evden eve nakliyat
DOLAR 34,2698 0.03%
EURO 37,6474 0.03%
ALTIN 2.912,65-0,29
BITCOIN 21908343,02%
Edirne
25°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

OKUL SOHBETLERİ

OKUL SOHBETLERİ

ABONE OL
9 Eylül 2024 13:59
OKUL SOHBETLERİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzman Psikolog Nergis ÖZDİNÇ

Okulların açılması ile, çocuklarla yapılan sohbetlerin içeriği de değişmeye başlıyor. Çocuklarınızın okulda geçirdikleri zaman diliminde neler yaptıkları hakkında bilgi sahibi olmak istemeniz çok normal. Bu isteğin kaynağı bazen merak, bazen de endişe olabilir.

Çocuklarla o günü nasıl geçirdikleri hakkında konuşmak elbette çok kıymetli. Ancak bu sohbetlerin hangi zaman diliminde, hangi mekânda yapıldığı kadar hangi sorularla bilgi almaya çalıştığımız da çok önemli. 

İletişim kurarken açık uçlu sorular sormayı tercih etmeniz iletişimi sürdürme adına önemli bir detay. “Bugün okul nasıldı?” veya “Bugün okulda ne yaptın?” gibi kapalı uçlu sorulara verilen cevaplar genelde; iyiydi, kötüydü, oynadım, bir şey yapmadım şeklinde olacak ve muhtemelen sizi tatmin etmeyecektir. Bu sohbetin sonunda ise, “Çocuğum okul hakkında hiçbir şey anlatmıyor” düşüncesi sizi endişelendirebilir.  Oysaki çocukların yaş dönemine göre “Bugün bir renk olsaydı hangi renk olurdu?”, “Bugün seni en çok ne mutlu etti?”, “Bugün en çok neye şaşırdın?”, “Bugünü puanlayacak olsan 1-5 arası kaç puan verirdin? Neden?” gibi açık uçlu sorular sormak iletişimi sürdürmede daha destekleyici olacaktır. Böylece okul hakkında konuşmak sorgulanıyormuş hissi yaratmayacak ve bu sohbetten daha çok keyif alacaklardır.

Bu soruları ne zaman ve nerede sorduğumuz, aldığımız cevaplarda farklılıklara neden olabilir.  Okuldan çıktığı gibi bahçe kapısında ya da eve girdiği gibi çantasını çıkartırken sorduğunuz sorulara verilen cevaplar sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Bu nedenle iletişimi başlatmadan önce, çocuğunuzun biraz dinlenmesine ve odağının başka bir alanda olmamasına dikkat edilmesi daha verimli bir iletişim kurulmasını sağlayacaktır.

Çocuklarla sohbet ederken, o anda tüm ilginizin onda olduğuna dair tepkiler vermeniz önemli. Çocuklar dinlenilmediklerini hissettiklerinde tekrar anlatmak istemeyebilirler.  Bu nedenle göz teması kurarak ve bazı sözel geri bildirimler vererek onu dinlediğinizi gösteren davranışlarla odağınızın onda olduğuna dair ipuçları verebilirsiniz. 

Konuşma sonunda suçlanmış, yargılanmış ve anlaşılmamış hisseden çocuklar, okul konusunda tekrar sohbet etmek istemeyebilir. Dinledikten sonra, gerekiyorsa çocuğunuza öneriler vermek kendisini daha anlaşılmış ve desteklenmiş hissettirecektir. Konu ne olursa olsun kendisini anlaşılmış hisseden çocuk ile daha sağlıklı bir iletişim kurabilirsiniz. 

Yeni eğitim öğretim döneminde çocuğunuzla keyifli sohbetler dilerim.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.