DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22363282,81%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ÇOCUKLARDA YARATICI DÜŞÜNME

ÇOCUKLARDA YARATICI DÜŞÜNME

ABONE OL
1 Nisan 2024 13:36
ÇOCUKLARDA YARATICI DÜŞÜNME
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzman Psikolog Nergis ÖZDİNÇ

Doğarken yaratıcılık becerileri ile doğarız. Gelişim sürecinde bu becerilerimiz takdir edilip pekiştirildiğinde yaratıcı özelliklerimizi her alanda kullanabilecek potansiyele sahip oluruz.

Yaratıcılık denince aklımıza sadece sanat alanı gelebilir ancak yaratıcılık her rolde, her meslekte ve her alanda gerekli bir beceridir.

Yaratıcı düşünme, bilinenin dışında farklı, yeni ve özgün olmak, daha önce ilişki kurulmamış nesneler arasında ilişki kurabilmek olarak tanımlanabilir. Bu sayede yaşam koşulları içerisinde yaratıcı bireyler, problemlere farklı bakış açısı getirerek, değişim ve yeniliğe karşı daha kolay uyum sağlayabilirler.

“Yaratıcı bir yetişkin, hayatta kalmayı başarmış bir çocuktur.” demiş Ursula K. Le Guin. Hayatta kalabilmek için yaratıcı düşünmeye ne kadar ihtiyacımız olduğunu tek bir cümle ile çok güzel vurgulamış.

Yaratıcı düşünme öyle bir beceridir ki, pekiştirilmediğinde zamanla yok olabilir. İşte bu nedenle doğuştan yaratıcı olan çocuklarımızın bu becerilerini neler yaparak geliştirebiliriz?

Yaratıcılığı tetikleyen oyuncaklar ve kitaplar tercih edin; Yalın tasarımlı, açık uçlu oyuncaklar ve kitaplar yaratıcığı destekler.

Özgür bırakın; Yaratıcı düşünmenin özünde özgür bir zihin yatar. Gün içinde özgür zaman dilimi yaratın;

Sıkılmalarına izin verin; Yapılandırılmamış zamanlar çocukların hayal güçlerini destekler.

Bağımsızlığa alan açın; Aşırı katı kurallar yerine temel değerlerin vurgulandığı ve bireyselliği desteklendiği bir ortamda çocuklar hem özgüven hem de yaratıcılık anlamında gelişmeye daha çok fırsat buluyor

Karşıt fikirleri önemseyin; Fikirlerinin değerli olduğunu bilmek yaratıcı fikirleri ifade etme becerisini geliştirir.

Demokratik bir ortam oluşturun; Ailede karar alma sürecinde çocuğunuzu da dahil ederek alınacak kararlarla ilgili yaratıcı fikir sunmasını destekler.

Sonuçtan çok sürece odaklanın; Başarı sonunda verilecek ödül yerine bu süreçteki çabasına dikkat çekilmesi daha yararlı olacaktır.

Hata yapmasına izin verin; Hata yapsa dahi desteklenen bir çocuk yeni şeyler deneme konusunda daha cesur olacaktır.

Açık uçlu sorular sorun; Soru sormasına izin verin ve mutlaka cevaplandırın.

Yaratıcılığa duyduğunuz hayranlığı paylaşın; Hayranlık veren buluşların hikayelerini sizden dinlemek rol model olma açısından da önemlidir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.