DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22306151,47%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne hayvancılığın merkezi olacak

Edirne hayvancılığın merkezi olacak

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, Edirne'de hayvancılık organize bölgesinin kurulacağı müjdesini verdi. Öztürk, “Türkiye’nin Trakya’dan damızlık hayvan ihtiyacını karşılayabiliriz. Bununla ilgili olan kısımda Tarım İl Müdürlüğümüzün de Valimizin de bilgisi dahilinde Edirne’de damızlık hayvan ya da hayvancılık organize bölgesinin kurulmasıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz” dedi.

ABONE OL
20 Mart 2024 11:16
Edirne hayvancılığın merkezi olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Öztürk, yaptığı açıklamada, bölgede damızlık hayvan üretimi yapılacağını ifade etti. Hayvancılık organize bölgesi için Bakanlık desteği isteyeceklerini kaydeden Öztürk, Türkiye’nin damızlık hayvan ihtiyacının bu sistem sayesinde Trakya bölgesinden sağlanacağını belirtti.

TÜRKİYE’NİN DAMIZLIK HAYVAN İHTİYACINI KARŞILAYABİLİRİZ

Öztürk, şunları kaydetti

“Trakya aşılı hastalıklardan ari bir bölge. Bir taraftan sınırlar, denizler, boğazlarla kapalı bir bölgeyiz. Şu anda Türkiye’deki hayvancılığın tablosuna baktığımızda ciddi anlamda damızlıkla ilgili bir ithalatın olduğunu görüyoruz. Biz uzun zamandır Trakya’da damızlık üretim merkezi kurulmasıyla ilgili olan kısımda farklı dönemlerde söylemlerde bulunduk. Bugün de bu konuyu gündeme getiriyoruz. Özellikle Trakya’da yapılacak yatırımlarla, desteklerle biz Türkiye’nin Trakya’dan damızlık hayvan ihtiyacını karşılayabiliriz. Bununla ilgili olan kısımda Tarım İl Müdürlüğümüzün de Valimizin de bilgisi dahilinde Edirne’de damızlık hayvan ya da hayvancılık organize bölgesinin kurulmasıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaların bitiminde bakanlığımıza bu sunulacak, bakanlıktan destek isteyeceğiz. Diğer taraftan Trakya’ya bakıldığında Anadolu’dan hayvan geçişi yasak, süt işletmelerinin yoğun olduğu ya da endüstriyel işletmelere doğru dönemde Trakya’da bir yapıyı görüyoruz. Bu yapı nedir; büyük çiftliklere doğru bir yönelim var bölgede. Bunların hemen hemen tamamı da süt işletmesi. Bu süt işletmelerinde de özellikle tohumlama faaliyetinde dişi sperma dediğimiz spermalarla hayvanların yavrulama döneminin hazırlığı yapılıyor. Ve sonuçta yüzde 99 oranında doğan hayvanlarımız dişi oluyor. Dişi olmasıyla birlikte bölgede erkek hayvan bulabilme noktasında da büyük sıkıntılar var. Bu nokta da Trakya’ya Avrupa’dan 12 ay boyunca belirli bir kapasitede ithalatla ilgili de avantaj sağlanması gerekiyor.” Haber Ergin Yıldız

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.