eşya depolama
DOLAR 36,6555 0.02%
EURO 40,0579 -0.02%
ALTIN 3.577,201,17
BITCOIN 3019006-0,92%
Edirne

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Her işimizi hallettik, sıra”LOKMA”yı yasaklamaya mı geldi?

Her işimizi hallettik, sıra”LOKMA”yı yasaklamaya mı geldi?

ABONE OL
5 Mart 2025 13:41
Her işimizi hallettik, sıra”LOKMA”yı yasaklamaya mı geldi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 Recep Çınar

02 Mart 2025 günü “Facebook”uma gelen bir haber, “Yapılanlar İmaret ile bağdaşmıyor” şeklinde idi.

Ne olduğunu benim gibi sizler de merak etmişsinizdir!

1488 yılında Sultan II. Bayezid tarafından Yeni İmaret Mahallesinde yaptırılan II.  Bayezid Külliyesini bilmeyenimiz herhalde yoktur.

İşte, konu o külliye ile ilgili. Vakıflar Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan II. Bayezid Külliyesi (Cami bölümü hariç)14.09.1984 tarihinde düzenlenen protokol ile Trakya Üniversitesine devredilmiş.

Osmanlı Ecdat mirası bu Bayezid Külliyesi’nin günümüze ulaşabilen bölümleri şunlardan oluşuyor:

  • Sultan II. Bayezid Darüşşifası ( Hastane )
  • Medreset-ül Etıbba ( Tıp Medresesi )
  • Sultan II. Bayezid Camii
  • Tabhane ( Misafirhane )
  • İmarethane
  • Sultan II. Bayezid Köprüsü.

Bu külliyeyi şimdi Trakya Üniversitesi tarafından “Sağlık Müzesi” olarak kullanıyor. Geniş mekâna sahip Külliye’nin küçük bir bölümü ise yakın bir zamana kadar “Lokma ikram” mahalli olarak kullanılıyordu. Şimdi ne olduysa yüz yılların geleneği, insanları kaynaştırıcı bu bereketli lokma ikram hizmetine son verildi? Bununla birlikte Ramazan’da iftar yemekleri ve Kur’an Kursları da yaptırılmıyor?

Yeni İmaret Mahalle Muhtarı Sayın Neslihan Dönmez Dürüktaş seçildiğinde arkadaşlarla birlikte kendisini tebrik için ziyaret ettiğimizde aktif, halka hizmet konusunda takdir edilecek azimli bir yönetici olduğunu gördük.

Külliyede bazı faaliyetlerinin kaldırılmasına haklı olarak itiraz ederek, külliyeyi ziyarete gelen Misafirlerin ve Mahalle sakinlerinin lokma yemesini, Ramazan ayında iftar yemeği uygulamasını ve Kur’an Kurslarının hizmete açılmasını, özetle yüzyıllardır süren bu hizmet ve geleneklerin devamını istiyor. Mahalle Muhtarı Sayın Dürüktaş, “mahallenin ismini aldığı tarihi imaretteki bu hizmetlere engel konması ne hak ile ne de hukuk ile bağdaşmaz” diyerek, bu hizmetlerin yapılmasını engelleyen Trakya Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Sayın Mustafa Hatipler’den  bir an önce bu yapılan yanlıştan dönülmesini talep ediyor.

Burada yapılan hayır lokmaları, iftar sofraları, Kur’an kursları … böyle bir mekandan başka nerede yapılabilir?

Mahalle sakinleri de haklı olarak, “Trakya Üniversitesi her işini halletti de sıra Külliye’de yapılan hayırlı hizmetlere son vermeye mi geldi?” diye soruyor!

Külliye’de yapılanlar, “Orman – Balta” hikâyesini akla getiriyor! Hikâyede, hani orman bile anlamış da hazin hazin inlemeye koyulmuş; “Benim çamlarımı kesen baltanın sapı, ah bizden olmasaydı, bu işler başımıza gelir miydi?” diyor!

Bu yapılanlar yanlıştır, toplumu hiçe saymaktır, hizmetleri engellemektir. Şanlı ecdadımız bu eserleri insanlığa hizmet için yapıp bırakmıştır.

Edirne, 2024 yılında 5 milyon ziyaretçi ağırlamış! Bunlardan II. Bayezid Külliyesine uğramayan yoktur!

Böyle bir hizmete son verdirmek hem ayıp, hem de günahtır! Ahirette ne Allah’a (cc), ne de onları bize emanet bırakan Ecdada hesap verilemez!

Gönül isterdi ki yüzyıllar önce Ecdadımızın bu mekânlarda “müzik, su sesi ve koku” ile yaptığı sağlık hizmetlerini günümüzde bizler de yapalım, nerde…! . Bugün o hizmetleri Osmanlı’dan örnek alarak Avrupalı yapıyor!

Özetle; Mahalle Muhtarı bayan Dürüktaş’ın da, mahalle sakinlerinin de talebi, bir an önce yasağın kaldırılıp yapılan hizmetlere tekrar kaldığı yerden devam edilmesidir.

Âcizane benim de teklifim budur. Hem de Ramazan ayı çıkmadan! Bu konu sadece İmaret Mahallesi sakinlerini değil, tüm Edirne halkını ilgilendirir! Umarım bu konuda Edirne’deki STK’lar da harekete geçerler!

Dostça kalın…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.