İnsan doğasının en temel motivasyonlarından biri bağ kurmaktır. Bağ kurma ihtiyacı yaşamsaldır. Doğduğumuz alanı keşfedebilmek, tehlikelerden korunarak hayatta kalabilmek için bağ kurmaya ihtiyaç duyarız.
Bağ kurmanın evrimsel temellerine bakıldığında beynimiz, sosyal bağlantılar kurma üzerine evrimleşmiştir. Bu açıdan, hayatta kalmak için başkalarına ihtiyaç duyan bir tür olduğumuz söylenebilir. Grup içinde var olmak, tehlikelere karşı korunma ve kaynaklara erişim açısından avantaj sağlar. Hatta yapılan bir araştırmada yalnızlık hissinin fiziksel acı gibi aynı beyin bölgesini aktive ettiği tespit edilmiştir.
Bowlby, bağlanmayı hayatta kalma için doğuştan gelen bir dürtü olarak tanımlar. Bebeklik dönemindeki bağlanma deneyimlerimiz gelecekteki ilişkilerimizi şekillendirebilir. Güvenli, kaygılı, kaçıngan ve çelişkili bağlanma stilleri, gelecekteki ilişki ve bağ kurma stillerimizi etkiler görünmektedir.
İnsanlar sadece çocukken değil, yetişkinlikte de duygusal bağlara ihtiyaç duyar. İlişkilerde güven, empati, ortak hedef, iletişim gibi temel ihtiyaçlar karşımıza çıkar. Yetişkinlikteki bağ kurma şeklimiz çocuklukta bakım verene kurulan ilişkiye ve geçmiş deneyimlere göre şekillenir.
Sağlıklı bağlar kurmanın ruh sağlığımıza olumlu katkıları bulunur. Sağlıklı bağlar, kaygıyı azaltır, duygusal dayanıklılığı artırır ve öz saygıyı destekler. Sağlıklı bağ kurmak bize sağlıklı ilişkiler kazandırırken, sağlıksız bağlar izolasyon ve yalnızlık hissinden dolayı depresyon riskini artırabilir. Bağışıklık sistemi üzerinden fiziksel olarak zarar verebilir. Sağlıksız bağ kurma biçimlerine bakıldığında;
Aşırı Bağlanma: Bu bağlanma biçiminde kimliğinin partner ile bütünleşmesi söz konusudur. Kişinin kendi kimliği yokmuşçasına bir bütünmüş gibi hareket etme gözlenir. Burada kişi yalnız kalmak istemez. Birlikte hareket etme, birlikte karar verme davranışları aşırı olduğunda kişi kendi kimliğinden yabancılaşır.
Kaçınma: Çocukluk gibi geçmiş deneyimlerin etkisi ile yakın ilişkilerden uzak durma, sadece duygusal mesafeyi tercih etme gözlenir. Kaçınma davranışları ile kişi kendine korunaklı bir alan ve bağ kurar.
Yara Bandı İlişkiler: Bağ kurmanın geçici bir rahatlama sağladığı, derinlikten uzak ilişkilerde gözlenir. Bu ilişkilerde güven, bağlılık gibi sağlıklı ilişkinin temel dinamikleri eksik olsa da varlığına ihtiyaç duyduğu bir nesne kısa süreliğine ona iyi gelir.
Çocukluk yaşantılarınız, geçmiş deneyimleriniz ne nasıl olursa olsun güvenli bağ kurmak öğrenilebilir bir beceridir. Öncelikli olarak bağ kurma şeklinizi fark ediyor olmanız, duygularınızı ve kendinizi tanımanız, öz farkındalık çalışmaları, sınırlar gibi konularda kendinizi geliştirebilmeniz mümkün.
Bugüne kadar sağlıksız bağlar kurmuş olmanız bundan sonrasında aynı döngüyü devam ettireceğiniz anlamı taşımaz. Fark ettiğinizde değişim ve dönüşüm başlayacaktır. Benim bağlanma stilim ne? Sorusunu kendinize sorarak süreci başlatmış olacaksınız. Fark ettim ancak nasıl yapacağımı bilmiyorum diyorsanız destek istemekten çekinmeyin. Tüm ilişkilerinizde güvenli ve sağlıklı bağlar kurmanızı dilerim.
GÜNDEM
29 gün önceGÜNDEM
06 Mayıs 2025GÜNDEM
06 Mayıs 2025GÜNDEM
06 Mayıs 2025GÜNDEM
06 Mayıs 2025GÜNDEM
06 Mayıs 2025GÜNDEM
06 Mayıs 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.