minareyi dış etkenlerden koruyabilmek için sağlamlaştırıcı ve su itici uygulaması yaptık.” diye konuştu.

Cami avlusunda restorasyon kapsamında yapılan kazılarda çok sayıda mezar taşına ulaşıldığını kaydeden Ahmet Saraç, bu mezar taşlarının da hazırlanan projeler doğrultusunda hazire ve avlu alanında sergilenmesinin planlandığını kaydetti.

Muradiye Cami

Uzunköprü Muradiye Camii, 1443 yılında II. Murat tarafından inşa ettirilmiştir. Mülkiyeti II. Murat Vakfına aittir. Kareye yakın dikdörtgen planlı olan cami 1621 yılında Sultan II. Osman tarafından onarılmıştır. Moloz taştan inşa edilen caminin yüksekliği 5,70 m olup bu yükseklik ile diğer camilere göre çok alçaktır. Caminin önünde kapalı bir son cemaat mekânı bulunmaktadır. Caminin duvarına bitişik olan minaresi düzgün kesme taştan olup, dikdörtgen bir kaide üzerinden Türk üçgenleri ile gövdeye geçilmektedir. Minare gövdesi yuvarlak ve tek şerefelidir. Cami geniş bir avlu ortasındadır ve bahçesinde büyükçe bir şadırvanı bulunuyor.

Haber Merkezi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP